Kampanja „Mesec romskog ženskog aktivizma 2014.“

2014-04-01-1172Centar  za razvoj romske zajednice „Amaro drom“ u sredu 2. aprila organizovaće akciju povodom afirmacije romskog ženskog aktivizma. Svojevrstan performans biće upriličen od 11 do 13 časova u glavnoj ulici kod fontane.

Osnovna poruka koja će biti poslata sa ovog skupa je poziv na soladarnost sa Romkinjama i svim ženama koje su diskriminisane u društvu.

-Ova poruka, upućena pre svega političarima i donosiocima odluka, odnosi se na potpuno odsustvo tema vezanih za rešavanje problema Romkinja iz programa svih političkih partija uključenih u predizbornu trku. Kampanja „Mesec romskog ženskog aktivizma“ je zajednička aktivnost Romske ženske mreže, koja se odvija između dva, nama jako važna, datuma 8. marta, Međunarodnog dana žena, i 8. aprila, Međunarodnog dan Romkinja i Roma. Ovogodišnjom kampanjom, koja će se odvijati pod sloganom „ZA aktivno učešće Romkinja u javnom i političkom životu“, pokušaćemo da motivišemo i pozovemo pripadnice naše zajednice da iskoriste svoja prava i uključe se u društvene, javne i političke tokove koji mogu imati uticaja na poboljšanje njihovih uslova života, ali ćemo istovremeno skrenuti pažnju široj javnosti na to u kojoj su meri društvene i državne institucije, kao i kreatori svakodnevne politike, zatvoreni i nezainteresovani za pitanja i probleme Romkinja, te im samim tim i ostvarivanje prava na učešće u javnom i političkom životu krnje i uskraćuju – istakla je Zdravka Simić, aktivistkinja Centra „Amaro drom“.

2014-04-01-1171Aktivistkinje Romske ženske mreže, koju čini 25 romskih ženskih organizacija sa teritorije čitave Srbije, ovogodišnju kampanju započele su 8. marta u Beogradu tako što su se već tradicionalno pridružile Osmomartovskom maršu Žena u crnom.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.