ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Кампања „Месец ромског женског активизма 2014.“

2014-04-01-1172Центар  за развој ромске заједнице „Амаро дром“ у среду 2. априла организоваће акцију поводом афирмације ромског женског активизма. Својеврстан перформанс биће уприличен од 11 до 13 часова у главној улици код фонтане.

Основна порука која ће бити послата са овог скупа је позив на соладарност са Ромкињама и свим женама које су дискриминисане у друштву.

-Ова порука, упућена пре свега политичарима и доносиоцима одлука, односи се на потпуно одсуство тема везаних за решавање проблема Ромкиња из програма свих политичких партија укључених у предизборну трку. Кампања „Месец ромског женског активизма“ је заједничка активност Ромске женске мреже, која се одвија између два, нама јако важна, датума 8. марта, Међународног дана жена, и 8. априла, Међународног дан Ромкиња и Рома. Овогодишњом кампањом, која ће се одвијати под слоганом „ЗА активно учешће Ромкиња у јавном и политичком животу“, покушаћемо да мотивишемо и позовемо припаднице наше заједнице да искористе своја права и укључе се у друштвене, јавне и политичке токове који могу имати утицаја на побољшање њихових услова живота, али ћемо истовремено скренути пажњу широј јавности на то у којој су мери друштвене и државне институције, као и креатори свакодневне политике, затворени и незаинтересовани за питања и проблеме Ромкиња, те им самим тим и остваривање права на учешће у јавном и политичком животу крње и ускраћују – истакла је Здравка Симић, активисткиња Центра „Амаро дром“.

2014-04-01-1171Активисткиње Ромске женске мреже, коју чини 25 ромских женских организација са територије читаве Србије, овогодишњу кампању започеле су 8. марта у Београду тако што су се већ традиционално придружиле Осмомартовском маршу Жена у црном.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *