ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Политика

Одржана 50. седница Општинског већа

naslovna fotografija (1)Прве тачке данашње, педесете седнице Општинског већа, којом је председавао Радослав Милојичић Кена, председник Општине, односиле су се на утврђивање предлога Одлуке о промени Оснивачког акта ЈКП „Паланка сервис Смедеревска Паланка“.  Због веома отежаног пословања овог предузећа, део делатности преузеће ЈКП „Паркови, зеленило и чистоћа“, а део делатности Општинска управа. Предлог одлуке који је данас усвојен подразумева преузимање опреме, средстава и документације, на основу уговора који ће бити склопљен између ова два предузећа.

– Вероватно ће и део радника морати да пређе из ЈКП „Паланка сервис“ у ЈКП „Пијаце, зеленило и чистоћа“. Директорима смо дали рок да до следећег уторка ураде систематизације. Све то мораће да буде урађено у складу са буџетом. Послаћемо предлоге ових одлука одборницима на усвајање – изјавио је по завршетку седнице, поводом прве две тачке дневног реда, Радослав Милојичић Кена.

Чланови Већа утврдили су предлог за доношење Одлуке о изради Стратегије управљања ризицима, као и предлог Програма одржавања дела комуналне инфраструктуре, јавна хигијена, зеленило, зимска служба и кошење траве уз општинске путеве, за 2014. годину.

-Опозиција је критиковала на Скупштини у децембру ниво средстава који смо одредили за рад зимске службе. Десети део новца који смо предвидели је утрошен, јер није било снега, али ми смо у децембру морали да поставимо горњу границу, јер нисмо знали каква ће бити зима. Шта да је зима била катастрофална? Не можете да радите уколико немате за то предвиђена средства у буџету. Наравно, пошто зимска служба ове зиме није радила пуним капацитетом, тај новац неће бити потрошен, тако да смо ту уштедели одређена финансијска средства – рекао је Милојичић.

DSC05628Чланови Већа разматрали су и захтеве основних школа „Олга Милошевић“ и „Вук Караџић“, за преиспитивање цена изношења смећа. Овим школама предузеће „Пор Вернер и Вебер“ укинуло је попуст у износу од 40 процената, на који по уговору имају право, иако је плаћање услуга изношења смећа последњих шест месеци редовно.

-Они су укинули олакшицу на коју имају права школе, Болница, Дом здравља. Последњих шест месеци ми редовно измирујемо обавезе буџетских корисника према „Пор Вернер Веберу“, и зато смо одлучили да Општинско веће преиспита њихову одлуку да поменутим корисницима ускрате олакшицу у висини од 40 процената. Они су то променили на своју руку, и наравно да ми на то нећемо пристати, већ ћемо инсистирати на ономе што стоји у уговору – прокоментарисао је и ове тачке дневног реда председавајући Милојичић.

Део седнице био је посвећен захтевима грађана, за доделу финансијских средстава и помоћи. Одговарајући на питања новинара, у вези са овим тачкама дневног реда, председник Општине је указао на свеукупне социјалне и политичке прилике у земљи, наглашавајући да су грађани у веома тешком положају.

-Иако нова Влада још није формирана, већ видимо реформе које спроводи СНС. Искључује се струја месним заједницама, или грађанима због дуга од 1.800 динара! Претходна Влада, коју су предводиле ДС и СПС, такође је могла то да ради, јер су многи дугови прављени петнаест година уназад. Има и дугова које смо ми направили, али ови дугови су настајали петнаест година уназад. Ми смо протеклих тридесетак дана, за дуг Предшколске установе за електричну енергију уплатили 12 милиона динара. Чак су блокирали Предшколску установу, не обазирући се на то да ли ту има деце. Видимо да ова власт већ показује да ће бахато да ради, на рачун грађана, оних који немају. Ови дугови су постојали и у периоду од 2008. до 2012. године, али тада није искључивана струја предшколским установама, месним заједницама, школским установама, јер се то просто не ради. То су дугови из деведесетих година, или из двехиљаде прве, друге, треће, четврте, седме, осме… Наравно да су грађани упућени на нас, на локалну самоуправу. Сигурно је да никога од њих неће примити ни Александар Вучић, нити било ко у Влади Србије. Људи траже финансијска средства, и од мене, као председника. Верујте ми, људи долазе за две или три хиљаде динара, јер немају ни педесет динара у кући! То су дакле те реформе, то је тај Београд на води, то је то измештање железничке станице, то је тај јужни ток где ниједан радник не ради током последњих месец дана. То је само било сликање у предизборној кампањи. Али, шта да радимо, народ је тако гласао. Сам је бирао. Наравно ми ћемо и даље помагати грађанима, јер не можете остати имуни на то када дође жена са три детета, а нема мужа, и каже да јој је искључена струја, и да се отопило и оно мало што је имала у фрижидеру и замрзивачу – рекао је, између осталог, председник Општине Смедеревска Паланка, Радослав Милојичић Кена.

В. Ђ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *