ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Конференција за медије поводом уклањања липа у улици Вука Караџића: БИЋЕ ЗАСАЂЕНО 48 НОВИХ СТАБАЛА

На данашњој конференцији за медије, председник општине Смедеревска Паланка, Топлица Пинторовић, говорио је о уклањању липа у улици Вука Караџића, које се обавља у склопу реконструкције сабраћајнице и тротоара у овом делу града.

На основу мишљења Комисије за уклањање стабала на јавним зеленим површинама општине Смедеревска Паланка, Одељење за имовинско-правне, стамбено-комуналне, грађевинске и урбанистичке послове донело је решење којим одобрава уклањање четрдесет и два стабла липе у улици Вука Караџића, од Трга Хероја до улице Светог Саве. Уклањање стабала почело је данас, а на лицу места, истовремено,окупила се група грађана, који се томе противе.

Председник општине, Топлица Пинторовић, изјавио је да  постојећи дрворед у овој улици представља велики проблем – јер су липе дрва интензивног корена, и годинама подижу асфалт, оштећујући коловоз и тротоаре. Мишљење стручне комисије и инспекцијских служби из тог разлога је да поменути дрворед треба уклонити:

– Уколико желимо да улицу Вука Караџића санирамо онако како треба, онда морамо да размишљамо на дужи период и да улицу оставимо у добром стању генерацијама које долазе – рекао је Пинторовић.

Након што буде извршена комплетна реконструкција улице Вука Караџића (од семафора код маркета “Maкси”, до скретања за ОБ “Стефан Високи”) а то подразумева пресвлачење асфалтног слоја у дужини од скоро једног километра и сређивање тротоара, планирана је садња нових 48 дрворедних стабала, кугластог јавора, кугластог јасена или кугластог багрема, у зависности од расположивости наведених садница.

Замољен да прокоментарише окупљање грађана који се противе уклањању стабала, Топлица Пинторовић је одговорио:

– Јасно ми је због чега грађани то раде, јер овај дрворед је нешто што је већ годинама заштитни знак улице Вука Караџића. Међутим, проблем на коловозу и на тротоарима је више него очигледан, и закључак инспекцијских служби након обиласка терена јесте да је уклањање дрвореда неопходно. Потребно да се засади дрвеће чији корен иде у дубину, и ми ћемо управо то и да урадимо.

Грађани окупљени у улици Вука Караџића данас пре подне ометали су уклањање липа, а најавили су и потписивање петиције којом ће тражити да се од уклањања поменутих стабала одустане.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *