Konferencija za medije povodom uklanjanja lipa u ulici Vuka Karadžića: BIĆE ZASAĐENO 48 NOVIH STABALA

Na današnjoj konferenciji za medije, predsednik opštine Smederevska Palanka, Toplica Pintorović, govorio je o uklanjanju lipa u ulici Vuka Karadžića, koje se obavlja u sklopu rekonstrukcije sabraćajnice i trotoara u ovom delu grada.

Na osnovu mišljenja Komisije za uklanjanje stabala na javnim zelenim površinama opštine Smederevska Palanka, Odeljenje za imovinsko-pravne, stambeno-komunalne, građevinske i urbanističke poslove donelo je rešenje kojim odobrava uklanjanje četrdeset i dva stabla lipe u ulici Vuka Karadžića, od Trga Heroja do ulice Svetog Save. Uklanjanje stabala počelo je danas, a na licu mesta, istovremeno,okupila se grupa građana, koji se tome protive.

Predsednik opštine, Toplica Pintorović, izjavio je da  postojeći drvored u ovoj ulici predstavlja veliki problem – jer su lipe drva intenzivnog korena, i godinama podižu asfalt, oštećujući kolovoz i trotoare. Mišljenje stručne komisije i inspekcijskih službi iz tog razloga je da pomenuti drvored treba ukloniti:

– Ukoliko želimo da ulicu Vuka Karadžića saniramo onako kako treba, onda moramo da razmišljamo na duži period i da ulicu ostavimo u dobrom stanju generacijama koje dolaze – rekao je Pintorović.

Nakon što bude izvršena kompletna rekonstrukcija ulice Vuka Karadžića (od semafora kod marketa “Maksi”, do skretanja za OB “Stefan Visoki”) a to podrazumeva presvlačenje asfaltnog sloja u dužini od skoro jednog kilometra i sređivanje trotoara, planirana je sadnja novih 48 drvorednih stabala, kuglastog javora, kuglastog jasena ili kuglastog bagrema, u zavisnosti od raspoloživosti navedenih sadnica.

Zamoljen da prokomentariše okupljanje građana koji se protive uklanjanju stabala, Toplica Pintorović je odgovorio:

– Jasno mi je zbog čega građani to rade, jer ovaj drvored je nešto što je već godinama zaštitni znak ulice Vuka Karadžića. Međutim, problem na kolovozu i na trotoarima je više nego očigledan, i zaključak inspekcijskih službi nakon obilaska terena jeste da je uklanjanje drvoreda neophodno. Potrebno da se zasadi drveće čiji koren ide u dubinu, i mi ćemo upravo to i da uradimo.

Građani okupljeni u ulici Vuka Karadžića danas pre podne ometali su uklanjanje lipa, a najavili su i potpisivanje peticije kojom će tražiti da se od uklanjanja pomenutih stabala odustane.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *