Instalacija Danijele Dimković u Galeriji moderne umetnosti: LOGORSKI UNIVERZUM

Otvorena u četvrtak, 13. jula, instalacija Danijele Dimković, predavača na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu – predstavila  je u Galeriji moderne umetnosti novo sagledavanje teme holokausta.

Podstaknuta instalacijom Jevrejskog muzeja u Berlinu, u kojoj ogroman prazan prostor i metalni zvuci koji odjekuju svedoče o užasu «logorskog univerzuma», Danijela Dimković gradi prikaz holokausta odustajući od dokumenata i fotografija, ponirući u suštinu «istrebljenja», koje svedoči o naličiju evropske civilizacije. Strogi geometrijski oblici na fotografijama suočeni su sa zarđalim, oštrim metalnim formama – materijalizaciji čiste, «umivene» kulture, koja se ispostavlja kao plodno tlo za zločin.

Taj «geometrijski izloženi svet», harmonija umetnosti, ti skladno komponovani delovi prostora slike, kada «siđu sa platna» postaju opasni predmeti, čija korozija i oštre ivice istovremeno potvrđuju onu Adornovu konstataciju da je celokupna evropska kultura posle holokausta obično smeće, odnosno da se i u najčistijoj umetnosti skriva  ideologija.

Instalaciju u Gleriji moderne umetnosti otvorila je Slavenka Čišić Urošević.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *