ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Атамански коментар (Пише: Атаман Заглибљански)

ДЕСЕТКОВАНА СЕДНИЦА РАЈШТАГА МУНИЦИПАЛА – Прљанковил. (Анализа какву желим да видим, а нема је нигде!)

Искрен да будем, ништа ми се не допада начин на који локални медији обрађују седнице локалног парламента. Ама баш ништа! Све се свело на извештавање, без ичег што би бар мало изашло из оквира класичне репродукције изреченог или чињеница које су углавном биле предвидиве и много пре догађаја о којем се извештава. Можда је и то разлог, што су се одједном овде створили медији из Општина и градова са којима немамо никакве култоролошке, административне, а ни неке друге, мени познате, везе.

Ето, ову седницу су преносили „Јужни Банат“, „еПодунавље“, „еВршац“ и додуше, сем што су очигледно врло пристрасни, могу вам рећи, да све раде јако домишљато и са јасним циљевима. По мени је тај њихов поход на јужније од Јужног Баната и веома успешан, бар у домену сатанизације, нама свима овде познатог – Кенана. Наравно, Кенан неће критиковати локалне медије што га не бране, макар из локал-патриотских разлога, јер му одговара привид да су у страху и то ће много добро да звучи на некој седници републичког парламента. Аплаудираће му неки виђенији људи, а револтираће и неког Мартиновића или Ристичевића; можда чак и оног свог „фластер-чувара“ – посланика Орлића.

Но, да се вратимо ми нашој седници.

Сам увод је био јако напет. Оптужбе Кенана и Бурдзоплохова на рачун локалних властодржаца су само пљуштале. Помињали су свашта; од нелегално изабраног начелника Опшинске управе, преко последично нелегалних уговора о раду са радницима Општинске управе, до процедуралних грешака око сазивања саме седнице, а у смислу непостојања префикса „хитно“ у позивима одборницима, као и нејасан статус отказане #деветковане седнице. Свакако да локални полтиканти нису пропустили прилику и да се демагошки осврну на положај радника у Шинским возилима, иако им је више пута наглашено од стране Штрајкачког одбора да их не злоупотребљавају. Што се тиче несрећог #отровода, мислим да имају пуну слободу да их помињу, јер сарадња опозиције и радника у том предузећу постоји од старта. Неко је у неком тренутку проценио да ће се #отровођанинајбоље борити за своја права преко опозиције и то тако функционише дан-данас.

Такође су те уводне дискусије обиловале помињањем Ковачице и отетих одборника, увредама на рачун привремено одметнутих#наПРДних одборника, као и на рачун #црвендаћа, за које је још увек нејасно да ли су добровољно или под присилом ступили у политички брак са владајућом већином. Грађанима је такође чудно и то, што се владајућа већина данима уназад бавила управо ликовима и (не)делима компромитованих #црведнаћа и за то чак ангажовала горе поменуте медије, из северне покрајине Војводине. Баш ме интересује, шта просечни грађанин Вршца, Панчева, Беле Цркве или Ковачице, данас мисли о Перхану, Ђурхаузену и осталим #црведнаћима, који су провучени кроз медијско блато, какво ни „Информер“, па ни „Српски телеграф“ не би могли да осмисле!? Можда их и питам, мада мислим да су и они тамо збуњени изненадном заинтресованошћу њихових локалних медија, тамо неким преко-дунавским Прљанковилом. Но, та чудна заинтересованост из тих богатијих крајева наше државе, упала је у очи и Кенану, па је изнео ту своју сумњу у неко прање новца и предложио да се и то уврсти у Дневни ред. Нешто касније, када је већ Кенан добио три опомене и одређена му је мера удаљења са седнице, а након треће паузе, ту допуну је Председник скупштине ставио на гласање, али ублажено формулисано и са уопштеном конотацијом. Наравно, ни остале допуне Дневног реда нису прошле, иако је било ту и конструктивних предлога.

Елем, вратимо се кључном тренутку на овој седници.

Иако је у старту Кенан одбијао да напусти скупштинску салу, а после одлуке видно револтираног Председника скупштине, да одреди и трећу паузу, у трајању од пола сата, Кенан је позвао своје саборце на доручак. На том радном доручку су се договорили, да тих 11 одборника из редова #жутаћа, немају више шта да траже на#десеткованој седници и да се не враћају назад. Мени лично се таква одлука није допала, као што ми се не допада ни та традиција, да чим Кенана најуре из сале или он мора службено за престоницу, осталих 10 одборника аутоматски напуштају седницу; под обавезно. Разумем да шеф одборничке групе, Народни посланик и високи функционер странке има интегритет да тако нешто наметне осталим одборницима, али мислим да је незахвално према грађанима, који су их бирали, да не остане нико у сали да их заступа. Сматрам ово лошим опозиционим радом, а и криво ми је што сем Кенана, који свакако изгура свој шоу, немамо прилике да чујемо и остале одборнике из те опције, макар они афирмисали више себе и странку, неголи што би се борили за грађане овог муниципала.

Оно што је такође вредно помена, свакако су све бољи наступи одборника Станимировића (БурдзоПлоХов).

Ретко је неодмерен (што је основна замерка властодржаца Кенану), а увек прилично конструктиван и концизан у излагањима. Да ли увек убоде тему и да ли се јавља за реч чак и када је у питању најситнији пропуст власти или скупштинских служби, то је већ до његове тактике, али по мени је он најпријатније изненађење у овом сазиву.

Што се тиче тачака везаних за смене В.Д. директора, мислим да је већ депласирано помињати, да је исте поставила нека друга скупштинска већина, поражена у унутарстраначком рату 16. децембра, 2016. Зашто се чекало оволико, да би се кадровска решења усагласила са новом скупштинском већином, остаће нам свима непознаница, али сигурно је да није у питању никаква стрпљива квалитативна селекција. Ако бих лично нагађао, претпостављам да је у питању одлука са виших инстанци, пошто су се смењени кадрови унутар те политичке опције борили до последњег тренутка за своје људе. Нажалост, најновији политички цунами им није ишао на руку, јер се окосница привремено одметнутих одборника управо састојала од оних који су подржавали режим до 16. децембра, 2016. Такође мислим да су и измене у мандатно-имунитетској, као и у изборној комисији, директно у спрези и из истих разлога предложене, као и смене В.Д. директора. Актуелна власт је изузетно мудро искористила пораз Кенана и привремено одметнутих одборника и све амортизовала у своју корист, да би учврстила позиције.

И ето, дођосмо и до оне најконтраверзније тачке: смена Мице-потПреЦеднице и именовање Перхана Динерића за заменика Председника општине.

Са овом тачком можемо спојити и измене у саставу #већника-свећника.

Иако, многи то пресликавање коалиције са републичких инстанци виде као сасвим природно, до мене то не допире никако, а верујем ни до већине грађана овог муниципала. Тај бућкуриш, састављен од младих неолибералних кадрова #наПРДњака и дотрајалих, компромитованих и бар декларативно левичарски оријентисаних #црведнаћа, по мени је тешко одржив. Сем нагомиланих анимозитета из прошлости, а које је немогуће анулирати, различита је и енергија, глад за радом, амбиције, па и концепт владања овим јадним и презадуженим муниципалом. Неспојиво ми је да ове дечаке из општине, који се овим временима прилагођавају брже, јер су електронски писмени, икако усагласим са овима, који једино могу библиотеке на колицима да вуку за собом на сваки састанак. Успораваће их, нервираће их и само ће губити време са њима, како би их едуковали, јер не само да Перахан и Ђурхаузен немају шта да их науче, већ и оно што умеју, потпуно је непримењиво, а искуство им је катастрофално, погрешно и доказано погубно за ову Општину. Предвиђам им веома брзи крах ове коалиције, па „помогао“ ли им Кенан или не, а и саботажа ће свакако бити.

Ух, одужио сам. Време је за какав-такав закључак.

Драги моји политиканти, мрачни су нам се облаци надвили. Нити сте више ви оно што је народ изабрао, нити сте оно што сте кандидовали. Сматрам да ни избори ништа не би решили, јер бисмо са овим спољним факторима, из нама северног, а опет некима – Јужног Баната, само упали у још гору политичку кризу, у којој не би зјапила само једна раскопана улица (ул.Вука Караџића за време странчарења у претходним недељама), већ би стао читав муниципал. Свима вам желим, да што пре постанемо досадна градска Општина, за коју се неће интересовати никакви координатори, батинаши из тамних џипова и слични опскурни ликови, који се верујем ни вама не допадају. Желим вам да будете испод радара, неприметни, а да се браните оним што сте обећали 16. децембра, тј. да ћете куцати на врата свих министарстава и државних секретара, а не на врата иза којих се налазе ова лудила из ’90-их. Ако постоји разлог, због којег мислим да тренутно не можемо боље од овакве власти, онда то није квалитет, већ искључиво то, што би све друго била немогућа мисија, обзиром на претеће околности. Критику сте до сада подносили стоички, тражили сте конструктивност у свакој. Надам се да ћете са тим и наставити. Покушајте да будете бољи; због нас, због себе, због својих најближих, због суграђана.

Ето, само покушајте. Ако не иде, онда ништа.

Можда нам је евакуација и суђена.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *