DESETKOVANA SEDNICA RAJŠTAGA MUNICIPALA – Prljankovil. (Analiza kakvu želim da vidim, a nema je nigde!)

Iskren da budem, ništa mi se ne dopada način na koji lokalni mediji obrađuju sednice lokalnog parlamenta. Ama baš ništa! Sve se svelo na izveštavanje, bez ičeg što bi bar malo izašlo iz okvira klasične reprodukcije izrečenog ili činjenica koje su uglavnom bile predvidive i mnogo pre događaja o kojem se izveštava. Možda je i to razlog, što su se odjednom ovde stvorili mediji iz Opština i gradova sa kojima nemamo nikakve kultorološke, administrativne, a ni neke druge, meni poznate, veze.

Eto, ovu sednicu su prenosili „Južni Banat“, „ePodunavlje“, „eVršac“ i doduše, sem što su očigledno vrlo pristrasni, mogu vam reći, da sve rade jako domišljato i sa jasnim ciljevima. Po meni je taj njihov pohod na južnije od Južnog Banata i veoma uspešan, bar u domenu satanizacije, nama svima ovde poznatog – Kenana. Naravno, Kenan neće kritikovati lokalne medije što ga ne brane, makar iz lokal-patriotskih razloga, jer mu odgovara privid da su u strahu i to će mnogo dobro da zvuči na nekoj sednici republičkog parlamenta. Aplaudiraće mu neki viđeniji ljudi, a revoltiraće i nekog Martinovića ili Rističevića; možda čak i onog svog „flaster-čuvara“ – poslanika Orlića.

No, da se vratimo mi našoj sednici.

Sam uvod je bio jako napet. Optužbe Kenana i Burdzoplohova na račun lokalnih vlastodržaca su samo pljuštale. Pominjali su svašta; od nelegalno izabranog načelnika Opšinske uprave, preko posledično nelegalnih ugovora o radu sa radnicima Opštinske uprave, do proceduralnih grešaka oko sazivanja same sednice, a u smislu nepostojanja prefiksa „hitno“ u pozivima odbornicima, kao i nejasan status otkazane #devetkovane sednice. Svakako da lokalni poltikanti nisu propustili priliku i da se demagoški osvrnu na položaj radnika u Šinskim vozilima, iako im je više puta naglašeno od strane Štrajkačkog odbora da ih ne zloupotrebljavaju. Što se tiče nesrećog #otrovoda, mislim da imaju punu slobodu da ih pominju, jer saradnja opozicije i radnika u tom preduzeću postoji od starta. Neko je u nekom trenutku procenio da će se #otrovođaninajbolje boriti za svoja prava preko opozicije i to tako funkcioniše dan-danas.

Takođe su te uvodne diskusije obilovale pominjanjem Kovačice i otetih odbornika, uvredama na račun privremeno odmetnutih#naPRDnih odbornika, kao i na račun #crvendaća, za koje je još uvek nejasno da li su dobrovoljno ili pod prisilom stupili u politički brak sa vladajućom većinom. Građanima je takođe čudno i to, što se vladajuća većina danima unazad bavila upravo likovima i (ne)delima kompromitovanih #crvednaća i za to čak angažovala gore pomenute medije, iz severne pokrajine Vojvodine. Baš me interesuje, šta prosečni građanin Vršca, Pančeva, Bele Crkve ili Kovačice, danas misli o Perhanu, Đurhauzenu i ostalim #crvednaćima, koji su provučeni kroz medijsko blato, kakvo ni „Informer“, pa ni „Srpski telegraf“ ne bi mogli da osmisle!? Možda ih i pitam, mada mislim da su i oni tamo zbunjeni iznenadnom zaintresovanošću njihovih lokalnih medija, tamo nekim preko-dunavskim Prljankovilom. No, ta čudna zainteresovanost iz tih bogatijih krajeva naše države, upala je u oči i Kenanu, pa je izneo tu svoju sumnju u neko pranje novca i predložio da se i to uvrsti u Dnevni red. Nešto kasnije, kada je već Kenan dobio tri opomene i određena mu je mera udaljenja sa sednice, a nakon treće pauze, tu dopunu je Predsednik skupštine stavio na glasanje, ali ublaženo formulisano i sa uopštenom konotacijom. Naravno, ni ostale dopune Dnevnog reda nisu prošle, iako je bilo tu i konstruktivnih predloga.

Elem, vratimo se ključnom trenutku na ovoj sednici.

Iako je u startu Kenan odbijao da napusti skupštinsku salu, a posle odluke vidno revoltiranog Predsednika skupštine, da odredi i treću pauzu, u trajanju od pola sata, Kenan je pozvao svoje saborce na doručak. Na tom radnom doručku su se dogovorili, da tih 11 odbornika iz redova #žutaća, nemaju više šta da traže na#desetkovanoj sednici i da se ne vraćaju nazad. Meni lično se takva odluka nije dopala, kao što mi se ne dopada ni ta tradicija, da čim Kenana najure iz sale ili on mora službeno za prestonicu, ostalih 10 odbornika automatski napuštaju sednicu; pod obavezno. Razumem da šef odborničke grupe, Narodni poslanik i visoki funkcioner stranke ima integritet da tako nešto nametne ostalim odbornicima, ali mislim da je nezahvalno prema građanima, koji su ih birali, da ne ostane niko u sali da ih zastupa. Smatram ovo lošim opozicionim radom, a i krivo mi je što sem Kenana, koji svakako izgura svoj šou, nemamo prilike da čujemo i ostale odbornike iz te opcije, makar oni afirmisali više sebe i stranku, negoli što bi se borili za građane ovog municipala.

Ono što je takođe vredno pomena, svakako su sve bolji nastupi odbornika Stanimirovića (BurdzoPloHov).

Retko je neodmeren (što je osnovna zamerka vlastodržaca Kenanu), a uvek prilično konstruktivan i koncizan u izlaganjima. Da li uvek ubode temu i da li se javlja za reč čak i kada je u pitanju najsitniji propust vlasti ili skupštinskih službi, to je već do njegove taktike, ali po meni je on najprijatnije iznenađenje u ovom sazivu.

Što se tiče tačaka vezanih za smene V.D. direktora, mislim da je već deplasirano pominjati, da je iste postavila neka druga skupštinska većina, poražena u unutarstranačkom ratu 16. decembra, 2016. Zašto se čekalo ovoliko, da bi se kadrovska rešenja usaglasila sa novom skupštinskom većinom, ostaće nam svima nepoznanica, ali sigurno je da nije u pitanju nikakva strpljiva kvalitativna selekcija. Ako bih lično nagađao, pretpostavljam da je u pitanju odluka sa viših instanci, pošto su se smenjeni kadrovi unutar te političke opcije borili do poslednjeg trenutka za svoje ljude. Nažalost, najnoviji politički cunami im nije išao na ruku, jer se okosnica privremeno odmetnutih odbornika upravo sastojala od onih koji su podržavali režim do 16. decembra, 2016. Takođe mislim da su i izmene u mandatno-imunitetskoj, kao i u izbornoj komisiji, direktno u sprezi i iz istih razloga predložene, kao i smene V.D. direktora. Aktuelna vlast je izuzetno mudro iskoristila poraz Kenana i privremeno odmetnutih odbornika i sve amortizovala u svoju korist, da bi učvrstila pozicije.

I eto, dođosmo i do one najkontraverznije tačke: smena Mice-potPreCednice i imenovanje Perhana Dinerića za zamenika Predsednika opštine.

Sa ovom tačkom možemo spojiti i izmene u sastavu #većnika-svećnika.

Iako, mnogi to preslikavanje koalicije sa republičkih instanci vide kao sasvim prirodno, do mene to ne dopire nikako, a verujem ni do većine građana ovog municipala. Taj bućkuriš, sastavljen od mladih neoliberalnih kadrova #naPRDnjaka i dotrajalih, kompromitovanih i bar deklarativno levičarski orijentisanih #crvednaća, po meni je teško održiv. Sem nagomilanih animoziteta iz prošlosti, a koje je nemoguće anulirati, različita je i energija, glad za radom, ambicije, pa i koncept vladanja ovim jadnim i prezaduženim municipalom. Nespojivo mi je da ove dečake iz opštine, koji se ovim vremenima prilagođavaju brže, jer su elektronski pismeni, ikako usaglasim sa ovima, koji jedino mogu biblioteke na kolicima da vuku za sobom na svaki sastanak. Usporavaće ih, nerviraće ih i samo će gubiti vreme sa njima, kako bi ih edukovali, jer ne samo da Perahan i Đurhauzen nemaju šta da ih nauče, već i ono što umeju, potpuno je neprimenjivo, a iskustvo im je katastrofalno, pogrešno i dokazano pogubno za ovu Opštinu. Predviđam im veoma brzi krah ove koalicije, pa „pomogao“ li im Kenan ili ne, a i sabotaža će svakako biti.

Uh, odužio sam. Vreme je za kakav-takav zaključak.

Dragi moji politikanti, mračni su nam se oblaci nadvili. Niti ste više vi ono što je narod izabrao, niti ste ono što ste kandidovali. Smatram da ni izbori ništa ne bi rešili, jer bismo sa ovim spoljnim faktorima, iz nama severnog, a opet nekima – Južnog Banata, samo upali u još goru političku krizu, u kojoj ne bi zjapila samo jedna raskopana ulica (ul.Vuka Karadžića za vreme strančarenja u prethodnim nedeljama), već bi stao čitav municipal. Svima vam želim, da što pre postanemo dosadna gradska Opština, za koju se neće interesovati nikakvi koordinatori, batinaši iz tamnih džipova i slični opskurni likovi, koji se verujem ni vama ne dopadaju. Želim vam da budete ispod radara, neprimetni, a da se branite onim što ste obećali 16. decembra, tj. da ćete kucati na vrata svih ministarstava i državnih sekretara, a ne na vrata iza kojih se nalaze ova ludila iz ’90-ih. Ako postoji razlog, zbog kojeg mislim da trenutno ne možemo bolje od ovakve vlasti, onda to nije kvalitet, već isključivo to, što bi sve drugo bila nemoguća misija, obzirom na preteće okolnosti. Kritiku ste do sada podnosili stoički, tražili ste konstruktivnost u svakoj. Nadam se da ćete sa tim i nastaviti. Pokušajte da budete bolji; zbog nas, zbog sebe, zbog svojih najbližih, zbog sugrađana.

Eto, samo pokušajte. Ako ne ide, onda ništa.

Možda nam je evakuacija i suđena.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *