ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Конференција за штампу председника Општине Радослава Милојичића Кене: ТРИ КРУГА ПЛАЋЕНОГ ОДСУСТВА ЗА ЗАПОСЛЕНЕ У ЛОКАЛНОЈ САМОУПРАВИ  

DSC07027Доношење плана привремене рационализације броја запослених, због привременог смањења обима посла у Општинској управи Општине Смедеревска Паланка – била је главна тачка дневног реда 63. седнице Општинског већа. Отварајући расправу, председник Општине, Радослав Милојичић Кена је објаснио да се ова мера предузима како би сви запослени у Општинској управи, предузећима и у установама чији се рад финансира из општинског буџета, остали на својим радним местима, јер је једина алтернатива овој мери – рационализација броја запослених. Према плану, одређени број запослених ће, у неколико месечних циклуса, бити на плаћеном одсуству, у трајању до 30 дана.

По завршеној седници, председник Општине Радослав Милојичић Кена је, коментаришући поменути план рационализације,новинарима дао следећу изјаву:

– Видимо да је држава донела одлуку о смањењу плата и пензија. Држава мора да покрије дефицит који је направила Јоргованка Табаковић,  први пут у историји постојања Народне банке Србије. Маестрално, јер се задужила 44 милијарде динара. То је први пут од када постоји Народна банка Србије да је та институција у таквом дефициту, а да у току једног дана запосли око стотину нових радника. И сада, наравно, то иде по џепу народа. Ми не желимо да ико остане без посла, тако да нико не треба да се плаши да ће без посла остати. Ићи ћемо у три круга, тако да ће свако  отићи по један месец на плаћено одсуство, и у том периоду ће примати по 60 процената своје зараде. То је једини начин да у овим тешким временима уштедимо. Не желимо никога да оставимо без посла. Са друге стране, видим да је Влада донела одлуку да људи који примају социјалну помоћ морају да раде за ту социјалну помоћ. Не знам да ли су упућени да је преко 70 процената људи који примају социјалну помоћ  радно неспособно, тако да не знам како ће натерати те људе да раде. То је катастрофална одлука, која не постоји нигде у Европи. Али, то је један у низу катастрофалних потеза Српске напредне странке. Заиста не знам како ће грађани живети са умањеним платама и пензијама, када су и до сада једва састављали крај са крајем. Ово је још један непобитан доказ да је ово најнеспособнија Влада у историји Републике Србије. Ми ћемо се трудити да ником не дамо отказ, као што смо безброј пута поновили. Нисмо као други, који су пред изборе говорили да неће смањивати пензије и плате, а само неколико месеци после избора баш то раде, већ ћемо овим планом привремене рационализације броја запослених у локалној самоуправи, предузећима и установама, одређени број људи послати на по месец дана на плаћено одсуство – изјавио је Милојичић, и наставио:

– Свуда је тешка ситуација, не само у Смедеревској Паланци и другим местима, него у целој држави. Морам да истакнем податак да је ово најцентрализованија Влада у историји Србије – јер, ако ви радите у локалној самоуправи и имате плату, рецимо, 50.000 динара, па вам плата буде смањена за пет хиљада динара, тај новац не остаје локалној самоуправи, него иде на рачун Владе Републике Србије. У јавним предузећима, где радници добијају плате из сопствених прихода, и установама, које примају плате из буџета општине – од плате, рецимо, у висини од 30 хиљада динара, три хиљаде, колико се плата смањује, неће остати Смедеревској Паланци, већ ће ићи Влади Републике Србије. То је још један зулум. То нису средства која ће бити уложена у инфраструктуру, то нису средства која ће остајати нама, а морам да подсетим да су већ, смањењем пореза на зараде, само нашој локалној самоуправи скинули између осам и 10 милиона динара месечно. Ако знамо да има 170 локалних самоуправа, видите колика је то цифра. А то је ова неспособна Влада узела од грађана Србије. Напомињем да је оно што је најбитније за овај план привремене рационализације у јавном сектору у Смедеревској Паланци – да нико неће остати без посла, и то је суштина ове одлуке. Боље је да свако по мало поднесе терет, него да пошаљете 20 или 30 људи кући, људи који имају кредите, који немају друга примања. Ми заиста не желимо да се бавимо том политиком. Видимо да ова Влада нема социјалну политику, а свака претходна Влада је имала социјални карактер – рекао је Милојичић.

DSC07029На питање новинара како ће се поменути план рационализације спроводити у пракси, председник Општине је одговорио:

– Директори јавних предузећа и установа и начелник Општинске управе ће саставити списак, пре свега оних људи који у овом тренутку нису најнеопходнији, како би јавно предузеће или установа и Управа функционисали – нагласио је Милојичић. – А затим ће у другом кругу неки други људи отићи на одсуство, и тако даље. Постоје и породице у којима по два члана примају плату из буџета општине, тако да неће обоје ићи на плаћено одсуство.

Постављено је и питање колико радника ће ићи на плаћено одсуство, а председник Општине је одговорио да ће у првом кругу на плаћено одсуство бити упућено око 100 радника у новембру и исто толико у децембру, од укупно 700 радника који раде у Управи, јавним предузећима и установама.

– Очекујем да од марта месеца Смедеревска Паланка буде најликвиднија општина у Србији. Ова неспособна Влада нема никакве солидарности према нама, и буквално отимају све, не само оно што њима припада. Ипак, ми ћемо све дугове исплатити. Исплатили смо преко 40 милиона динара за електричну енергију. И даље нам не дозвољавају репрограм. То је политичка одлука, али, Боже мој, та одлука није страшна ако видимо да су угасили емисију Оље Бећковић, која постоји више од две деценије, када су угасили „Сарапин проблем“, „Ментално разгибавање“, а ево сада ће угасити и цео Б-92, како чујем – рекао је Милојичић и додао:

– Грађани имају и другу солуцију. Да се задуже. Сваки грађанин може да оде у банку, да узме кредит, две, три или пет хиљада евра. Не мора нико да се задужи 22 милиона, колико се задужио брат Александра Вучића, може да се задужи само две-три хиљаде евра, да преживи. И када полиција дође да му наплати, да каже – „па то није моја лична карта“, мени је неко украо идентитет. Овакво вређање интелигенције никада није постојало. Свако ко је ишао у банку зна да за 500 евра морате да потпишете брдо папира, брдо исправа. Али, када премијеров брат може да се задужи 22 милиона, и да не плати, можемо и ми да се задужимо по хиљаду евра, или две, и да кажемо да нам је неко украо идентитет. Ми морамо нашег великог вођу Ким-Џонг-Вучића да поштујемо – изјавио је председник Милојичић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *