ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Конференција за штаму председника Општине Радослава Милојичића Кене: НЕЋЕМО ДА ОТПУШТАМО ЉУДЕ

IMG_6741

-Никоме нећемо давати отказ, у тренутку када врло мали број људи ради, а они који су запослени раде за смањене плате. Тако се не подстиче ни привреда, ни економија ни пољопривреда – каже председник Општине Смедеревска Паланка

 

Конференција за штампу, коју је одржао председник Општине Смедеревска Паланка, Радослав Милојичић Кена, била је посвећена актуелним темама из рада локалне самоуправе, а председник је, такође, коментарисао и неке догађаје који су, претходних дана, усталасали медијску сферу.

– Ми се, као озбиљно руководство локалне самоуправе, не бавимо државним ударима. Тим стварима бави се наш премијер, уместо да креира буџет за наредну годину. Овом приликом позивам све индиректне кориснике, пошто су директни у то већ укључени, да се и они укључе, преко предузећа која су за њих надлежна, или да се обрате начелнику локалне самоуправе. Једанестог децембра биће одржана седница Већа, на којој ће се расправљати о нацрту буџета, који ће затим бити послат Скупштини општине на усвајање. Седница Скупштине општине ће бити одржана 18. децембра, јер по Закону о буџету, до 20. децембра морамо да усвојимо буџет за наредну годину. Буџет ће бити рестриктиван, и нећемо имати много могућности за иновативне ствари – изјавио је председник Општине на почетку конференције за новинаре, и наставио:

– На састанку коалиције је договорено да ће локална самоуправа планирати средства у буџету, за запослене у ПУ „Чика Јова Змај“. Пошто је ова, најгора влада у историји Србије, смањила плате запосленима у овом сектору,  а сада немају средства да им плате повећају – ми смо пронашли финансијске могућности, и повећаћемо за четири  процента буџет Предшколске установе за наредну годину, што ће ићи на плате запосленима у овој установи.  Такође, биће повећан и буџет за социјалну заштиту, и то за три процента. Ја се надам да ће ова влада наредне године бити промењена, и да ће се људима вратити, пре свега, плате и пензије.

Председник се осврнуо и на најваљено смањење броја запослених у јавном сектору.

– То је поражавајућа чињеница: општински наченик за буџет био је на семинару, са другим начелницима буџета из градова и општина у Србији. Министарство финансија, наиме, тражи да се повећа конто за отпремнине. То значи да ова влада спрема отказе. Ја сам рекао, а сада ћу да поновим, оно што смо и на коалицији договорили: ми то нећемо ставити у буџет, и никоме нећемо давати отказ, у тренутку када врло мали број људи ради, а они који су запослени раде за смањене плате. Тако се не подстиче ни привреда, ни економија ни пољопривреда. Потрудићемо се да обезбедимо и неке подстицаје за младе, а оно што ће бити новина у буџету, је да ће бити обезбеђен одређени финансијски износ за поспешивање наталитета. То значи да ће сви млади брачни парови, који имају такав проблем, једном годишње добијати  средства за вантелесну оплодњу.

Одговарајући на питања новинара, председник Општине осврнуо се и на забрану одржавања акције добровољног давања крви, која је отказана у ОБ „Стефан Високи“, наводно, из техничких разлога.

IMG_6735– Владајућа гарнитура, на нивоу Републике, емитује такве таласе. Прича се о државним ударима, а министар полиције са полицајцима, под пуном ратном опремом, прети неким медијама, новинама, које су критиковале нашег премијера. А ми политичари смо ту да будемо критиковани, и сваки грађани Србије има право да се изјасни о сваком политичару, поготово о премијеру. Ми живимо у једној заиста шизофреној ситуацији. Оваква времена, кажу старији људи, се не памте. Нон-стоп живимо на ивици ванредног стања. Ја не знам коме је премијер хтео да упути поруку ванредним стањем. У Француској се догодио трагичан терористички напад, па је председник Оланд изашао за говорницу сам, са једним папиром, без полиције, и без икакве помпе прогласио ванредно стање. Код нас, због насловне стране на којој се налази премијер, имамо, малтене, ванредну ситуацију. Видимо да су Напредњаци на свим нижим нивоима, у свим градовима и општинама осокољени, и да следе пример свог премијера. Свуда видимо угрожавања слободе медија, угрожавања слободе мишљења, угрожавања слободе говора; и они покушавају да спроведу терор, на нижем новоу. Ја не знам како да окарактеришем догађај о коме сте ме питали, и зато се нисам ни оглашавао. Не бих да користим неке грубе речи. Пре свега, жао ми је господина доктора Јанковића, који је под притиском морао да потпише ту одлуку (Милојичић је мислио на допис у коме се тврди да се акција добровољног давања крви одлаже из техничких разлога). Жао ми је што на конференцији за штампу у општини морам да поменем име било које странке, али, заиста, ово је већ осма година да Демократска странка организује акције добровољног давања крви. Били су директори Болнице и из ДСС-а, из УРС-а, из СПС-а, и никада нисмо имали непријатности. Чак су се директори Болнице, протеклих година, лично бавили том акцијом. Крв је потребна нашој Болници, и свим другим болницама у Србији. Ја не знам како да одговорим, осим да је то скандал великих размера, али тиме су Напредњаци у Смедеревској Паланци показали своју ћуд.

У завршном делу конференције за штампу, председник Општине је одговорио на неке од навода који су се могли чути на скорашњој конференцији за медије СНС-а, у вези са сечом шуме Микуља:

– То су нетачне оптужбе три жалосне сове из распушеног одбора СНС-а у Смедеревској Паланци. У ствари, мени је драго што су они коначно уочили да је наш премијер један нерадник, који живи у некој медијској идили. Драго ми је што је паланачка напредњачка тројка оптужила премијера и државу зато што се не бави шумом Микуља. Ја се овом приликом придружујем у тој критици њиховог председника, Александра Вучића – рекао је Милојичић, и показао документе који потврђују да је шума Микуља у државној својини, и да локална самоуправа нема никакве ингеренције над њом.

IMG_6754– Шумарски инспектор који је под ингеренцијом Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, дужан је да се стара о шуми Микуља, рекао је Милојичић, и новинарима показао папир који потврђује да се одбија захтев наше општине да шума буде под ингеренцијом локалне самоуправе.

– Ми смо хтели да ту шуму оградимо, да је сачувамо, али она је и даље под ингеренцијом Републике Србије. Ово морам да кажем због грађана: та је шума заиста проређена, имали смо пројекат да шуму оградимо, да поставимо рампу, распоредимо чуваре, али шума је, како смо могли да видимо из папира које сам показао, власништво Републике Србије.

Уследила су бројна питања новинара, а одговори на њих биће штампани у новогодишњим издањима локалних штампаних гласила.

 

В.Ђ.

One thought on “Конференција за штаму председника Општине Радослава Милојичића Кене: НЕЋЕМО ДА ОТПУШТАМО ЉУДЕ

  • Селишник Иван

    Нико не сме да остане гладан у овој земљи и у овом граду… Само господ Бог даје и одузима душу.Ми сви морамо бити људи,сви се одрећи свога малога дела како би наша браћа и сестре,наш народ имао да преживи.То није наше право,то је наша обавеза.Обавеза свакога човека који своју савест чува, гаји,вуче корене својих часних предака,који су своје животе положили за нашу будућнот,морамо то поштовати,неготати и наставити истим путем очувања нашега народа.Живела Србија,живео мој мили народ.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *