Majkl Devenport posetio Palanku: SRBIJA IMA TRETMAN ČLANICE EU

DSC07963Smederevska Palanka je mali grad, ali žitelji naše opštine nedvosmisleno znaju da je Evropska unija pravi prijatelj Srbije – rekao je predsednik Opštine Radoslav Milojičić

 

 

 

Sastankom sa predsednikom Opštine Smederevska Palanka, Radoslavom Milojičićem Kenom, započela je poseta Smederevskoj Palanci ambasadora Evropske unije u Srbiji, gospodina Majkla Devenporta.

Ambasador Devenport, predsednik Opštine Milojičić i direktor Kancelarije Vlade Srbije za pomoć i obnovu poplavljenih područja, Marko Blagojević, obišli su zatim porodice ugrožene majskim poplavama, čiji su domovi obnovljeni sredstvima Evropske unije. Ova domaćinstva su, takođe, dobila nameštaj i osnovne kućne aparate.

Posle posete porodici Živković, kojoj su danas predati ključevi od nove kuće, kao i porodicama Kajtazović, Palić i Dobrijević, ambasador Devenport, Marko Blagojević  i njihov domaćin domaćin, Radoslav Milojičić, dali su izjave za medije u kojima se između ostalog kaže:

– Moram najpre da se zahvalim svim ljudima koji su pomogli građanima Smederevske Palanke. Pre svega gospodinu Devenportu i Evropskoj uniji. Oni su nam uputili najveća finansijska sredstva, 350.000 evra. 200 hiljada evra za DSC07987obnovu najviše oštećenih kuća, odnosno za 20 domaćinstava, kao i za izgradnju tri nove kuće. Dobili smo i 150.000 evra za pomoć porodicama koje su pretrpele štetu na poljoprivrednim objektima ili u proizvodnji hrane. Ovo je drugi put za 15 godina da Smederevska Palanka ima ovakav problem, da bude pogođena poplavom. Ljudi u ovom delu grada žive u stalnom strahu od padavina i nevremena. Sa gospodinom Devenportom razgovarali smo i o rešenju tog problema. Još jednom zahvaljujem u ime svih građana Smederevske Palanke na ovoj pomoći, jer ne bismo uspeli bez pomoći Evropske unije da ovaj problem rešimo. Smederevska Palanka je mali grad, ali žitelji naše opštine nedvosmisleno znaju da je Evropska unija pravi prijatelj Srbije – izjavio je predsednik Opštine Radoslav Milojičić Kena.

– Hvala vam gospodine predsedniče, a zahvaljujem i svim predstavnicima medija koji su  danas ovde – rekao je na početku svoje izjave ambasador Devenport, i nastavio: – Drago mi je što smo danas bili u prilici  da se vidimo sa ljudima koji se vraćaju u svoje nove ili obnovljene kuće. Naravno rekonstrukcija i rehabilitacija privatnih kuća je veoma komplikovana stvar. U ovo su uloženi zajednički napori predstavnika opštine, Kancelarije Vlade Srbije za pomoć poplavljenim područjima, brojnih partnera i izvođača, takođe Danskog saveta za izbeglice – koji je odigrao veliku ulogu u realizaciji ovog projekta. Posle majskih poplava, iz fondova Evropske unije na području Srbije DSC08016obnovljeno je više od 600 kuća, a više od 85 novih kuća je izgrađeno. Mi ćemo nastaviti sa finansiranjem ovakvih projekata, i kada je reč o obnavljanju poplavljenih kuća, i kada se radi o preventivnim merama, protiv novih poplava. Za sve to, izdvojili smo više od 170 miliona evra, iz predpristupnih fondova kao i iz drugih fondova, i fonda solidarnosti. U ovom kontekstu mislim da je bitno da istaknem da je Srbija tretirana kao članica Evropske unije. Evropska unija je najveći partner Srbije, ne samo u ovoj borbi protiv posledica poplava, nego i u svakoj drugoj oblasti u kojoj imamo saradnju.

Marko Blagojević je podsetio da je do sada u Srbiji isplaćena pomoć za preko 17.500  porodica, čija su domaćinstva pretrpela štetu u poplavama. Blagojević je istakao da do sada isplaćena pomoć iznosi preko četiri milijarde i dvesta miliona dinara, od čega je oštećenima u Smederevskoj Palanci isplaćena pomoć za preko 500 porodica. On je i  naglasio da će ubuduće posebna pažnja biti poklonjena izgradnji sistema za zaštitu od budućih poplava.

Devenport  i Blagojević su, u pratnji domaćina obišli i fabriku nameštaja „Izvor Stil Panel“, takođe stradalu u poplavi, kojoj su uručene mašine – dar Evropske unije.

DSC08170Boravak Majkla Devenporta u Opštini Smederevska Palanka završen je posetom stovarištu „Rudnik“, gde su isporučeni paketi stočne hrane.

Evropska unija obezbedila je oko 350.000 evra pomoći Smederevskoj Palanci za obnovu i izgradnju oštećenih kuća za ukupno 23 porodice, i podršku za tri preduzeća i oko 700 poljoprivrednika.

 

P.N.

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.