ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Мајкл Девенпорт посетио Паланку: СРБИЈА ИМА ТРЕТМАН ЧЛАНИЦЕ ЕУ

DSC07963 Смедеревска Паланка је мали град, али житељи наше општине недвосмислено знају да је Европска унија прави пријатељ Србије – рекао је председник Општине Радослав Милојичић

 

 

 

Састанком са председником Општине Смедеревска Паланка, Радославом Милојичићем Кеном, започела је посета Смедеревској Паланци амбасадора Европске уније у Србији, господина Мајкла Девенпорта.

Амбасадор Девенпорт, председник Општине Милојичић и директор Канцеларије Владе Србије за помоћ и обнову поплављених подручја, Марко Благојевић, обишли су затим породице угрожене мајским поплавама, чији су домови обновљени средствима Европске уније. Ова домаћинства су, такође, добила намештај и основне кућне апарате.

После посете породици Живковић, којој су данас предати кључеви од нове куће, као и породицама Кајтазовић, Палић и Добријевић, амбасадор Девенпорт, Марко Благојевић  и њихов домаћин домаћин, Радослав Милојичић, дали су изјаве за медије у којима се између осталог каже:

– Морам најпре да се захвалим свим људима који су помогли грађанима Смедеревске Паланке. Пре свега господину Девенпорту и Европској унији. Они су нам упутили највећа финансијска средства, 350.000 евра. 200 хиљада евра за DSC07987обнову највише оштећених кућа, односно за 20 домаћинстава, као и за изградњу три нове куће. Добили смо и 150.000 евра за помоћ породицама које су претрпеле штету на пољопривредним објектима или у производњи хране. Ово је други пут за 15 година да Смедеревска Паланка има овакав проблем, да буде погођена поплавом. Људи у овом делу града живе у сталном страху од падавина и невремена. Са господином Девенпортом разговарали смо и о решењу тог проблема. Још једном захваљујем у име свих грађана Смедеревске Паланке на овој помоћи, јер не бисмо успели без помоћи Европске уније да овај проблем решимо. Смедеревска Паланка је мали град, али житељи наше општине недвосмислено знају да је Европска унија прави пријатељ Србије – изјавио је председник Општине Радослав Милојичић Кена.

– Хвала вам господине председниче, а захваљујем и свим представницима медија који су  данас овде – рекао је на почетку своје изјаве амбасадор Девенпорт, и наставио: – Драго ми је што смо данас били у прилици  да се видимо са људима који се враћају у своје нове или обновљене куће. Наравно реконструкција и рехабилитација приватних кућа је веома компликована ствар. У ово су уложени заједнички напори представника општине, Канцеларије Владе Србије за помоћ поплављеним подручјима, бројних партнера и извођача, такође Данског савета за избеглице – који је одиграо велику улогу у реализацији овог пројекта. После мајских поплава, из фондова Европске уније на подручју Србије DSC08016обновљено је више од 600 кућа, а више од 85 нових кућа је изграђено. Ми ћемо наставити са финансирањем оваквих пројеката, и када је реч о обнављању поплављених кућа, и када се ради о превентивним мерама, против нових поплава. За све то, издвојили смо више од 170 милиона евра, из предприступних фондова као и из других фондова, и фонда солидарности. У овом контексту мислим да је битно да истакнем да је Србија третирана као чланица Европске уније. Европска унија је највећи партнер Србије, не само у овој борби против последица поплава, него и у свакој другој области у којој имамо сарадњу.

Марко Благојевић је подсетио да је до сада у Србији исплаћена помоћ за преко 17.500  породица, чија су домаћинства претрпела штету у поплавама. Благојевић је истакао да до сада исплаћена помоћ износи преко четири милијарде и двеста милиона динара, од чега је оштећенима у Смедеревској Паланци исплаћена помоћ за преко 500 породица. Он је и  нагласио да ће убудуће посебна пажња бити поклоњена изградњи система за заштиту од будућих поплава.

Девенпорт  и Благојевић су, у пратњи домаћина обишли и фабрику намештаја „Извор Стил Панел“, такође страдалу у поплави, којој су уручене машине – дар Европске уније.

DSC08170Боравак Мајкла Девенпорта у Општини Смедеревска Паланка завршен је посетом стоваришту „Рудник“, где су испоручени пакети сточне хране.

Европска унија обезбедила је око 350.000 евра помоћи Смедеревској Паланци за обнову и изградњу оштећених кућа за укупно 23 породице, и подршку за три предузећа и око 700 пољопривредника.

 

П.Н.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *