Miodrag Radisavljević iz Smederevske Palanke nosilac jedinstvenih priznanja Ekonomskog fakulteta: DOBIO ZLATNI INDEKS I ZLATNU DIPLOMU

IMG_0006Miodrag Radisavljević, diplomirani ekonomista u penziji iz Smederevske Palanke, dobitnik je dva laskava i jedinstena priznanja: Zlatnog indeksa i Zlatne diplome ove visokoškolske ustanove u Beogradu, koja je  osnovana 1937. godine kao visoka škola za ekonomsko-komercijalne i finansijske poslove. Inicijativa za tako nešto potekla je od profesora Nikole Malenovića koji se založio da se zlatni indeks dodeljuje povodom 50. godišnjice upisa i pola veka od završetka studija.

Radisavljević podseća da se 1958. godine na Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu upisalo više od 200 studenata, koliko je pre pet godina dobilo Zlatni indeks, a isto toliko i Zlatnu diplomu. On je Gimnaziju završio u Smederevskoj Palanci, a preko 60 odsto svršenih maturanata je upisalo studije na nekom od fakulteta. Zanimljivo je da u njegovoj generaciji nije bilo ni jednog učenika sa odličnim uspehom, što danas tumači kao visok kriterijum ocenjivanja.

-Ja sam se na Ekonomski fakultet upisao sasvim slučajno – iznosi Radisavljević.- Spremao sam se da upišem Mašinski fakultet, ali kad sam sa svojim vršnjacima vozom krenuo u Beograd, prvo smo svratili na Ekonomski fakultet. Desetak Palančana je već bilo upisalo studije, ali sam za svaki slučaj otišao na Mašinski fakultet. Kad sam video koliko je bilo interesovanje za mašinstvo, bio sam se uplašio, jer je mnogo njih iz srednje škole ponelo odličan uspeh, pa su automatski imali prednost. Zato sam se vratio i upisao se na Ekonomski fakultet.

Studije je završio 1963. godine. Bio je stipendista „Goše“. Stipendiju je dobio odmah po završetku prve godine. Čim je stekao fakultetsku diplomu, zaposlio se u „Goši“. Danas veli da se ne kaje što je umesto mašinstva upisao ekonomiju. Jer, kao gimnazijalac pokazao je veće interesovanje za te studije od onih koji su završavali srednju ekonomsku školu.

-Ja sam, sada mogu reći, relativno lako završio Ekonomski fakultet – otkriva Radisavljević.- Sve ispite sam mahom ispolagao već u  junskom roku, tako da sam celo leto imao na raspolaganju za odmor i druge aktivnost. Na fakultetu sam imao dobro društvo. Iz moje generacije njih petoro su postali  profesori, a veliki broj je zauzeo odlična radna mesta u bankama, radnim organizacijama i društvenim institucijama. Moja je jedna od retkih generacija koja se redovno sastajala. Prvi put je to bilo kad se navršilo 20 godina od završetka studija. Već smo imali desetak vrlo lepih susreta generacije u Beogradu, Novom Sadu, Subotici… Ostao sam u kontaktu s velikim brojem kolega. S nekima se i viđam često.

Radisavljević se po dolasku u „Gošu“ opredelio za komercijalnu službu. Posle šestomesečnog stažiranja, otišao je na odsluženje vojnog roka, a po završetku, zahvaljujući direktoru prodaje Životi Stojiljkoviću, došao je da radi u tom sektoru. U radnom veku je obavljao različite dužnosti. Bio je referent za silose, pa šef službe za njihovu prodaju sve do 1970. godine kada ga je generalni direktor „Goše“ Radojković prebacio u Službu za uvozne poslove i  nabavku. Na razmeđi dva veka, 2000. godine, otišao je u penziju. Dotle je zauzimao značajna rukovodeća mesta: od direktora nabavke, preko komercijalno-finansijskog direktora FOPIG-a, do generalnog direktora „Palanačkog kiseljaka“.

-Moj radni vek je bio uzbudljiv i dinamičan – veli Radisavljević. – Putovao sam i po zemlji i inostranstvu. Delovao sam i u Košarkaškom klubu preko 30 godina. Bio sam predsednik i potpredsednik. Poslednjih 17 godina sam u Orijentiring klubu „Jasenica“, gde sam i trener i takmičar. Jedanaestostruki sam prvak Jugoslavije, Srbije i Crne Gore. Višestruki sam državni prvak u pojedinačnoj konkurenciji u sprintu na srednjim i dugim stazama. U sportu sam još uvek aktivan. Imaću šta sutra da pričam, unucima – i o studijama ekonomije, o radu u fabrici, o sportskim aktivnostima

D. Janojlić

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.