Saopštenje za medije Pokreta veterana: TRAŽE PREISPITIVANJE „RATNIH DNEVNICA“

IMG_0001Pokret veterana, povodom presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, koji je odbio zahtev prve grupe od 8.500 veterana i pojedinih udruženja boraca i ratnih vojnih invalida u pogledu isplate ratnih dnevnica, oglasio se saopštenjem za javnost u kome se kaže  da Pokret veterana na čelu sa svojim predsednikom nije iznenađen tom odlukom.

Naime, kako navodi Predrag Prokić, borci su na vreme preko medija upozoreni da na taj način ne mogu da reše svoj status i ostvare isplatu dnevnica, pošto je to bila još jedna u nizu prevara koju su pojedinci iskoristili da bi iz svega toga izvukli ličnu korist.

-Najava da će Evropski sud za ljudska prava u Strazburu objaviti presudu 25. marta, i to u korist boraca, nije bilo ništa drugo do manipulisanje populacijom veterana – naglašava se u saopšenju. To je znatno uticalo i na njihovu izbornu volju, pa je tako ova kategorija iskorišćena i u političke svrhe. Vodeći mediji su objavili da će određena suma novca, koja će biti isplaćena borcima, predstavljati polaznu osnovu za pregovore s Vladom.

U saopštenju se podseća da je Pokret veterana još pre dve godine u skupštinsku proceduru predao svoj Nacrt zakona o boračko-invalidskoj zaštiti, založivši se da se status borca može regulisati samo kroz institucije sistema i propisanim zakonom. Prema zakonskom predlogu,  status borca bi mogli da dobiju državljani Srbije koji su u ratu ili oružanim akcijama  obavljali vojne ili druge dužnosti usmerene na odbranu suvereniteta i teritorijalne celovitosti Republike Srbije. Ovaj status bi dobili i građani koji su obavljali vojne džnosti ili dužnosti državne bezbednosti u oružanim akcijama od avgusta 1990. do aprila 1992. godine, kao i od 24. marta do 24. juna 1999. godine.

U ovu kategoriju bi, po predlogu Pokreta veterana, spadali i učesnici u oružanim akcijama posle avgusta 1992. godine, radi odbrane bezbednosti Savezne Republike Jugoslavije, Srbije i Crne Gore, odnosno Republike Srbije. Ovim zakonom predviđene su i kategorije vojnih invalida, ratnih vojnih invalida, mirnodopskih vojnih invalida, civilnih invalida rata, porodica palih boraca, porodica vojnih invalida, i osoba koje su poginule ili umrle u vojsci.

Zbog svega toga, kako se navodi u saopštenju, Pokret vetrena zahteva da državne institucije  u skladu sa zakonom preispitaju slučaj „ratnih dnevnica“, i naplate članarine od određenih udruženja boraca i ratnih vojnih invalida. Na taj način izvršena je prevara u višemilionskim iznosima, a kroz tzv. „članarine“, i samim tim stiče se mogućnost za podnošenje krivičnih prijava protiv aktera koji su se okoristili u ovom slučaju.

-Apelujemo na tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova da pod hitno preduzmu radnje u sklopu svojih nadležnosti da istina u vezi sa „ratnim dnevnicama“ bude okončana, i po potrebi rešena pravno-krivičnim postupkom – zalaže se Pokret veterana.

 

D.J.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.