ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Саопштење за медије Покрета ветерана: ТРАЖЕ ПРЕИСПИТИВАЊЕ „РАТНИХ ДНЕВНИЦА“

IMG_0001Покрет ветерана, поводом пресуде Европског суда за људска права у Стразбуру, који је одбио захтев прве групе од 8.500 ветерана и појединих удружења бораца и ратних војних инвалида у погледу исплате ратних дневница, огласио се саопштењем за јавност у коме се каже  да Покрет ветерана на челу са својим председником није изненађен том одлуком.

Наиме, како наводи Предраг Прокић, борци су на време преко медија упозорени да на тај начин не могу да реше свој статус и остваре исплату дневница, пошто је то била још једна у низу превара коју су појединци искористили да би из свега тога извукли личну корист.

-Најава да ће Европски суд за људска права у Стразбуру објавити пресуду 25. марта, и то у корист бораца, није било ништа друго до манипулисање популацијом ветерана – наглашава се у саопшењу. То је знатно утицало и на њихову изборну вољу, па је тако ова категорија искоришћена и у политичке сврхе. Водећи медији су објавили да ће одређена сума новца, која ће бити исплаћена борцима, представљати полазну основу за преговоре с Владом.

У саопштењу се подсећа да је Покрет ветерана још пре две године у скупштинску процедуру предао свој Нацрт закона о борачко-инвалидској заштити, заложивши се да се статус борца може регулисати само кроз институције система и прописаним законом. Према законском предлогу,  статус борца би могли да добију држављани Србије који су у рату или оружаним акцијама  обављали војне или друге дужности усмерене на одбрану суверенитета и територијалне целовитости Републике Србије. Овај статус би добили и грађани који су обављали војне џности или дужности државне безбедности у оружаним акцијама од августа 1990. до априла 1992. године, као и од 24. марта до 24. јуна 1999. године.

У ову категорију би, по предлогу Покрета ветерана, спадали и учесници у оружаним акцијама после августа 1992. године, ради одбране безбедности Савезне Републике Југославије, Србије и Црне Горе, односно Републике Србије. Овим законом предвиђене су и категорије војних инвалида, ратних војних инвалида, мирнодопских војних инвалида, цивилних инвалида рата, породица палих бораца, породица војних инвалида, и особа које су погинуле или умрле у војсци.

Због свега тога, како се наводи у саопштењу, Покрет ветрена захтева да државне институције  у складу са законом преиспитају случај „ратних дневница“, и наплате чланарине од одређених удружења бораца и ратних војних инвалида. На тај начин извршена је превара у вишемилионским износима, а кроз тзв. „чланарине“, и самим тим стиче се могућност за подношење кривичних пријава против актера који су се окористили у овом случају.

-Апелујемо на тужилаштво и Министарство унутрашњих послова да под хитно предузму радње у склопу својих надлежности да истина у вези са „ратним дневницама“ буде окончана, и по потреби решена правно-кривичним поступком – залаже се Покрет ветерана.

 

Д.Ј.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *