ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

УЖ „Фемина“ реализује пројекат „Новим знањима до побољшања социјалних услуга за жене“: ОДРЖАНА ДВА СЕМИНАРА

Seminar_Zastitnik gradjanaУ оквиру пројекта „Новим знањима до побољшања социјалних услуга за жене“ који реализује УЖ „Фемина“, а финансира Министарство рада, запошљавања и социјалне политике одржана су два семинара на тему заступања жена пред независним институцијама у организацији овог удуржења. Семинари су били намењени волонтеркама УЖ „Фемина“ како би стекле нова знања и вештине и тиме прошириле дијапазон услуга за које жене могу да им се обрате.

На семинару одржаном 22. марта 2014. године представљени су мандат и активности институције Повереника за заштиту равноправности. Представнице стручне службе Повереника Марија Зарић и Данијела Стојименов, говориле су о правном статусу институције, надлежностима и досадашњим резултатима рада. Полазницама семинара, представљене су ситуације у којима се могу обратити Поверенику и начин на који то могу да учине. Посебно је било речи о примерима дискриминације жена и поступању Повереника у тим случајевима. Такође, на семинару је говорила и Александра Несторов, координаторка Мреже „Жене против насиља“, коалиције специјалистичких женских невладиних организација које пружају индивидуалну подршку женама. Она је говорила о активностима и искуствима Мреже у вези са подношењем притужби Повереници за заштиту равноправности на дискриминацију жена приликом запошљавања.

Након практичних вежби за писање притужби Поверенику, полазнице семинара идентификовале су „on line“ образац за запошљавање који садржи дискриминаторна питања и тим поводом Поверенику поднеле притужбу због дискриминације у сфери рада и запошљавања.

PZR&Femina_22.3.2014 (9)На семинару одржаном 5. априла 2014. године представљени су мандат и активности институције Заштитникa грађана. Испред ове институције семинару су присуствовали Гордана Грабовица и Лазар Родић из Одељења за родну равноправност ове институције. Учесницама семинара представили су институцију Заштитника грађана, говорећи о надлежностима, начину на који поступа када прими притужбу или по сопственој иницијативи, а на појединачним примерима показали су начин поступања од покретања до завршетка поступка. Акценат је стављен на домен насиља над женама, и најчешћe проблемe са којима се суочавају у остваривању својих права, као и примере институција према којима Заштитник грађана у том смислу најчешће указује на неправилности у раду и даје своје препоруке.

Испред Мреже „Жене против насиља“ семинару је присуствовала Катарина Шишовић, правница, која је говорила о искуствима Мреже у вези са обраћањем Заштитнику грађана и о конкретним случајевима клијенткиња.

Наредни семинар у оквиру у циклуса „Заступања жена пред независним институцијама“ биће посвећен институцији Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.

 

Добрила Катић

Ана Стојановић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *