ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Млади из Нове Вароши на обуци у „Институту Гоша“ : ВАР ЗА НОВУ ШАНСУ

Zavarivac-Пројекат невладине организације ПЛЕНУМ из Нове Вароши, којим се реализује обука заваривача, финансијски је подржало Министарство за омладину и спорт Владе Републике Србије. Пројекат ће трајати до 20. јануара наредне године

 

Вишегодишње чекање на бироу за запошљавање, довело је четворицу младих образованих људи, из Нове Вароши да срећу и решавање егзистенцијалних питања, потраже у Центру за обуку заваривача „Института Гоша“ у Смедеревској Паланци.

Наиме, како нам је рекао један од њих, координатор пројекта, дипл. правник Мирко Кнежевић, долазак у Смедеревску Паланку и „Институт“ је за њих било једино решење. Они ће овде проћи обуку за ТИГ поступак и заваривање такозваних црних материјала, а обука ће трајати 35 радних дана. Након тога посао ће потражити у земљи или ван ње.

Све је почело 24. фебруара ове године када је група младих предузимљивих људи основала НВО ПЛЕНУМ у Новој Вароши. На конкурсу за спровођење циљева „Националне стратегије за младе“ које је Министарство омладине и спорта Републике Србије расписало у циљу стварања услова за запошљавање, самозапошљавање и предузетништво младих, Удружење грађана „Пленум“ конкурисало је предлогом пројекта  „Заваривач 2014.“  Стигао је позитиван одговор, а са њим и средства за финансирање обуке. До стицања дипломе ови момци ће исписивати прве заваривачке варове злата вредне, уз свесрдну помоћ високообучених инструктора „Института Гоша“.

„Заваривачка школа – Института Гоша“ има вишедеценијску традицију и иза себе више хиљада обучених заваривача, међународних инжењера, технолога и инспектора за заваривање. Знање стечено у „Институту Гоша“ потврду је нашло у привреди Србије и иностраним фирмама.

 

Зорица Матић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *