Mladi iz Nove Varoši na obuci u „Institutu Goša“ : VAR ZA NOVU ŠANSU

Zavarivac-Projekat nevladine organizacije PLENUM iz Nove Varoši, kojim se realizuje obuka zavarivača, finansijski je podržalo Ministarstvo za omladinu i sport Vlade Republike Srbije. Projekat će trajati do 20. januara naredne godine

 

Višegodišnje čekanje na birou za zapošljavanje, dovelo je četvoricu mladih obrazovanih ljudi, iz Nove Varoši da sreću i rešavanje egzistencijalnih pitanja, potraže u Centru za obuku zavarivača „Instituta Goša“ u Smederevskoj Palanci.

Naime, kako nam je rekao jedan od njih, koordinator projekta, dipl. pravnik Mirko Knežević, dolazak u Smederevsku Palanku i „Institut“ je za njih bilo jedino rešenje. Oni će ovde proći obuku za TIG postupak i zavarivanje takozvanih crnih materijala, a obuka će trajati 35 radnih dana. Nakon toga posao će potražiti u zemlji ili van nje.

Sve je počelo 24. februara ove godine kada je grupa mladih preduzimljivih ljudi osnovala NVO PLENUM u Novoj Varoši. Na konkursu za sprovođenje ciljeva „Nacionalne strategije za mlade“ koje je Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije raspisalo u cilju stvaranja uslova za zapošljavanje, samozapošljavanje i preduzetništvo mladih, Udruženje građana „Plenum“ konkurisalo je predlogom projekta  „Zavarivač 2014.“  Stigao je pozitivan odgovor, a sa njim i sredstva za finansiranje obuke. Do sticanja diplome ovi momci će ispisivati prve zavarivačke varove zlata vredne, uz svesrdnu pomoć visokoobučenih instruktora „Instituta Goša“.

„Zavarivačka škola – Instituta Goša“ ima višedecenijsku tradiciju i iza sebe više hiljada obučenih zavarivača, međunarodnih inženjera, tehnologa i inspektora za zavarivanje. Znanje stečeno u „Institutu Goša“ potvrdu je našlo u privredi Srbije i inostranim firmama.

 

Zorica Matić

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.