Objavljen peti „Izvornik“ Književnog kluba „21“: PESME I KRATKA FORMA

Scan-141211-0002-U zbornik uvršćeni i nagrađeni i pohvaljeni radovi sa ovogodišnjeg književnog konkursa

 

 

Književni klub „21“ iz Smedereske Palanke objavio je peti „Izvornik“. Reč je o zborniku pesama pristiglih na ovogodišnji književni konkurs. Tu su i ostvarenja palanačkih pesnika, ali i proza ovdašnjih autora.

Slaviša Krstić  u kraćem predgovoru kaže da se u novom „Izvorniku“ nalaze  poetska i druga ostvarenja iz kojih  se može videti  čemu autori teže,  šta ih raduje, šta muči i, u svakom slučaju,  šta ih inspiriše da zapisuju  svoje  misli, osećanja, ideje…

-To su uglavnom iste one pobude koje ne daju mira ni kolegama  iz drugih književnih  klubova  kako u zemlji tako i van nje –  ističe Krstić.- Svaki autor svojim delom, pretežno pesmama, prenosi svoje iskustvo, obelodanjuje deo svoje tišine i trudi se da najbolje izrazi ono šta ima da saopšti. Svaka objavljena pesma pronaći će svoju publiku, pa će tako  i svaki čitalac, i u ovom  „Izvorniku“, verovatno pronaći manje ili više tekstova koji zadovoljavaju njegove lične kriterijume.

Podsećanja radi, na ovogodišnji književni konkurs Književnog kluba „21“ stiglo je preko 600 radova  214 autora. Žiri  (Miroslav Jozić, Danijela Vasiljević i Slaviša Krstić ) prvu nagradu dao je Kosti Kurčubiću iz Užica za pesmu „Istok u cigle zazidan“, drugu Draganu Petkoviću iz Jabuke za pesmu „Putovanje“, a treću Vojkanu Milenkoviću iz Niša za pesmu bez naslova. Istovremeno su pohvaljena  tri autora: Ljiljana Fijat iz Novog Sada za pesmu „Molitva svetom Grigoriju Sinajitu“, Slobodan M. Čurović  iz Podgorice za pesmu „U gvožđari“ i Simonida Benjeglav iz Beograda za pesmu „Verbalni delikt“.

U zborniku Književnog kluba „21“, osim  nagrađenih i pohvaljenih pesama,  objavljeno je još pedesetak pesama pristiglih na ovogodišnji književni konkurs. Ovaj izbor, po oceni žirija, pokazuje težnje autora koji za sobom imaju objavljene pesničke zbirke, ali i nekih koji su se tek pojavili na pesničkoj sceni.

D. J.

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.