ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Објављен пети „Изворник“ Књижевног клуба „21“: ПЕСМЕ И КРАТКА ФОРМА

Scan-141211-0002-У зборник увршћени и награђени и похваљени радови са овогодишњег књижевног конкурса

 

 

Књижевни клуб „21“ из Смедереске Паланке објавио је пети „Изворник“. Реч је о зборнику песама пристиглих на овогодишњи књижевни конкурс. Ту су и остварења паланачких песника, али и проза овдашњих аутора.

Славиша Крстић  у краћем предговору каже да се у новом „Изворнику“ налазе  поетска и друга остварења из којих  се може видети  чему аутори теже,  шта их радује, шта мучи и, у сваком случају,  шта их инспирише да записују  своје  мисли, осећања, идеје…

-То су углавном исте оне побуде које не дају мира ни колегама  из других књижевних  клубова  како у земљи тако и ван ње –  истиче Крстић.- Сваки аутор својим делом, претежно песмама, преноси своје искуство, обелодањује део своје тишине и труди се да најбоље изрази оно шта има да саопшти. Свака објављена песма пронаћи ће своју публику, па ће тако  и сваки читалац, и у овом  „Изворнику“, вероватно пронаћи мање или више текстова који задовољавају његове личне критеријуме.

Подсећања ради, на овогодишњи књижевни конкурс Књижевног клуба „21“ стигло је преко 600 радова  214 аутора. Жири  (Мирослав Јозић, Данијела Васиљевић и Славиша Крстић ) прву награду дао је Кости Курчубићу из Ужица за песму „Исток у цигле зазидан“, другу Драгану Петковићу из Јабуке за песму „Путовање“, а трећу Војкану Миленковићу из Ниша за песму без наслова. Истовремено су похваљена  три аутора: Љиљана Фијат из Новог Сада за песму „Молитва светом Григорију Синајиту“, Слободан М. Чуровић  из Подгорице за песму „У гвожђари“ и Симонида Бењеглав из Београда за песму „Вербални деликт“.

У зборнику Књижевног клуба „21“, осим  награђених и похваљених песама,  објављено је још педесетак песама пристиглих на овогодишњи књижевни конкурс. Овај избор, по оцени жирија, показује тежње аутора који за собом имају објављене песничке збирке, али и неких који су се тек појавили на песничкој сцени.

Д. Ј.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *