Treća pesnička knjiga Živomira Miće Stevanovića: RAZLIVENI POETSKI AKVAREL  

Scan-141211-0001-Njegove pesme obojene su muzikom i ozvučene doživljajima – ističe recenzent Miroslav Jozić

 

 

Živomir Mića Stevanović iz Glibovca objavio  je novu pesničku knjigu. Naslovio ju je „Zbirka ljubavnih i drugih pesama“. Pojavila se u izdanju Književnog kluba „21“, a kao urednik potpisala ju je Danijela Vasiljević. Na preko 160 strana sabrani su poetski  zapisi iz prethodne dve zbirke i više  pesama koje sada prvi put stižu u ruke čitalaca.

Recenzent Miroslav  Jozić  kaže da je skoro cela ova knjiga jedan razliveni akvarel, koji laganom i nepretencioznom, ali ipak jasnom i  istinitom rečitošću, kao jutarnjom omaglicom posle letnjeg pljuska, zavodi i pleni, i, naravno, dominira čitaočevom pažnjom.

-Skoro svaka pesma u ovoj knjizi, mada i tematski i leksički prepoznatljiva i obična, kao da zrači izvesnim testamentarnim htenjem, i skoro svaka nalikuje lajt motivu u galaksiji života, ali  se ni jedna ne bavi nikakvim velikim tajnama i enigmama – ocenjuje Jozić.- Ni jedna od njih ne pretenduje da bude velika, nezaobilazna, nova… Autoru  ovih pesama nije namera da otkriva zajedništvo tema, da traga za istim motivima,  da nalazi i prepoznaje opšta mesta u nekim  drugim, tuđim, već ispisanim knjigama, da ne kažem pročitanim, i da sve to zagonetno propušta kroz svoju lirsku prizmu i svoju pesničku nadahnutos, kako bi se izvoleo izraziti kakav visokoumni i obrazovani kritičar, ne, nego  on – ako pretpostavimo da je sve zagonetka sa čime se čovek-pesnik susreće, sučeljava i sastaje – za sve ima svoj lični odgonetni ključić koji mu služi za tamo neke njegove fioke i čekmežiće.

Živomir Mića Stevanović je sve pesme složio u  poglavlja, kao što su ljubavne,rodoljubive, portretne i „razne pesme“, koje se mogu prepoznati i doživeti kao misaone, sa porukama  i „šaljive, ali nisu“, kako se izrazio. Zanimljive su pesme posvete, a napisane su  u znak sećanja i iz poštovanja prema nekim zavičajnim piscima kao što su Bora Vukomanović i  Živorad Jelić, zatim Karađorđev vojvoda Stanoje Glavaš,  srpski patrijarh Pavle, dvostruka šampionka i rekorder Srbije u streljaštu 2005. godine Jelena Jovanović, vlasnik „Megamarketa“ Rade Ivanović, „Jasenički biseri…“

Prva Stevanovićeva knjiga  objavljena je 2010.,  a druga dve godine docnije. Njegove pesme zastupljene su u više zbornika širom Srbije, a objavljivane su u Bugarskoj i Republici Srpskoj.

D. J.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.