ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Трећа песничка књига Живомира Миће Стевановића: РАЗЛИВЕНИ ПОЕТСКИ АКВАРЕЛ  

Scan-141211-0001-Његове песме обојене су музиком и озвучене доживљајима – истиче рецензент Мирослав Јозић

 

 

Живомир Мића Стевановић из Глибовца објавио  је нову песничку књигу. Насловио ју је „Збирка љубавних и других песама“. Појавила се у издању Књижевног клуба „21“, а као уредник потписала ју је Данијела Васиљевић. На преко 160 страна сабрани су поетски  записи из претходне две збирке и више  песама које сада први пут стижу у руке читалаца.

Рецензент Мирослав  Јозић  каже да је скоро цела ова књига један разливени акварел, који лаганом и непретенциозном, али ипак јасном и  истинитом речитошћу, као јутарњом омаглицом после летњег пљуска, заводи и плени, и, наравно, доминира читаочевом пажњом.

-Скоро свака песма у овој књизи, мада и тематски и лексички препознатљива и обична, као да зрачи извесним тестаментарним хтењем, и скоро свака наликује лајт мотиву у галаксији живота, али  се ни једна не бави никаквим великим тајнама и енигмама – оцењује Јозић.- Ни једна од њих не претендује да буде велика, незаобилазна, нова… Аутору  ових песама није намера да открива заједништво тема, да трага за истим мотивима,  да налази и препознаје општа места у неким  другим, туђим, већ исписаним књигама, да не кажем прочитаним, и да све то загонетно пропушта кроз своју лирску призму и своју песничку надахнутос, како би се изволео изразити какав високоумни и образовани критичар, не, него  он – ако претпоставимо да је све загонетка са чиме се човек-песник сусреће, сучељава и састаје – за све има свој лични одгонетни кључић који му служи за тамо неке његове фиоке и чекмежиће.

Живомир Мића Стевановић је све песме сложио у  поглавља, као што су љубавне,родољубиве, портретне и „разне песме“, које се могу препознати и доживети као мисаоне, са порукама  и „шаљиве, али нису“, како се изразио. Занимљиве су песме посвете, а написане су  у знак сећања и из поштовања према неким завичајним писцима као што су Бора Вукомановић и  Живорад Јелић, затим Карађорђев војвода Станоје Главаш,  српски патријарх Павле, двострука шампионка и рекордер Србије у стрељашту 2005. године Јелена Јовановић, власник „Мегамаркета“ Раде Ивановић, „Јасенички бисери…“

Прва Стевановићева књига  објављена је 2010.,  а друга две године доцније. Његове песме заступљене су у више зборника широм Србије, а објављиване су у Бугарској и Републици Српској.

Д. Ј.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *