ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Представници пет европских синдиката разговарали у Београду о јачању транснационалног партнерства: СВЕТ КАПИТАЛА ИНТЕРЕСУЈЕ САМО ПРОФИТ

IMG_0982-Данас 250 најбогатијих људи света располаже капиталом који превазилази 2/3 бруто друштвеног производа човечанства

 

 

У Београду је, под покровитељством Европске комисије, а у присуству синдикалних делегација Италије, Шпаније, Пољске, Турске и Србије, одржана завршна презентација пројекта „Како изградити ефективно транснационално партнерство“. Делегацију Србије предводио је потпредседник Самосталног синдиката металаца Божидар Тодоровић, који је уједно и председник Самосталног синдиката Смедеревске Паланке и  Велике Плане и челник тог синдиката у „Гоши“.

Томе је претходио скуп, одржан у Турској, а у чијем раду су учествовале делегације из пет земаља. Циљ је био да се побољша транснационална комуникација, како међу заинтересованим странама у предузећима (послодавци, запослени и синдикати), тако и у структурама радничких организација које  делују на европском нивоу, а залажу се за  бољу комуникацију и информисање упосленика.

Пројекат „ИМ.ТРА.ЦО“ почео је дводневним семинаром у Мадриду априла 2014. године, уз учешће по три синдикална представника Пољске, Италије, Шпаније, Турске и Србије. Разматране су основне информације о правима радника на информисање, посебно у предузећима електромашинске индустрије. Тада су евидентирана главна питања на ову тему.

У јуну је одржана радионица  у Милану када је акценат стављен на теоретска питања у вези права радника на информисање, али и на практичан део везан за побољшавање вештина у области комуникације и размене информација у предузећима. Радило се и  на стратегији побољшања транснационалне комуникације у предузећима и организацији синдиката који делују на европском нивоу.

Септембра је у Истанбулу одржан завршни састанак на коме је разматрана анализа спровођења пројекта у различитим земљама  с нагласком на „добру праксу“, која  се може применити  у земљама, где се ради на реализацији тог документа.

И на крају, у Београду, у склопу студијске посете, разговарало се, поред осталог,  о могућностима наставка сарадње након завршетка поменутог пројекта. Пажња је усмерена на кључне проблеме у изради ефектног система информисања и консултовања радника у електромашинском сектору, које је презентирала делегација Турске. Представници синдиката Италије бавили су се новим организационим изазовима, Пољске стратегијом транснационалног партнерства, а Шпаније могућностима даљег рада на ефикасној комуникацији међу структурама синдиката и радника.

Према речима Божидара Тодоровића, закључено је да се формира заједнички информациони систем, који би се бавио решавањем најбитнијих проблема и садржао предлоге за њихово решавање, а преко заједничког сајта пласирао широм Европе и супротстављао огромном утицају и интересу капитала. Јер, данас 250 најбогатијих људи света има капитал који превазилази бруто друштвени производ 2/3 човечанства.

-И док се страни капитал удружује ради остваривања свог  јединог интереса, а то је профит, дотле запослени, посебно у транснационалним компанијама, препуштени сами себи, покушавају да се супротставе утицају тог капитала – износи Божидар Тодоровић. – Последњих месеци били смо сведоци великих радничких и синдикалних протеста широм Европе у којима је учествовало на стотине хиљада незадовољних радника. И на сваком су били исти захтеви: смањење рада на одређено време, повећање надница  и смањење стажа за одлазак у пензију, с обзиром да се у целој Европи  иде на то да се ради до 67 године живота. И синдикати Србије, на протестима које су организовали, указују на то као велики проблем, посебно у металском комплексу. Продужење рока за одлазак у пензију, негативно се одражава и на младе, који су принуђени да предуго чекају на посао.

Учесници завршног семинара у Београду дали су подршку Савезу самосталног синдиката металаца у његовом настојању да се заштите интереси радника. Посебно је било речи о  „Фиату“, који за исту врсту посла својим радницима у Италији исплаћује четири пута већу зараду него радницима у Србији. Указано је и на потребу већег синдикалног јединства италијанских и српских синдиката, јер су досадашњи интереси били различити. Италијански синдикати су се бунили што „Фијат“ иде у Србију, јер на тај начин њихови радници остају без посла. А „Фиат“ је доласком у Србију, због јефтине радне снаге, у томе видео могућност да повећа свој профит.

Један  од закључака овог скупа је да ће се италијански синдикат металаца, преко своје Централе, код послодаваца из „Фијата“  борити и да радници у Србији имају бољу зараду  и то ће и надаље бити једна од тема за разговоре у склопу јачања транснационалног синдикалног партнерства.

Д. Јанојлић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *