ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

ДруштвоКултура

Музеј „Гоша“ постао део пројекта дигитализације културног и научног наслеђа:  ЦИЉ – ПОПУЛАРИЗАЦИЈА НАУКЕ, ТЕХНОЛОГИЈЕ И КУЛТУРЕ  

??????????????????????????????-У реализацији овог пројекта од 2011. до 2014. године учествовало више од 300 ученика и наставника Машинско-електротехничке школе „Гоша“

 

Музеј „Гоша“ у Смедеревској Паланци постао је део пројекта „Дигитализација културног и научног наслеђа са применама у средњошколској и универзитетској настави математике, астрономије, историје и српског језика“ у чијој реализацији учествује  и Машинско-електротехничка школа „Гоша“. Циљ пројекта је да се путем  дигитализације баштине популарише наука, технологија и култура међу младима кроз процес повезивања дигитализације научних и културних добара и научно-образовног рада средњих школа.

Математички институт САНУ тим поводом обратио се Самосталном синдикату „Гоше“, односно његовом председнику Божидару Тодоровићу молбом да се омогући групи сарадника поменутог института, наставницима и ученицима Машинско-електротехничке школе „Гоша“ да посете Спомен – радионицу, односно фабрички музеј, како би урадили видео и фото записе сталне поставке, што ће користити у едукативне сврхе ради унапређења редовне наставе као  и за документовање пројектне активности.

Ова иницијатива је оберучке прихваћена и већ су  у Музеју „Гоша“ биле групе учесника које раде на оживотворењу поменутог пројекта, кога је Математички институт САНУ, у сарадњи са Центром  за промоцију науке из Београда и Машинско-електротехничком школом  „Гоша“ из Смедеревске Паланке, покренуо још 2011. године.

??????????????????????????????Идеја програма је да се принципи и технологија дигитализације наслеђа, будући да се заснивају на  укрштању теоријских и практичних знања из различитих дисциплина, могу ефикасно користити у настави математике, информатике, историје, географије и српског језика, посебно у средњим школама које се  налазе ван великих  градских центара. Њен мултидисциплинарни аспект је препознат као мотивишући фактор за наставнике да развију своју креативност и шире примењују иновативне моделе наставе (посебно интегративне и креативне), односно за ученике да се даље усавршавају у областима науке, технологије и културе.

Од 2011. до 2014. године  више од 300 ученика и наставника Машинско-електротехничке школе „Гоша“, у циљу упознавања са основним принципима дигитализације и њене примене у редовној настави, учествовало  је у низу ваннаставних активности, као што су предавања, радионице, стручни обиласци локалитета, снимања на терену, обрада података и презентација локалног наслеђа.

Д. Ј.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *