ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

На конференцији за медије најављен почетак реализације пројекта „Образовање најмлађих генерација као покретачка основа – ЕГАЛ против дискриминације“

У Малој сали Скупштине општине је одржана конференција за новинаре на којој је најављен почетак реализације пројекта „Образовање најмлађих генерација као покретачка основа – ЕГАЛ против дискриминације“. Овај пројекат је део ширег програма, „Подршка ЕУ инклузији Рома – оснаживање локалних заједница за инклузију Рома“, који реализује Стална конференција градова и општина, а финансира Европска унија.

Пројекат „Образовање најмлађих генерација као покретачка основа – ЕГАЛ против дискриминације“ реализује Општина Смедеревска Паланка у сарадњи са организацијом ЦРРЗ Амаро дром.

Основни циљ је побољшање постигнућа ромске деце кроз омогућавање бољих услова у развоју учења, образовања и социјалне укључености у раном развоју за најмлађе генерације од три до седам година, повећано укључивање ромске деце у вртићима и основним школама, као и увећани капацитети локалних институција и развијање међусекторске сарадње и акције уско везане на решавању ромских питања.

– По први пут се у Општини Смедеревска Паланка спроводи пројекат који је део ИПЕ 2016. Пројекат је од изузетног значаја за ромску заједницу, јер је фокусиран на области у којима је потребно остварити највећи напредак у образовању, запошљавању и антидискриминацији. Циљ пројекта општине Смедеревска Паланка је јачање положаја ромске популације у локалним заједницама, кроз имплементацију приоритетних националних, локалних и стратешких докумената. Овим пројектом тежимо ка усавршавању ромске деце кроз омогућавање бољих услова у развоју учења, образовања и социјалне укључености. Такође, морам да нагласим да је општина Смедеревска Паланка у 2019. години у сарадњи са СКГО радила на пројекту Оперативни план и ЛАП за Роме. Поред наведеног најављен је још један велики пројекат за изградњу стамбених објеката у коме ће бити укључено одељење за имовинско правне послове – рекао је финансијски администратор пројекта, Милан Тркља.

За спровођење активности важно је учешће свих актера који могу својом партиципацијом допринети социјалној инклузији Рома и Ромкиња. Вредност пројекта је 64.000 евра и пројекат се имплементира од 4.септембра 2019. до 4.септембра 2020. Од 2000. до данас, Европска унија донирала је више од 3,6 милијарди евра Србији. Средства су коришћена за подршку развоја, квалитета живота и реформи у следећим сферама: цивилна заштита, заштита од поплава и помоћ поплављеним подручјима, образовање, повезаност, заштита околине, здравствена заштита и заштита потрошача, култура, владавина права, локални развој, послови и привредни раст, јавна администрација, миграције, управљање јавним средствима, цивилно друштво и медији, социјална инклузија, омладина и спорт. ЕУ подршка је имплементирана кроз сарадњу са Владом Републике Србије. Европска унија је донирала Србији више развојних средстава него сви други интернационални донатори заједно.

-Општина Смедеревска Паланка је показала да мисли на будућност деце, препознала умрежавање цивилних сектора и институција ради на развијању међусекторске сарадње која може допринети заједници, спремност општине да помаже заједници својим учешћем још једном доказала да је израђен Локални акциони план и оперативни план, да има локалне механизме педагошке асистенте, медијаторке и координаторе за ромска питања, да постоји Мобилни тим који ради на терену. Овом приликом желим да се захвалим Општини Смедеревска Паланка, коју заступа Никола Вучен, на активној партиципацији у решавању проблема с којим се суочава ромска заједница – истакла је координатор пројекта, Здравка Симић.

Пројектом су предвиђене радионице за родитеље и за децу, повезивање са институцијама образовања, промоција културе и традиције ромске заједнице поводом значајних ромских празника. Предвиђене активности ће бити реализоване у циљу оснаживања ромских родитеља и деце, подстицања позитивне атмосфере у породици и у самој заједници у намери да се смањи дискриминација и побољша инклузија Рома у образовању и друштву.

One thought on “На конференцији за медије најављен почетак реализације пројекта „Образовање најмлађих генерација као покретачка основа – ЕГАЛ против дискриминације“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *