ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Национални Дан без дуванског дима: СВАКА ЦИГАРЕТА СМЕТА

14126-duvanskidim2Национални дан без дуванског дима обележава се 31. јануара под слоганом „Свака цигарета смета“.

Активности спроведене током обележавања Националног дана без дуванског дима 2015. године треба да укажу стручној и широј јавности на потребу доследне примене Закона о заштити становништва од изложености дуванском диму и његовог унапређења како би се увела потпуна забрана пушења без изузетака укључујући све угоститељске објекте. У оквиру обележавања Националног дана без дуванског дима потребно је скренути и пажњу јавности на употребу електронских цигарета које представљају нов изазов у контроли дувана.

Употреба дувана је један од водећих појединачних фактора ризика за развој најчешћих хроничних масовних незаразних обољења (малигне болести, болести срца и крвних судова, хронична опструктивна болест плућа и многе друге).

Дуван убија скоро 6.000.000 људи сваке године. Ако се нешто у међувремену не предузме, до 2030. године због дувана ће умрети 8.000.000 особа, 80 одсто умрлих биће из неразвијених и средње развијених држава.

495x340xCigareta_2015-01-29_150130_90147Употреба дувана има негативан утицај на развој и здравље новорођенчади, деце и младих, као и настанак инвалидности, преране смрти и загађења радног и јавног простора.

Никотин, без обзира на начин како се уноси у организам, изазива зависност и штетно утиче на развој мозга.

Изложеност дувану и код непушача може да изазове рак, болести срца и болести плућа.

Деца су под посебним ризиком од изложености дуванском диму.

Често се, од стране произвођача или продаваца, као помоћ одвикавању од пушења или зрдравија алтернатива пушењу рекламирају електронске цигарете и слични уређаји за ослобађање никотина.

Не постоје довољно добри докази који би потврдили да су електронске цигарете добро средство за одвикавање од пушења.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *