Nacionalni Dan bez duvanskog dima: SVAKA CIGARETA SMETA

14126-duvanskidim2Nacionalni dan bez duvanskog dima obeležava se 31. januara pod sloganom „Svaka cigareta smeta“.

Aktivnosti sprovedene tokom obeležavanja Nacionalnog dana bez duvanskog dima 2015. godine treba da ukažu stručnoj i široj javnosti na potrebu dosledne primene Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu i njegovog unapređenja kako bi se uvela potpuna zabrana pušenja bez izuzetaka uključujući sve ugostiteljske objekte. U okviru obeležavanja Nacionalnog dana bez duvanskog dima potrebno je skrenuti i pažnju javnosti na upotrebu elektronskih cigareta koje predstavljaju nov izazov u kontroli duvana.

Upotreba duvana je jedan od vodećih pojedinačnih faktora rizika za razvoj najčešćih hroničnih masovnih nezaraznih oboljenja (maligne bolesti, bolesti srca i krvnih sudova, hronična opstruktivna bolest pluća i mnoge druge).

Duvan ubija skoro 6.000.000 ljudi svake godine. Ako se nešto u međuvremenu ne preduzme, do 2030. godine zbog duvana će umreti 8.000.000 osoba, 80 odsto umrlih biće iz nerazvijenih i srednje razvijenih država.

495x340xCigareta_2015-01-29_150130_90147Upotreba duvana ima negativan uticaj na razvoj i zdravlje novorođenčadi, dece i mladih, kao i nastanak invalidnosti, prerane smrti i zagađenja radnog i javnog prostora.

Nikotin, bez obzira na način kako se unosi u organizam, izaziva zavisnost i štetno utiče na razvoj mozga.

Izloženost duvanu i kod nepušača može da izazove rak, bolesti srca i bolesti pluća.

Deca su pod posebnim rizikom od izloženosti duvanskom dimu.

Često se, od strane proizvođača ili prodavaca, kao pomoć odvikavanju od pušenja ili zrdravija alternativa pušenju reklamiraju elektronske cigarete i slični uređaji za oslobađanje nikotina.

Ne postoje dovoljno dobri dokazi koji bi potvrdili da su elektronske cigarete dobro sredstvo za odvikavanje od pušenja.

 

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *