ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Најређи европски орао воли Србију

_DSC9157У Европи је остало још само 210-290 парова црног орла, кажу орнитолози. Овај орао насељава старе влажне шуме прошаране мочварама, језерима, рекама и пропланцима. Селица је, а зиму проводи на југу Европе, северу Африке, Арапском полуострву, југу и југоистоку Азије. Услед убрзаног губитка станишта као и страдања на сеоби изазваног човековим деловањем, налази се на првим странама свих Црвених листа и једна је од глобално најугроженијих врста.

Један од ових ретких орлова је и женка из Естоније „Ити“. Сваке јесени, Ити напушта  Естонију и прелеће преко Белорусије, Украјине, Румуније, Бугарске, све до југа Турске,  где проводи зиму. Након зимовања, крајем марта и почетком априла, следи једномесечно путовање до Естоније, ради гнежђења. Орнитолози то знају на основу трага који о њеним кретањима оставља радио-одашиљач, који ова птица носи од дана када јој је, као младунцу, постављен док је боравила у гнезду.  Ови уређаји су потпуно безопасни и птицама не сметају. Шта више, дешава се да птица буде спашена управо захваљујући одашиљачу: нађе се у невољи, буде отрована, повређена или је нека друга лоша судбина снађе, а трансмитер шаље узастопне сигнале са једне тачке, што је аларм за орнитологе који одлазе на лице места у потрагу за птицом и у мисију спасавања.

Пролећна селидбена путања јој је нешто другачија. Уместо да, по прелетању Турске, настави преко Бугарске право на север, већ шесто пролеће за редом Ити се одлучује за дуже путовање, па обавезно сврати и у Србију. Овде проведе неколико дана одмарајући се и скупљајући енергију за даље. И овог пролећа, Ити нас је посетила, али је очигледно била у журби. Границу са Бугарском је прелетела 8. априла рано ујутро, а истог дана је заноћила у шуми подножја планине Буковик. Наредног дана ноћ је провела у плавној шуми крај Велике Мораве, недалеко од Велике Плане, а 10. априла око 10 часова напустила је Србију, прелетевши границу са Румунијом у јужном Банату и наставила на север. Три дана касније, 13. априла предвече, орнитолози из Естоније су јавили да је Ити успешно стигла кући!

crni orao2Наравно, црни орао је строго заштићена врста и у Србији, те је на сваку јединку, од оно мало које код нас зимују или се преко нас селе, потребно будно пазити, где год да се задеси. Орнитолози у Србији, чланови Друштва за заштиту и проучавање птица Србије, посебно су обрадовани чињенцом да све чешће црни орлови посећују хранилишта наменски код нас отворена за птице грабљивице.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *