Nova oprema u Opštoj bolnici „Stefan Visoki“: BRŽI PUT DO ZDRAVLJA

2014-07-01-1694Opštoj bolnici „Stefan Visoki“ u Smederevskoj Palanci stigla je nova oprema, a obezbeđena su i sredstva za sanaciju krova. Već je delimično rešen problem prokišnjavanja boksa za bebe u kome se nalaze inkubatori. Ovih dana dopremljen je mobilni rendgen aparat sa TV lancem. Njegova vrednost je blizu 80.000 evra. Dobijena su i dva ultra zvučna aparata, koja koštaju između 50 i 60 hiljada evra. Uskoro će stići i aparat za anesteziju.

Direktor ove zdravstvene ustanove dr Periša Jovanović najavio je aktivnosti na unapređenju gastroenterologije i nabavci fibrokolonoskopa. Predočio je da su oboljenja debelog creva veoma česta, pa je potreba za hidrokoloskopijom, kao najsavršenijom metodom dijagnostike, a nekada i terapije, velika neophodnost.
Dr Jovanović je na hirurško-operacionom bloku pokazao rendgen apartat sa „C“ rukom, koji služi za interoperativna snimanja. Reč je o super modernom aparatu. Vrlo je značajan za pregled žučnih puteva, operaciju žučne kese, značajan je i za ortopediju, jer u toku operacije može da pokaže kako je kost nameštena, kako je proteza nameštena, što je bitno i za zarastanje. Može se koristiti i u urologiji, takođe, prilikom operativnih zahvata.
Dva „Hitači“ ultrazvučna aparata su dobro došla. Jedan je sa tri sonde: linearnom, konveksnom i intraoperativnom.
2014-07-01-1695-Intraoperativni ultrazvuk je je jedna potpuno nova metoda koju ćemo uvesti – najavio je dr Jovanović. – Tokom operacije sa ovom sondom moguće je obaviti pregled organa trbušne duplje. To je značajno i zbog toga što vazduh ometa snimanje preko kože. Ovaj ultrazvučni aparat će ići u urgentnu prijemnu službu, čim je budemo oformili, odnosno nabavili nameštaj. To treba da proradi do septembra, eventualno oktobra meseca. Stiglo je, zaista, jako puno i jako kvalitetne opreme. Reč je o aparatima proizvedenim u najboljim svetskim firmama.

D. J.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.