ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Нова опрема у Општој болници „Стефан Високи“: БРЖИ ПУТ ДО ЗДРАВЉА

2014-07-01-1694Општој болници „Стефан Високи“ у Смедеревској Паланци стигла је нова опрема, а обезбеђена су и средства за санацију крова. Већ је делимично решен проблем прокишњавања бокса за бебе у коме се налазе инкубатори. Ових дана допремљен је мобилни рендген апарат са ТВ ланцем. Његова вредност је близу 80.000 евра. Добијена су и два ултра звучна апарата, која коштају између 50 и 60 хиљада евра. Ускоро ће стићи и апарат за анестезију.

Директор ове здравствене установе др Периша Јовановић најавио је активности на унапређењу гастроентерологије и набавци фиброколоноскопа. Предочио је да су обољења дебелог црева веома честа, па је потреба за хидроколоскопијом, као најсавршенијом методом дијагностике, а некада и терапије, велика неопходност.
Др Јовановић је на хируршко-операционом блоку показао рендген апартат са „Ц“ руком, који служи за интероперативна снимања. Реч је о супер модерном апарату. Врло је значајан за преглед жучних путева, операцију жучне кесе, значајан је и за ортопедију, јер у току операције може да покаже како је кост намештена, како је протеза намештена, што је битно и за зарастање. Може се користити и у урологији, такође, приликом оперативних захвата.
Два „Хитачи“ ултразвучна апарата су добро дошла. Један је са три сонде: линеарном, конвексном и интраоперативном.
2014-07-01-1695-Интраоперативни ултразвук је је једна потпуно нова метода коју ћемо увести – најавио је др Јовановић. – Током операције са овом сондом могуће је обавити преглед органа трбушне дупље. То је значајно и због тога што ваздух омета снимање преко коже. Овај ултразвучни апарат ће ићи у ургентну пријемну службу, чим је будемо оформили, односно набавили намештај. То треба да проради до септембра, евентуално октобра месеца. Стигло је, заиста, јако пуно и јако квалитетне опреме. Реч је о апаратима произведеним у најбољим светским фирмама.

Д. Ј.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *