ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Ново тровање у Свилојеву: ПОЛИЦИЈСКИ ПСИ ПРОНАШЛИ 16 ЛЕШЕВА ОТРОВАНИХ ЖИВОТИЊА

Након интензивне претраге терена око села Свилојево код Апатина у четвртак 11.01.2018. откривен је нови помор животиња, резултат систематског тровања које се у овом крају редовно бележи годинама уназад!

У помоћ заштитарима птица из Србије дошле су колеге из Мађарске са тимом специјално обучених паса трагача. Пси Фалко и Карло придружили су се представницима Друштва за заштиту и проучавање птица Србије, Покрајинског завода за заштиту природе, Покрајинске инспекције за заштиту животне средине и ЈП „Војводинашуме“ у детаљној претрази терена. За свега неколико сати потраге кроз њиве, пашњаке и неприступачно растиње пронађено је 16 лешева отрованих животиња.

„Мало је рећи да смо шокирани призором. Околина Свилојева нажалост је нашироко познато жариште страдања животиња од тровања, па смо тако и овај пут забележили огромну штету нанесену природи. Међу страдалим животињама су опет строго заштићене врсте, поред младог орла крсташа од пре неколико дана. Данас смо пронашли и пет јединки мишара, две свраке, осам шакала, једну лисицу и једног пса. На осам лоација поред села пронађене су животињске изнутрице и лешеви кокошки који су били затровани, највероватније илегалним фураданом!” – каже Милица Мишковић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Оправдано се страхује да лешева има још и да су до сада пронађени лешеви само део огромног и ужасног тровачког похода који се годинама дешава око овог малог села у западној Бачкој. Иначе је тровање препознато као главна претња опстанку орла крсташа, и других угрожених грабљивица које редовно страдају од отрова намењених врстама које људи сматрају штеточинама.

„Наша организација води пројекат за заштиту орла крсташа ПаннонЕагле, те смо одговорили на позив партнера из Србије да дођемо у Свилојево након што је тамо откривена отрована женка крсташа. Фалко и Карло су у оваквим случајевима потребни како би се гарантовао проналазак свих извора тровања и страдалих животиња на локалитету. У Мађарској је чак и законски омогућен претрес објеката без налога на основу сумње услед сумње на поседовање отрова када ови пси на то упућују.” каже Деак Габор из Мађарског друштва за заштиту птица и природе (ММЕ – БирдЛифе Хунгарy).

Од почетка децембра 2016. забележено је чак седам случајева тровања дивљих животиња широм Србије. Стручњаци упозоравају да нерешавање ових случајева и некажњавање починилаца представља огроман проблем за стање животне средине у Србији, као и реалну претњу по безбедност и здравље становништва.

Испреплетени интереси у сточарству, ловству, кориштењу државног пољопривредног земљишта као и неадекватно решавање тровања белорепана са овог истог локалитета из 2014. године потпуно је разуздало свилојевске троваче. Две постојеће кривичне пријаве за тровање које је тада ужаснуло Србију, наиме, нису до сада резултирале чак ни формирањем оптуженог предлога. Друштво за заштиту и проучавање птица се пита колико жртава је још потребно да падне да би се стало на пут свилојевским тровачима и онима који продају забрањено стедство у Апатину и околини?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *