ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

ОБАВЕЗНА ВАКЦИНАЦИЈА ПРОТИВ ЗАРАЗНЕ БОЛЕСТИ ГОВЕДА

vakcinacija-goveda-400x280Пре неколико дана, 27. јула, и на подручју општине Смедеревска Паланка почела је вакцинација против нодуларног дерматитиса, болести говеда. Вакцинација је о трошку државе, и обавезна је, што значи да власници грла стоке морају да допусте ветеринарским екипама да обаве вакцинацију.

 

Тим поводом, данас је одржана конференција за штампу, на којој је о овој обавезној мери заштите говорио Слободан Маторкић, члан Општинског већа задужен за пољопривреду:

IMG_0065– Познатоје да се на територији Србије појавила ова инфективна болест говеда, нодуларни дерматитис, који је већ петнаестак дана присутан на територији наше државе. На подручју Смедеревске Паланке за сада, на срећу, није регистровано ни једно оболело грло. Међутим, обасвезне мере вакцинације спроводе се на подручју целе Србије. На територији наше општине три ветеринарске станице овлашћене су да врше вакцинацију – Ветеринарска станица «Савић», Ветеринарска станица «Рашић» из Азање, и Ветеринарска станица «Итас-Вет» – рекао је Маторкић, пружајући медијима на увид распоред вакцинације.

– Циљ је да се вакцинација обави у што краћем року, а то значи да до 10. августа свако грло треба да буде вакцинисано, а на територији наше општине има око дванаест хиљада грла, од телади, до одрасле рогате стоке. Сва грла су обухваћена вакцинацијом, без обзира на узраст – изјавио је Маторкић, и путем медија замолио да док траје вакцинација у домаћинствима, код куће, буде барем један члан, да би се ова акција што брже спровела.

Док траје вакцинација није дозвољен промет стоке. Промет стоке за клање биће дозвољен седам дана након вакцинације, а промет у друга домаћинства – 28 дана од дана вакцинисања грла стоке.

РАСПОРЕД ВАКЦИНАЦИЈЕ:

Ветеринарска станица «Савић» доо

 1. јул – ГРЧАЦ, ЦЕРОВАЦ, БАНИЧИНА
 2. јул – ГРЧАЦ, ЦЕРОВАЦ, БАНИЧИНА
 3. јул – ГРЧАЦ, ЦЕРОВАЦ, БАНИЧИНА
 4. јул – ГРЧАЦ, ЦЕРОВАЦ, БАНИЧИНА
 5. јул – ГРЧАЦ, МРАМОРАЦ, ПРИДВОРИЦЕ
 6. август – ГРЧАЦ, МРАМОРАЦ, ПРИДВОРИЦЕ
 7. август – ГРЧАЦ, МРАМОРАЦ, БАШИН
 8. август – ГРЧАЦ, МРАМОРАЦ, БАШИН
 9. август – МАЛА ПЛАНА, МРАМОРАЦ, ВОДИЦЕ
 10. август – СТОЈАЧАК, ВОДИЦЕ, СМЕДЕРВСКА ПАЛАНКА

 

Ветеринарска станица «Итас-Вет» доо

 1. јул – ГОЛОБОК
 2. јул – ГОЛОБОК

Од 31. јула до 4. августа – КУСАДАК

Од 29 до 31. јула – ВЛАШКИ ДО

Од 4. до 5. августа – ГЛИБОВАЦ

Од 28. до 30 јула – РАТАРИ

 

Ветеринарска станица «Рашић» доо

 

Од 28. јула до 1. августа – АЗАЊА

Од 27. до 28. јула – БАЧИНАЦ

Од 1. до 5. августа – СЕЛЕВАЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *