Obeležen Dan oslobođenja Smederevske Palanke u Drugom svetskom ratu: DA SE HEROJSKA DELA NE ZABORAVE

IMG_1458-Danas  neki prepravljaju istoriju i zločince proglašavaju za heroje – kazao predsednik SUBNOR-a Miodrag Moda Lazić

 

Polaganjem venaca i cveća na spomenik narodnim herojima  i prigodnim govorima, u Smederevskoj Palanci je obeležen 10. oktobar – Dan oslobođenja grada i okoline  u Drugom svetskom ratu. Prisutnima se najpre obratio predsednik Opštinskog odbora SUBNOR-a Miodrag Moda Lazić, istakavši da se ovim činom odaje počast najčasnijim sinovima našeg naroda koji su prolivali krv širom okupirane zemlje da bi generacije, po završetku rata, uživale u slobodi.

Lazić je podsetio da su  pre 70 godina, u zoru  desetog dana oktobra, hrabri sovjetski vojnici i pripadnici Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, ušli u Smederevsku Palanku i široko razvili zastavu slobode.

-Njihovo herojsko delo učinilo je da mi, generacije koje su stasale kasnije, uživamo plodove slobode i njihove slave – naglasio je Lazić.- Zato ih ne smemo zaboraviti ni trena, jer oni koji su nam doneli slobodu, bili su div-junaci i  nadljudi, koji su imali hrabrosti da se suprotstave okupatorskoj sili. Dužni smo otuda da  negujemo uspomenu na njih, danas više nego ikad, jer smo svedoci da sada neki u našoj zemlji prepravljaju istoriju i zločince proglašavaju za heroje.

IMG_1450Predsednik Skupštine opštine Slavoljub Đurić kazao je da se decenijama posle Drugog svetskog rata živelo u blagostanju i napredovalo u svakom pogledu. Smederevska Palanka je bila jedan od gradova gde su nicale fabrike i razvijala se industrija, a mnogo ljudi je imalo stalan posao. Danas, na žalost, nije tako. Đurić je potom podvukao da lokalna samouprava ima rešenja za prevazilaženje krize i da će se u narednom periodu na tome raditi.

D. J.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *