ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Обележен Дан ослобођења Смедеревске Паланке у Другом светском рату: ДА СЕ ХЕРОЈСКА ДЕЛА НЕ ЗАБОРАВЕ

IMG_1458-Данас  неки преправљају историју и злочинце проглашавају за хероје – казао председник СУБНОР-а Миодраг Мода Лазић

 

Полагањем венаца и цвећа на споменик народним херојима  и пригодним говорима, у Смедеревској Паланци је обележен 10. октобар – Дан ослобођења града и околине  у Другом светском рату. Присутнима се најпре обратио председник Општинског одбора СУБНОР-а Миодраг Мода Лазић, истакавши да се овим чином одаје почаст најчаснијим синовима нашег народа који су проливали крв широм окупиране земље да би генерације, по завршетку рата, уживале у слободи.

Лазић је подсетио да су  пре 70 година, у зору  десетог дана октобра, храбри совјетски војници и припадници Народноослободилачке војске Југославије, ушли у Смедеревску Паланку и широко развили заставу слободе.

-Њихово херојско дело учинило је да ми, генерације које су стасале касније, уживамо плодове слободе и њихове славе – нагласио је Лазић.- Зато их не смемо заборавити ни трена, јер они који су нам донели слободу, били су див-јунаци и  надљуди, који су имали храбрости да се супротставе окупаторској сили. Дужни смо отуда да  негујемо успомену на њих, данас више него икад, јер смо сведоци да сада неки у нашој земљи преправљају историју и злочинце проглашавају за хероје.

IMG_1450Председник Скупштине општине Славољуб Ђурић казао је да се деценијама после Другог светског рата живело у благостању и напредовало у сваком погледу. Смедеревска Паланка је била један од градова где су ницале фабрике и развијала се индустрија, а много људи је имало сталан посао. Данас, на жалост, није тако. Ђурић је потом подвукао да локална самоуправа има решења за превазилажење кризе и да ће се у наредном периоду на томе радити.

Д. Ј.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *