Dušan Đorđević predsednik Udruženja preduzetnika Smederevske Palanke: VERUJEM DA DOMAĆI PREDUZETNICI IMAJU PERSPEKTIVU

Dusan DjordjevicMi smo, kao Udruženje, dosta učinili da dođe do otvaranja inostranih tržišta za naše preduzetnike – ističe Đorđević

 

Prošlo je skoro tri godine od kako je na čelo Udruženja preduzetnika Smederevske Palanke došao Dušan Đorđević, poznati i priznati preduzetnik.

Bio je to povod za razgovor o aktivnostima Udruženja i planovima razvoja preduzetništva u postojećim, teškim ekonomskim prilikama u Srbiji.

Palanačke: Pre više od dve godine izabrani ste za predsednika Udruženja. Da li ste uspeli da ostvarite ono što ste prilikom preuzimanja ove funkcije obećali?

Đorđević: Ostvareno je mnogo toga. Udruženje nije funkcionisalo kako treba, i upravo zato je i došlo do izbora novog rukovodstva. Kada sam došao na mesto predsednika Udruženja, ja sam dao neka obećanja. Skoro sve od toga je ispunjeno. Najpre, trebalo je da se sredi stanje u Udruženju, i da se regulišu dugovi. Mnogo se dugovalo za utrošak električne energije, za vodu i slično. Mi smo to sveli na nulu. Uz to, obezbedili smo stalne prihode Udruženju, izdavanjem poslovnog prostora. Sada dakle imamo svoj budžet. Udruženje je stabilno.

Palanačke: A šta je urađeno kada je reč o stvaranju boljeg poslovnog ambijenta za razvoj preduzetništva?

DSC00604Đorđević: Pa i tu je ostavreno ono što smo se dogovorili. Izašli smo izvan granica naše opštine, pa i naše države. Neki preduzetnici iz našeg grada,  „Metalac“, „Metal produkt“, „Voćar“, „Optimum“, bave se izvozom. Mi smo, kao Udruženje, dosta učinili da dođe do otvaranja inostranih tržišta za naše preduzetnike. Jedno od prvih naših putovanja bilo je u Škofja Loku, gde smo bili izvanredno primljeni. Na sajtu privrednika Škofja Loke mogu se dobiti informacije o preduzetnicima iz naše opštine, a koliko je to značajno vidimo po tome što su mnogi od naših prduzetnika već ostvarili kontakte sa inostranim kupcima ili partnerima. Sa druge strane, potrudili smo se da iz inostranstva u Smederevsku Palanku dovedemo neku firmu, i na dobrom smo putu da to ostvarimo. Nemojte mi zameriti što još ne želim da otkrivam o kojoj se firmi radi, ali biće to prijatno iznenađenje.

Palanačke: Pomenuli ste interesovanje stranih partnera. Ko je ostvario te kontakte?

Đorđević: Brkić iz „Metal produkta“ je već počeo sa izvozom mašina i alata. Ali to je tek početak. Mislim da sada treba da pokušamo da ostvarimo privrednu saradnju sa Francuskom. Poznato je da su Palanka i Grenobl imali nekada posebne kontakte. Naziv Francuske ulice u Palanci vodi poreklo iz tih odnosa, a u Grenoblu postoji ulica nazvana po našem gradu. Bilo bi interesantno da naši preduzetnici budu predstavljeni francuskom tržištu preko obnavljanja ovih odnosa sa Grenoblom. Takođe, pripremam se za Temišvar. To je značajno zato što se do Temišvara može doći direktno, ne moramo da prelazimo Hrvatsku. A to je za transport veoma bitno.

Palanačke: Vi dakle organizujete predstavljanje domaćih preduzetnika na raznim tržištima, omogućujući im tako da lakše plasiraju svoje proizvode.

Đorđević: Da, mi pomažemo da preduzetnici iz Palanke pronađu nova tržišta. Uradili smo kataloge, u kojima su podaci o našim preduzetnicima, tako da svi zainteresovani mogu da budu upoznati sa tim čime se ta preduzeća bave. U Škofja Loki smo, kao što sam rekao, predstavljeni na sajtu. Prilikom naše posete, tu su bili i župani Maribora i Krke, kao i predstavnici Italije i Austrije, tako da je sadržaj ovog sajta koji govori o našim preduzetnicima, dostupan i njima. Sada radimo na posebnom sajtu našeg Udruženja. Planiramo da uskoro ponovo oraganizujemo posetu Škofja Loki. Tako će otići dvadesetak naših preduzetnika, a dočekaće ih ne samo domaći privrednici, nego i iz drugih delova Slovenije i susednih zemalja.

Palanačke: U ova teška vremena, kada se mnogi preduzetnici žale da teško ostvarujuju profit, da li vi verujete da preduzetništvo iz naše opštine ima svetlu perspektivu?

Đorđević: Verujem. Već sam pomenuo „Optimum“, koji izvozi u Norvešku, Švedsku,  od skoro i u Grčku. „Metalac“ izvozi u Tiranu teške mašine za savijanje limova,  „Metal-produkt“, izvozi u Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju. Sve to pokazuje da domaći preduzetnici imaju perspektivu i da mogu da budu konkurentni. Da ne pominjemo poljoprivredu, koja može da ostvari značaj plasman na inostranom tržištu.

 

V. Đ.

 

DSC00606USTANOVILI SMO KRSNU SLAVU UDRUŽENJA

 

Palanačke: Doprineli ste i boljem međusobnom upoznavanju preduzetnika iz naše opštine.

Đorđević: Da, organizovali smo zabave, na kojima je bilo po 300 preduzetnika. Kada se ljudi bolje upoznaju, onda je moguće da se dogovore o zajedničkom nastupu na tržištu, što uvek povećava šanse za plasman roba i usluga. Treba pomenuti da smo, takođe, ustanovili i našu Krsnu slavu, Svetog Tomu, koja će ubuduće redovno biti proslavljana, kao Krsna slava Udruženja preduzetnika Smederevske Palanke.

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.