ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

ДруштвоИнтервју

Душан Ђорђевић председник Удружења предузетника Смедеревске Паланке: ВЕРУЈЕМ ДА ДОМАЋИ ПРЕДУЗЕТНИЦИ ИМАЈУ ПЕРСПЕКТИВУ

Dusan DjordjevicМи смо, као Удружење, доста учинили да дође до отварања иностраних тржишта за наше предузетнике – истиче Ђорђевић

 

Прошло је скоро три године од како је на чело Удружења предузетника Смедеревске Паланке дошао Душан Ђорђевић, познати и признати предузетник.

Био је то повод за разговор о активностима Удружења и плановима развоја предузетништва у постојећим, тешким економским приликама у Србији.

Паланачке: Пре више од две године изабрани сте за председника Удружења. Да ли сте успели да остварите оно што сте приликом преузимања ове функције обећали?

Ђорђевић: Остварено је много тога. Удружење није функционисало како треба, и управо зато је и дошло до избора новог руководства. Када сам дошао на место председника Удружења, ја сам дао нека обећања. Скоро све од тога је испуњено. Најпре, требало је да се среди стање у Удружењу, и да се регулишу дугови. Много се дуговало за утрошак електричне енергије, за воду и слично. Ми смо то свели на нулу. Уз то, обезбедили смо сталне приходе Удружењу, издавањем пословног простора. Сада дакле имамо свој буџет. Удружење је стабилно.

Паланачке: А шта је урађено када је реч о стварању бољег пословног амбијента за развој предузетништва?

DSC00604Ђорђевић: Па и ту је оставрено оно што смо се договорили. Изашли смо изван граница наше општине, па и наше државе. Неки предузетници из нашег града,  „Металац“, „Метал продукт“, „Воћар“, „Оптимум“, баве се извозом. Ми смо, као Удружење, доста учинили да дође до отварања иностраних тржишта за наше предузетнике. Једно од првих наших путовања било је у Шкофја Локу, где смо били изванредно примљени. На сајту привредника Шкофја Локе могу се добити информације о предузетницима из наше општине, а колико је то значајно видимо по томе што су многи од наших прдузетника већ остварили контакте са иностраним купцима или партнерима. Са друге стране, потрудили смо се да из иностранства у Смедеревску Паланку доведемо неку фирму, и на добром смо путу да то остваримо. Немојте ми замерити што још не желим да откривам о којој се фирми ради, али биће то пријатно изненађење.

Паланачке: Поменули сте интересовање страних партнера. Ко је остварио те контакте?

Ђорђевић: Бркић из „Метал продукта“ је већ почео са извозом машина и алата. Али то је тек почетак. Мислим да сада треба да покушамо да остваримо привредну сарадњу са Француском. Познато је да су Паланка и Гренобл имали некада посебне контакте. Назив Француске улице у Паланци води порекло из тих односа, а у Греноблу постоји улица названа по нашем граду. Било би интересантно да наши предузетници буду представљени француском тржишту преко обнављања ових односа са Греноблом. Такође, припремам се за Темишвар. То је значајно зато што се до Темишвара може доћи директно, не морамо да прелазимо Хрватску. А то је за транспорт веома битно.

Паланачке: Ви дакле организујете представљање домаћих предузетника на разним тржиштима, омогућујући им тако да лакше пласирају своје производе.

Ђорђевић: Да, ми помажемо да предузетници из Паланке пронађу нова тржишта. Урадили смо каталоге, у којима су подаци о нашим предузетницима, тако да сви заинтересовани могу да буду упознати са тим чиме се та предузећа баве. У Шкофја Локи смо, као што сам рекао, представљени на сајту. Приликом наше посете, ту су били и жупани Марибора и Крке, као и представници Италије и Аустрије, тако да је садржај овог сајта који говори о нашим предузетницима, доступан и њима. Сада радимо на посебном сајту нашег Удружења. Планирамо да ускоро поново ораганизујемо посету Шкофја Локи. Тако ће отићи двадесетак наших предузетника, а дочекаће их не само домаћи привредници, него и из других делова Словеније и суседних земаља.

Паланачке: У ова тешка времена, када се многи предузетници жале да тешко остварујују профит, да ли ви верујете да предузетништво из наше општине има светлу перспективу?

Ђорђевић: Верујем. Већ сам поменуо „Оптимум“, који извози у Норвешку, Шведску,  од скоро и у Грчку. „Металац“ извози у Тирану тешке машине за савијање лимова,  „Метал-продукт“, извози у Босну и Херцеговину и Словенију. Све то показује да домаћи предузетници имају перспективу и да могу да буду конкурентни. Да не помињемо пољопривреду, која може да оствари значај пласман на иностраном тржишту.

 

В. Ђ.

 

DSC00606УСТАНОВИЛИ СМО КРСНУ СЛАВУ УДРУЖЕЊА

 

Паланачке: Допринели сте и бољем међусобном упознавању предузетника из наше општине.

Ђорђевић: Да, организовали смо забаве, на којима је било по 300 предузетника. Када се људи боље упознају, онда је могуће да се договоре о заједничком наступу на тржишту, што увек повећава шансе за пласман роба и услуга. Треба поменути да смо, такође, установили и нашу Крсну славу, Светог Тому, која ће убудуће редовно бити прослављана, као Крсна слава Удружења предузетника Смедеревске Паланке.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *