Obeležena 68. godišnjica penzionerske organizacije Smederevske Palanke: SNAGA JE U JEDINSTVU

IMG_1482-Ubuduće će se kao Dan ove organizacije obeležavati 15. maj, umesto 10. oktobra 

 

Svečanom sednicom Skupštine, i dodelom priznanja zaslužnim pojedincima, u Smederevskoj Palanci je obeležena 68. godišnjica postojanja i rada Opštinske organizacije penzionera. Osvrćući se na minuli period, predsednik Slobodan Pantić je podsetio da je to bila jedna od prvih penzionerskih IMG_1490organizacija, koja je osnovana u Srbiji nakon održavanja Prvog kongresa Udruženja penzionera u Beogradu 11. maja 1947. godine.

Tada je u gradu na Jasenici osnovana prva Podružnica penzionisanih radnika i službenika pod okriljem, u to vreme, veoma jake sindikalne organizacije. Za koordinatora rada Podružnice, u ime sindikata,  bio je zadužen Mihailo Mika Maksimović, dok je predsednička dužnost poverena Đuri Tatomiroviću.

IMG_1484Pantić je u nastavku predočio da je u razdoblju od šezdesetih do sedamdesetih godina prošlog veka došlo do pojačane aktivnosti, jačanja i kadrovskog učvršćivanja  organizacije, kada se Udruženje penzionera Srbije transformisalo u Savez penzionera. Tim činom podružnice su prerasle u samostalna opštinska udruženja, pa su se manja udruženja seoskih opština, kao što su Azanja, Selevac i Kusadak uključila u  Opštinsku IMG_1486organizaciju penzionera Smederevska Palanka.

-Danas, nažalost, neke grupice žele da od tih mesnih udruženja stvore posebne organizacije penzionera radi lične koristi – napomenuo je Pantić.- Iskoristio bih zato ovu priliku da apelujem na sve penzionere da se okupe u jedinstvenu organizaciju penzionera i tako osujetimo u namerama one koji bi da nas dele. Samo zajedno možemo odgovoriti svim izazovima koji se pred nas postavljaju, a to neće biti lako.

2 (2)Pantić je podvukao da aktuelno rukovodstvo odlično sarađuje sa svojim saradnicima, a primetna želja svih je da Opštinska organizacija  penzionera raste i razvija se. Ona danas okuplja više od 3.000 članova i sada je najbrojnije penzionersko udruženje na području opštine.

-Neki nas optužuju da nemamo saradnju i da zato stvaraju nove organizacije, a ja ih pitam da konkretno kažu gde nije bilo saradnje i šta su oni predlagali a da mi nismo prihvatili – naglasio je Pantić.- 2 (1)Uveren sam da će Savez penzionera Srbije i PUPS uz našu podršku i sa Socijalističkom partijom Srbije imati snage da istraje u želji da se pomogne kako bismo u narednom periodu imali bolje uslove života naših članova. Nadamo se, takođe, da će penzije, pogotovo one najniže, biti zaštićene i da će Vlada svojim merama pomoći  najugroženijim kategorijama. Od lokalne samouprave očekujemo da nam, prema raspoloživim mogućnostima, pruži finansijsku pomoć i tako ostvari svoj uticaj na one koji rade protiv interesa penzionera.

Čelnik Opštinske organizacije penzionera je kazao da članstvo pita zašto je ukinut besplatan prevoz za najstarije građane na teritoriji 3opštine? O tome će se razgovarati sa rukovodstvom Opštine i „Laste“ kako bi se našlo obostrano prihvatljivo rešenje. Istovremeno se, kroz humanitarnu pomoć, pokušava da se koliko toliko olakša život najstarije kategorije stanovništva. Inače, radi se prilično i na planu zdravstvene zaštite kroz predavanja i akcije merenja krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi u čemu veliku pomoć pruža Dom zdravlja.

4Velika aktivnost primetna je i na obezbeđenju ogreva i životnih namirnica za penzionere. Obezbeđeno je skoro 2.000 tona uglja i 750 kubnih metara ogrevnog drveta, zatim preko 200 paketa suhomesnatih proizvoda i blizu 700 paketa piletine. Sve to se članstvu daje pod najpovoljnijim uslovima i na više rata. Tako će se raditi i u narednom periodu.

Što se tiče drugih aktivnosti, uspešno se organizuju izleti, zabava i druženje, a zapažene su i sportske aktivnosti, naročito u šahu. 5Penzionersko Kulturno-umetničko društvo, pri kome deluje i folklorno-muzička sekcija „Donja Jasenica“, takođe ostvaruje pozitivne rezultate.

-Mi kao organizacija penzionera ne želimo da izostanemo za ukupnim društvenim razvojem, pa smo još 2007. godine izradili strategiju razvoja naše organizacije za period  do 2015. – podsetio je Pantić.- Sledi izrada nove strategije za naredni period kako bismo bili spremni da prihvatimo nove izazove.

7 (2)Skupština je, većinom glasova odlučila da se ubuduće 15. maj, a ne 10. oktobar, obeležavaju kao Dan Opštinske organizacije penzionera.

D. Janojlić

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *