ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Обележена 68. годишњица пензионерске организације Смедеревске Паланке: СНАГА ЈЕ У ЈЕДИНСТВУ

IMG_1482-Убудуће ће се као Дан ове организације обележавати 15. мај, уместо 10. октобра 

 

Свечаном седницом Скупштине, и доделом признања заслужним појединцима, у Смедеревској Паланци је обележена 68. годишњица постојања и рада Општинске организације пензионера. Осврћући се на минули период, председник Слободан Пантић је подсетио да је то била једна од првих пензионерских IMG_1490организација, која је основана у Србији након одржавања Првог конгреса Удружења пензионера у Београду 11. маја 1947. године.

Тада је у граду на Јасеници основана прва Подружница пензионисаних радника и службеника под окриљем, у то време, веома јаке синдикалне организације. За координатора рада Подружнице, у име синдиката,  био је задужен Михаило Мика Максимовић, док је председничка дужност поверена Ђури Татомировићу.

IMG_1484Пантић је у наставку предочио да је у раздобљу од шездесетих до седамдесетих година прошлог века дошло до појачане активности, јачања и кадровског учвршћивања  организације, када се Удружење пензионера Србије трансформисало у Савез пензионера. Тим чином подружнице су прерасле у самостална општинска удружења, па су се мања удружења сеоских општина, као што су Азања, Селевац и Кусадак укључила у  Општинску IMG_1486организацију пензионера Смедеревска Паланка.

-Данас, нажалост, неке групице желе да од тих месних удружења створе посебне организације пензионера ради личне користи – напоменуо је Пантић.- Искористио бих зато ову прилику да апелујем на све пензионере да се окупе у јединствену организацију пензионера и тако осујетимо у намерама оне који би да нас деле. Само заједно можемо одговорити свим изазовима који се пред нас постављају, а то неће бити лако.

2 (2)Пантић је подвукао да актуелно руководство одлично сарађује са својим сарадницима, а приметна жеља свих је да Општинска организација  пензионера расте и развија се. Она данас окупља више од 3.000 чланова и сада је најбројније пензионерско удружење на подручју општине.

-Неки нас оптужују да немамо сарадњу и да зато стварају нове организације, а ја их питам да конкретно кажу где није било сарадње и шта су они предлагали а да ми нисмо прихватили – нагласио је Пантић.- 2 (1)Уверен сам да ће Савез пензионера Србије и ПУПС уз нашу подршку и са Социјалистичком партијом Србије имати снаге да истраје у жељи да се помогне како бисмо у наредном периоду имали боље услове живота наших чланова. Надамо се, такође, да ће пензије, поготово оне најниже, бити заштићене и да ће Влада својим мерама помоћи  најугроженијим категоријама. Од локалне самоуправе очекујемо да нам, према расположивим могућностима, пружи финансијску помоћ и тако оствари свој утицај на оне који раде против интереса пензионера.

Челник Општинске организације пензионера је казао да чланство пита зашто је укинут бесплатан превоз за најстарије грађане на територији 3општине? О томе ће се разговарати са руководством Општине и „Ласте“ како би се нашло обострано прихватљиво решење. Истовремено се, кроз хуманитарну помоћ, покушава да се колико толико олакша живот најстарије категорије становништва. Иначе, ради се прилично и на плану здравствене заштите кроз предавања и акције мерења крвног притиска и нивоа шећера у крви у чему велику помоћ пружа Дом здравља.

4Велика активност приметна је и на обезбеђењу огрева и животних намирница за пензионере. Обезбеђено је скоро 2.000 тона угља и 750 кубних метара огревног дрвета, затим преко 200 пакета сухомеснатих производа и близу 700 пакета пилетине. Све то се чланству даје под најповољнијим условима и на више рата. Тако ће се радити и у наредном периоду.

Што се тиче других активности, успешно се организују излети, забава и дружење, а запажене су и спортске активности, нарочито у шаху. 5Пензионерско Културно-уметничко друштво, при коме делује и фолклорно-музичка секција „Доња Јасеница“, такође остварује позитивне резултате.

-Ми као организација пензионера не желимо да изостанемо за укупним друштвеним развојем, па смо још 2007. године израдили стратегију развоја наше организације за период  до 2015. – подсетио је Пантић.- Следи израда нове стратегије за наредни период како бисмо били спремни да прихватимо нове изазове.

7 (2)Скупштина је, већином гласова одлучила да се убудуће 15. мај, а не 10. октобар, обележавају као Дан Општинске организације пензионера.

Д. Јанојлић

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *