Obeležena 70. godišnjica od formiranja Kosmajske narodnooslobodilačke udarne brigade: ISPISALI NAJSVETLJE STRANICE REVOLUCIONARNE ISTORIJE  

IMG_0436U Brdnjaku je obeležena 70. godišnjnjica od formiranja 22. Kosmajske narodnooslobodilačke brigade. U Ranđića zabranu, gde je 12. septembra 1944. formirana ta ratna jedinica, okupili su se predstavnici boračkih organizacija Smederevske Palanke, Sopota, Smedereva i Mladenovca. Bili su tu i meštani Selevca, Drugovca, Kovačevca i drugih sela. Njiihove delegacije položile su vence na spomenik Kosmajske narodnooslobodilačke brigade.

IMG_0445Domaćin  ove proslave  bio je predsednik Opštinskog odbora Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata Smederevske Palanke, Miodrag Moda Lazić. On je na samom početku pozvao okupljene, među kojima je bio i preživeli borac pomenute brigade Triša Todorović, da minutom ćutanja odaju poštu poginulim borcima. Posle toga vence su položile delegacije boračkih organizacija pomenutih opština, Drugovca, Selevca, Kovačevca i drugih mesta. Venac je položio i zamenik predsednika Opštine Smederevska Palanka Petar Jelić. To je učinila i delegacija Opštinskog odbora Socijalističke partije.

Na ovom skupu govorila je Radmila Lukić, predsednik Okružnog odbora Saveza udruženja boraca  Narodnooslobodilačkog rata, istakavši da su borci Kosmajske narodnooslobodilačke brigade  na kratkom,  ali slavnom borbenom putu ispisali najsvetlije stranice revolucionarne istorije.

IMG_0448-Obeležavajući 70. godišnjicu formiranja 22. Srpske kosmajske narodnooslobodilačke udarne brigade, činimo to sa ponosom i zalagaćemo se svim svojim bićem  da se vrednosti za koje su se borili i izborili borci  ove slavne brigade, očuvaju i otrgnu od zaborava – založila se Radmila Lukić.- To je veliki događaj za naš kraj i mnogi narodi bi se ponosili da su imali takve borce i antifašiste. Antifašistička borba našeg naroda dala je značajan doprinos antifašističkoj koaliciji i pobedi nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Mi smo ozbiljna organizacija i uvek ćemo se zalagati za pravednije i racionalnije društvo, bolji život građana, za socijalnu pravdu i sve ono što smo svojevremeno smatrali tekovinama naše narodnooslobodilačke borbe.

D. J.

 

You may also like...

1 Response

  1. DSŽ kaže:

    Pitam se pitam: Gde behu svi ti junaci do 1944. godine???? Slava i čast Ravnogorskom pokretu i Jugoslovenskoj vojsci u otadžbini. „Živ je Draža, umro nije dok je Srpstva i Srbije!“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.