U Narodnom muzeju otvorena izložba „Zdravo bili, mladenci mili“: SVADBENI OBIČAJI U MLADENOVAČKOM KRAJU

IMG_0406„Zdravo bili, mladenci mili“ – naziv je izložbe koja je otvorena u Narodnom muzeju u Smederevskoj Palanci, kojom su predstavljeni svadbeni običaji mladenovačkog kraja od konca 19. do osamdesetih godina prošlog veka. Autor ove izložbe je Magdalena Ivković, viši kustos Muzeja grada Beograda.

Obraćajući se publici ona je podsetila da je svadba jedan od najvažnijih i sadržinski najbogatijih rituala životnog ciklusa. Svadbeni običaji mladenovačkog kraja proučavani su na osnovu terenskih istraživanja, porodičnih fotografija i muzejskih predmeta. Na izbledelim i požutelim fotografijama, koje se čuvaju u porodičnim albumima, smeše se srećni mladenci, podsećajući na prohujala vremena, nekadašnje običaje i modu koja se tokom vremena menjala.
IMG_0408-Mnogi elementi svadbenih običaja, koji su zastupljeni u mladenovačkom kraju, pojavljivali su se u širem kulturnom prostoru – podsetila je Magdalena Ivković.- To se naročito ogleda u obredima prelaza neveste iz jedne u drugu porodicu, kao i u obredima uvođenja neveste u domaći kult mladoženjinog doma. Do šezdesetih godina 20. veka, tradicionalna svadba u mladenovačkom kraju bila je čvrsto struktuirana i ispunjena strogo ustaljenim ritualnim radnjama, koje su izvođene s ciljem obezbeđenja srećnog života mladencima. U drugoj polovini minulog veka nastaju duboke socijalne i ekonomske promene u društvu, koje su uslovile i promene u svadbenoj običajnoj praksi.
Svadbeni običaji, istakla je u nastavku Magdalena Ivković, obuhvataju tri faze. Presvadbeni običaji podrazumevaju vreme i običaje do svadbe: momkovanje/devovanje, ulogu provodadžije, pripremu devojačke spreme, prosidbu, uređaj (odlazak u mladoženjin dom), proševinu, veridbu, pozivanje svatova i prevoz mladine opreme. Svadbi prethode pripreme u mladoženjinom IMG_0399i mladinom domu, okupljanje svatova i odlazak po mladu, izvođenje mlade, venčanje u crkvi ili opštinskoj sali, odlazak u mladoženjinu kuću, običaje ispred kuće (sito, nakonče, služenje mladenaca, lomljenje pogača…). Završni obred je šareno kolo i ispraćaj kuma i starojka. Praktikovali su se i običaji posle svadbe, kao što su prvo ritualno umivanje svadbenih časnika, dolazak pođana (povratak) i proslava Mladenaca.

D. J.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.