Obeležena 72. godišnjica od formiranja Kosmajske udarne narodnooslobodilačke brigade: SEĆANjE NA SJAJNE HEROJE

img_2540-Mnogi drugi narodi bi se ponosili da su imali takve borce i antifašiste- istakla u govoru Radmila Lukić, predsednik  boračke organizacije Podunavskog okruga      

 

Na Brdnjaku, pred spomenikom u Ranđića zabranu, obeležena je godišnjica formiranja  Kosmajske narodnooslobodilačke brigade. Na poziv Miodraga Lazića, predsednika boračke organizacije Smederevske Palanke, minutom ćutanja je odata počast poginulim pripadnicima ove slavne jedinice, nakom čega je Dragana Mirčevski otpevala državnu himnu „Bože pravde“. Ovaj skup upriličile su organizacije boraca smederevske, palanačke, mladenovačke i opštine Sopot.

img_2529Vence i cveće na spomen-obeležje položile su delegacije boraca pomenutih opština, lokalne samouprave Smederevska Palanka, Regionalnog udruženja boraca, Opštinske organizacije penzionera Smederevska Palanka, Mesne organizacije penzionera Selevca, mesne organizacije boraca Selevca, Mesnog odbora Socijalističke partije Selevca, Podružnice ratnih dobrovoljaca, potomaka i poštovalaca Smederevske Palanke i  predstavnici sela Drugovca i Kovačevca.

O ratnoj 22. narodnooslobodilačkoj  udarnoj brigadi, njenom ratnom putu i doprinosu pobedi nad fašizmom, govorila je Radmila Lukić, predsednik Regionalnog odbora SUBNOR-a Podunavskog okruga. Protekle su 72 godine od formiranja pomenute ratne jedinice na Brdnjaku, između Selevca i Drugovca, čiji su borci na svom relativno img_2535kratkom ratnom putu ispisali najslavnije stranice narodnooslobodilačke borbe. Davne 1944. godine, preciznije 12. septembra, u Ranđića zabranu, bilo je postrojeno 1.700 boraca, svrstanih u četiri bataljona 22. srpske narodnooslobodilačke kosmajske udarne brigade.

-Na svom borbenom putu, od formiranja  12. septembra 1944. pa sve do rasformiranja marta 1945. godine, prošla je veoma trnovit put, vodeći svakodnevne borbe sa okupatorskom vojskom i  domaćim izdajnicima – istakla je Radmila Lukić.- Na svom borbenom putu oslobodila je mnoge gradove i sela i dobila mnoga priznanja oduševljenih žitelja oslobođenih područja. Obeležavajući 72. godišnjicu formiranja ove brigade, činimo to sa ponosom i zalagaćemo se svim bićem  da se vrednosti za koje su se borili i izborili njeni borci očuvaju i otrgnu od zaborava. To img_2532je veliki događaj za naš kraj i mnogi drugi narodi bi se ponosili da su imali takve borce i antifašiste. Naša narodnooslobodilačka borba bila je veličanstvena, trajala je četiri godine i slobodu smo platili brojnim žrtvama.

Prisutnima pred spomenikom slavnoj brigadi obratio se i Bane Gajić iz Kovačevca potsetivši na mnoga herojska dela kosmajskih boraca.

-Oni su bili duboko svesni da se bore za slobodu i da mnogi od njih neće dočakati dan pobede nad mrskim neprijateljem – rekao je Gajić. Sloboda koju su oni izvojevali obasjala je put nekim novim generacijama i omogućila da rade i žive u miru. Naša je sveta obaveza da čuvamo slobodu i  mir.

Posle svečanosti nastavljeno je druženje u prostorijama Mesne organizacije penzionera Selevca, podsećanjem na neke velike ljude koje je u daljoj i bližoj prošlosti dalo ovo selo, kao što su knez Sima Radojković, general Đurđe Lazić, glumica  Desanka Janojlić i dr.

D. Janojlić

 

 

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *