ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Обележена 72. годишњица од формирања Космајске ударне народноослободилачке бригаде: СЕЋАЊЕ НА СЈАЈНЕ ХЕРОЈЕ

img_2540-Многи други народи би се поносили да су имали такве борце и антифашисте- истакла у говору Радмила Лукић, председник  борачке организације Подунавског округа      

 

На Брдњаку, пред спомеником у Ранђића забрану, обележена је годишњица формирања  Космајске народноослободилачке бригаде. На позив Миодрага Лазића, председника борачке организације Смедеревске Паланке, минутом ћутања је одата почаст погинулим припадницима ове славне јединице, наком чега је Драгана Мирчевски отпевала државну химну „Боже правде“. Овај скуп уприличиле су организације бораца смедеревске, паланачке, младеновачке и општине Сопот.

img_2529Венце и цвеће на спомен-обележје положиле су делегације бораца поменутих општина, локалне самоуправе Смедеревска Паланка, Регионалног удружења бораца, Општинске организације пензионера Смедеревска Паланка, Месне организације пензионера Селевца, месне организације бораца Селевца, Месног одбора Социјалистичке партије Селевца, Подружнице ратних добровољаца, потомака и поштовалаца Смедеревске Паланке и  представници села Друговца и Ковачевца.

О ратној 22. народноослободилачкој  ударној бригади, њеном ратном путу и доприносу победи над фашизмом, говорила је Радмила Лукић, председник Регионалног одбора СУБНОР-а Подунавског округа. Протекле су 72 године од формирања поменуте ратне јединице на Брдњаку, између Селевца и Друговца, чији су борци на свом релативно img_2535кратком ратном путу исписали најславније странице народноослободилачке борбе. Давне 1944. године, прецизније 12. септембра, у Ранђића забрану, било је постројено 1.700 бораца, сврстаних у четири батаљона 22. српске народноослободилачке космајске ударне бригаде.

-На свом борбеном путу, од формирања  12. септембра 1944. па све до расформирања марта 1945. године, прошла је веома трновит пут, водећи свакодневне борбе са окупаторском војском и  домаћим издајницима – истакла је Радмила Лукић.- На свом борбеном путу ослободила је многе градове и села и добила многа признања одушевљених житеља ослобођених подручја. Обележавајући 72. годишњицу формирања ове бригаде, чинимо то са поносом и залагаћемо се свим бићем  да се вредности за које су се борили и изборили њени борци очувају и отргну од заборава. То img_2532је велики догађај за наш крај и многи други народи би се поносили да су имали такве борце и антифашисте. Наша народноослободилачка борба била је величанствена, трајала је четири године и слободу смо платили бројним жртвама.

Присутнима пред спомеником славној бригади обратио се и Бане Гајић из Ковачевца потсетивши на многа херојска дела космајских бораца.

-Они су били дубоко свесни да се боре за слободу и да многи од њих неће дочакати дан победе над мрским непријатељем – рекао је Гајић. Слобода коју су они извојевали обасјала је пут неким новим генерацијама и омогућила да раде и живе у миру. Наша је света обавеза да чувамо слободу и  мир.

После свечаности настављено је дружење у просторијама Месне организације пензионера Селевца, подсећањем на неке велике људе које је у даљој и ближој прошлости дало ово село, као што су кнез Сима Радојковић, генерал Ђурђе Лазић, глумица  Десанка Јанојлић и др.

Д. Јанојлић

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *