ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Обележена  73. годишњица Азањске битке: НЕОПРАВДАНО ЗАБОРАВЉЕНА

IMG_0078У Азањи је и ове године обележена годишњица Азањске битке, која се у овом  селу одиграла 28. септембра 1941. године. Од тог ратног догађаја, који је неоправдано заборављен, протекло је 73 године. Њега нема у календару ратних збивања иако по свом значају то заслужује јер су се борци Другог шумадијског одреда тог датума супротставили највећој оружаној сили у поробљеној Европи – немачком окупатору.

Они су у раним јутарњим сатима, како је након полагања венаца на споменику у Васиљевића крају подсетио Миодраг Мода Лазић, дошли  у Азању где је тог 28. дана септембра био заказан збор   Паланачке, Орашке и Ресавске чете Другог шумадијског  одреда.

IMG_0080-Планирани збор није одржан, јер је неко јавио Немцима, стационираним у Паланци, шта се спрема у Азањи – додао је Лазић.- У селу се појавила немачка извидница на коњима, народ је почео да се разилази, али су их Немци враћали у црквену порту да буду таоци. У међувремену је ракетом обавештена немачка команда у  Паланци, па је штаб Другог шумадијског одреда одлучио да прихвати борбу. Она је трајала неколико сати, а кад је пао мрак партизани су одлучили да се повуку ка Селевцу. Истовремено су то учинили и Немци.

IMG_0073Венци и цвеће положени су и на споменик страдалим Азањцима у ослободилачким ратовима, који се налази у центру села. О стогодишњици Првог светског рата говорио је Зоран Ђурђевић, председник Месног одбора СУБНОР-а.

Д. Ј.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *