Obeležena  73. godišnjica Azanjske bitke: NEOPRAVDANO ZABORAVLJENA

IMG_0078U Azanji je i ove godine obeležena godišnjica Azanjske bitke, koja se u ovom  selu odigrala 28. septembra 1941. godine. Od tog ratnog događaja, koji je neopravdano zaboravljen, proteklo je 73 godine. Njega nema u kalendaru ratnih zbivanja iako po svom značaju to zaslužuje jer su se borci Drugog šumadijskog odreda tog datuma suprotstavili najvećoj oružanoj sili u porobljenoj Evropi – nemačkom okupatoru.

Oni su u ranim jutarnjim satima, kako je nakon polaganja venaca na spomeniku u Vasiljevića kraju podsetio Miodrag Moda Lazić, došli  u Azanju gde je tog 28. dana septembra bio zakazan zbor   Palanačke, Oraške i Resavske čete Drugog šumadijskog  odreda.

IMG_0080-Planirani zbor nije održan, jer je neko javio Nemcima, stacioniranim u Palanci, šta se sprema u Azanji – dodao je Lazić.- U selu se pojavila nemačka izvidnica na konjima, narod je počeo da se razilazi, ali su ih Nemci vraćali u crkvenu portu da budu taoci. U međuvremenu je raketom obaveštena nemačka komanda u  Palanci, pa je štab Drugog šumadijskog odreda odlučio da prihvati borbu. Ona je trajala nekoliko sati, a kad je pao mrak partizani su odlučili da se povuku ka Selevcu. Istovremeno su to učinili i Nemci.

IMG_0073Venci i cveće položeni su i na spomenik stradalim Azanjcima u oslobodilačkim ratovima, koji se nalazi u centru sela. O stogodišnjici Prvog svetskog rata govorio je Zoran Đurđević, predsednik Mesnog odbora SUBNOR-a.

D. J.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.