ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Оцена Већа Савеза самосталних синдиката Смедеревске Паланке и Велике Плане: ПРЕТИ СУНОВРАТ СИНДИКАЛИЗМА

-Оснажење могуће кроз деловање Социјално-економског савета, Повереништва за борбу против мобинга и Центра за радно-правну заштиту

 

Веће Савеза самосталних синдиката Смедеревске Паланке и Велике Плане, на седници одржаној у Смедереској Паланци, усвојило је извештај о финансијском пословању у 2016. и финансијски план за текућу 2017. годину. Седницом је председавао Божидар Тодоровић, који је подсетио да се овај синдикат суочава са многим  проблемима у раду и затражио да се у најкраћем року, поред осталог, одговори и на тзв. белу књигу. Њоме се на  неки начин умањује значај и доводи у питање синдикално деловање што може имати далекосежне последице на синдикат. Проблема има и на домаћем терену, посебном кад се ради о синдикалном организовању и деловању у великим компанијама.

Председник Самосталних синдиката општине Велика Плана Живорад Марјановић сматра да се ова организација може оснажити преко три стуба  деловања, а то су Социјално-економски савет, Повереништво за борбу против  мобинга и Центар за радно-правну заштиту.

-То може зауставити суноврат синдикализма и омогућити опстанак као уставне категорије која треба да брине о правима радника – сматра Марјановић.-То је крупан залогај за наш синдикат, али је једини могући начин почетка рехабилитације. Надамо се да ће 2017. година  бити преломна и одлучујућа у заустављању суноврата.

Савез самосталних синдиката Србије, чуло се на овој  седници, мора изаћи из илегале стати на чело, како је речено, потлачених радника.

Д.Ј.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *