Ocena Veća Saveza samostalnih sindikata Smederevske Palanke i Velike Plane: PRETI SUNOVRAT SINDIKALIZMA

-Osnaženje moguće kroz delovanje Socijalno-ekonomskog saveta, Povereništva za borbu protiv mobinga i Centra za radno-pravnu zaštitu

 

Veće Saveza samostalnih sindikata Smederevske Palanke i Velike Plane, na sednici održanoj u Smedereskoj Palanci, usvojilo je izveštaj o finansijskom poslovanju u 2016. i finansijski plan za tekuću 2017. godinu. Sednicom je predsedavao Božidar Todorović, koji je podsetio da se ovaj sindikat suočava sa mnogim  problemima u radu i zatražio da se u najkraćem roku, pored ostalog, odgovori i na tzv. belu knjigu. Njome se na  neki način umanjuje značaj i dovodi u pitanje sindikalno delovanje što može imati dalekosežne posledice na sindikat. Problema ima i na domaćem terenu, posebnom kad se radi o sindikalnom organizovanju i delovanju u velikim kompanijama.

Predsednik Samostalnih sindikata opštine Velika Plana Živorad Marjanović smatra da se ova organizacija može osnažiti preko tri stuba  delovanja, a to su Socijalno-ekonomski savet, Povereništvo za borbu protiv  mobinga i Centar za radno-pravnu zaštitu.

-To može zaustaviti sunovrat sindikalizma i omogućiti opstanak kao ustavne kategorije koja treba da brine o pravima radnika – smatra Marjanović.-To je krupan zalogaj za naš sindikat, ali je jedini mogući način početka rehabilitacije. Nadamo se da će 2017. godina  biti prelomna i odlučujuća u zaustavljanju sunovrata.

Savez samostalnih sindikata Srbije, čulo se na ovoj  sednici, mora izaći iz ilegale stati na čelo, kako je rečeno, potlačenih radnika.

D.J.

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *