ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Oд 1. јуна ступа на снагу нови закон: „УДАРИТЕ ЛИ ЖЕНУ, ИЋИ ЋЕТЕ У ЗАТВОР“

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и министарка правде Нела Куборовић посетили су Сигурну кућу, у којој су поручили да од 1. јуна ступа на снагу нови закон који носи јасну поруку: „Ударите ли жену, ићи ћете у затвор“. Небојша Стефановић је рекао да се увек када посети Сигурну кућу присети тешке ситуације због које су те жене доспеле на то место. Додаје да је људски не само пружити им подршку већ и учинити све што је могуће да насиље престане и да сви насилници схвате да постоји снажан став државе против насиља у породици. Стефановић је рекао да у нашем друштву често не постоји консензус о важним питањима, али да треба постићи јединство и послати јасну поруку да нећемо трпети насиље, да ће се жене у Србији осећати безбедно, да ће полиција оштро поступати према насилницима, а судови их осуђивати на озбиљне затворске казне.
Према његовим речима, због тога је донет нови закон и почела обука полицајаца, тужилаца и судија.
-Они ће бити спремни да од 1. јуна у пуном капацитету примењују закон. Наш посао је да пружимо подршку, будемо ослонац и да будемо веома оштри када се говори о тим кривичним делима, да покажемо извршиоцима који мисле да могу некажњено премлаћивати жене да то нећемо толерисати, да ћемо их оштро кажњавати и да ће држава бити ослонац свакој жртви – поручио је Стефановић.
Истовремено је истакао да је неопходан рад и на превенцији, како би деца схватила шта је насиље, да оно није само физичко већ може бити и вербално и економско, а да насиље није вредност нашег друштва.
Нови закон је, објаснио је Стефановић, донет због уочених мањкавости ранијег система.
Указао је да, по новом закону, имамо хитну меру где можемо насилника да избацимо из куће, да га приведемо и да му се одреди задржавање. Указао је на то да ће у свакој полицијској станици бити један до два полицајца који су посебно обучени за сузбијање тог вида насиља, и да ће радити на томе да се пошаље јасна порука: „Ударите ли жену, ићи ћете у затвор“. Министарство унутрашњих послова и Министарство правде, како је указала, ужурбано раде на томе да Закон од 1. јуна почне ефикасно да се примењује.
Према њеним речима, у току су обуке за више од 400 полицијских службеника и за више од 400 заменика тужилаца и судија.
У заједничке радионице, које ће се спроводити у току специјалистичке обуке, биће укључене и невладине организације како би се што боље разумело с чим се суочавају жртве насиља.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *