Odbor Sindikata obrazovanja Smederevske Palanke i Velike Plane traži svoje mesto pod suncem: KREĆE SE S „MRTVE TAČKE“

Samostalni  sindikat Smederevske Palanke, po zakonskim rešenjima, broju članova i škola, ima pravo da ima svog predstavnika u Republičkom odboru, ali Smederevci smatraju da to samo njima pripada, iako imaju daleko manje članova – iznela je na sednici Veća Samostalnog sindikata Smederevske Palanke i Velike Plane Dara Bajkić, predsednik Odbora Sindikata prosvetnih radnika za pomenuta dva grada.  Oni, prema onome što je istakla dara Bajkić, imaju svoju priču i vešto zaobilaze istinu na šta je upozorio i pravni zastupnik, koji je kazao da Smederevska Palanka i Velika Plana apsolutno imaju pravo na ono na čemu već duže vreme insistiraju.

-Smederevci su čak izašli s tvrdnjom kako sindikat na području Smederevske Palanke uopšte nije postojao – dodala je Dara Bajkić.- Mi smo uporno dokazivali da to nije tačno, pokazali smo da imamo i zapisnike sa naših sednica, da su izbori za člana Republičkog odbora sprovedeni na vreme o čemu je pravovremeno dostavljena i odgovarajuća informacija. Međutim, druga strana je izašla s pričom kako sve to nije tačno, ali je to osujećeno dokazima o uplati članarine, koja je bila u kontinuitetu za šta postoji i dokumentovani trag čak i po godinama.

Sastanak je, kako je članovima Veća za dve opštine rekla Dara Bajkić održan u Velikoj Plani zbog, kako se izrazila, „neutralnosti teritorije“.

-Mi smo ozbiljno upozorili da ćemo, ako se ne odazovu našim zahtevima, zaista biti primorani da zaustavimo uplatu članarine – predočila je Dara Bajkić.- Bila sam planirala da sazovem sastanak, kako  bismo tu našu odluku ispoštovali, ali su nas preduhitrili, održali sastanak na kome sam iznela činjenice i argumente, ukazala na to da nas u izbore nisu uključivali, samo je išao predstavnik iz Velike Plane, ali je tamo naišao na obaveštenje „da je sastanak održan juče“. To bi bilo kao da ste me vi za danas pozvali na ovaj sastanak, ja se odazvala, a služba me obavestila da sam  zakasnila, jer je skup bio juče. Ja sam tražila da dokumentuju kad smo mi pozivani, da li je održan sastanak na kome se nismo pojavili itd. Nisu znali šta da kažu.

Smederevska Palanka i Velika Plana su ipak dobili jedno mesto u Republičkom odboru obrazovanja. Predstoji seminar na Srebrnom jezeru, obećano je da će biti pozvani svi predstavnici sindikalnih organizacija.

-Ako dobijem poziv, sigurno ću ići tamo – kazala je Dara Bajkić. –Inače, zalažem se da radimo na omasovljenju članstva, jer  mi se čini da se neke stvari u sindikatu obrazovanja pokreću s mrtve tačke.

 

D. J.

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.