ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Одбор Синдиката образовања Смедеревске Паланке и Велике Плане тражи своје место под сунцем: КРЕЋЕ СЕ С „МРТВЕ ТАЧКЕ“

Самостални  синдикат Смедеревске Паланке, по законским решењима, броју чланова и школа, има право да има свог представника у Републичком одбору, али Смедеревци сматрају да то само њима припада, иако имају далеко мање чланова – изнела је на седници Већа Самосталног синдиката Смедеревске Паланке и Велике Плане Дара Бајкић, председник Одбора Синдиката просветних радника за поменута два града.  Они, према ономе што је истакла дара Бајкић, имају своју причу и вешто заобилазе истину на шта је упозорио и правни заступник, који је казао да Смедеревска Паланка и Велика Плана апсолутно имају право на оно на чему већ дуже време инсистирају.

-Смедеревци су чак изашли с тврдњом како синдикат на подручју Смедеревске Паланке уопште није постојао – додала је Дара Бајкић.- Ми смо упорно доказивали да то није тачно, показали смо да имамо и записнике са наших седница, да су избори за члана Републичког одбора спроведени на време о чему је правовремено достављена и одговарајућа информација. Међутим, друга страна је изашла с причом како све то није тачно, али је то осујећено доказима о уплати чланарине, која је била у континуитету за шта постоји и документовани траг чак и по годинама.

Састанак је, како је члановима Већа за две општине рекла Дара Бајкић одржан у Великој Плани због, како се изразила, „неутралности територије“.

-Ми смо озбиљно упозорили да ћемо, ако се не одазову нашим захтевима, заиста бити приморани да зауставимо уплату чланарине – предочила је Дара Бајкић.- Била сам планирала да сазовем састанак, како  бисмо ту нашу одлуку испоштовали, али су нас предухитрили, одржали састанак на коме сам изнела чињенице и аргументе, указала на то да нас у изборе нису укључивали, само је ишао представник из Велике Плане, али је тамо наишао на обавештење „да је састанак одржан јуче“. То би било као да сте ме ви за данас позвали на овај састанак, ја се одазвала, а служба ме обавестила да сам  закаснила, јер је скуп био јуче. Ја сам тражила да документују кад смо ми позивани, да ли је одржан састанак на коме се нисмо појавили итд. Нису знали шта да кажу.

Смедеревска Паланка и Велика Плана су ипак добили једно место у Републичком одбору образовања. Предстоји семинар на Сребрном језеру, обећано је да ће бити позвани сви представници синдикалних организација.

-Ако добијем позив, сигурно ћу ићи тамо – казала је Дара Бајкић. –Иначе, залажем се да радимо на омасовљењу чланства, јер  ми се чини да се неке ствари у синдикату образовања покрећу с мртве тачке.

 

Д. Ј.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *