Sednica Veća Samostalnog sindikata Smederevske Palanke i Velike Plane: ŠTRAJK U FŠV „GOŠA“ BEZ PODRŠKE DRŽAVE

-Propala šansa da se kroz institucije sistema reši situacija 

 

Višak zaposlenih u javnim preduzećima Smederevske Palanke je nešto što najviše zabrinjava – zaključak je Veća Samostalnog  sindikata Smederevske Palanke i Velike Plane. Predsednik Božidar Todorović je upozorio da se to ne sme prenebreći kao činjenica, jer bi u protivnom moglo da znači kako sindikat nije svestan toga, a mora da rešava problem viška radne snage. On je podvukao da su u sindikatu svesni viška, ali i to da se moraju rešavati problemi koji iz toga proističu.

Veći deo sednice posvećen je aktuelnom problemu Fabrike šinskih vozila „Goša“. Todorović je  podsetio da je nedavno radnik te fabrike izvršio samoubistvo na radnom mestu, jer nije bio u mogućnosti da radom obezbedi egzistenciju.

-Ta tragedija, na žalost nije bila samo njegova, već  je podstakla razgovor o stanju u Fabrici šinskih vozila, ali i šire o privredi Srbije – podvukao je Todorović. – Ova tragedija ukazala je i na odnos poslodavaca, posebno stranih, prema radnicima. Sindikat je, kad se to desilo, zauzeo stav i jasno iskazao mišljenje o  nastalnom stanju. Posle toga je u fabriku, na poziv Samostalnog sindikata, došao donedavni predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić. On je tada izneo uveravanja da će se Vlada angažovati u rešavanju problema zaposlenih, ne samo kad su u pitanju zarade, nego i kad je reč o statusu samog preduzeća, koje je samo nekoliko dana posle tragedije fiktivno prodato  drugom preduzeću za 4,2 miliona evra. Država je preuzela obavezu da utvrdi kompletno stanje u Fabrici šinskih vozila.

Todorović je napomenuo da je Štrajkački odbor, bez odluke sindikata, ušao u štrajk. Inspekcija rada je štrajkačima predočila da će snositi posledice nezakonitog štrajka. Sindikat je onda doneo odluku i ušao u štrajk, odredio Štrajkački odbor protesta i prepustio da taj odbor nadalje vodi štrajk. Šta se potom  desilo? Kad je tadašnji predsednik Vlade Vučić otišao iz „Goše“, štrajkači su rekli da ne veruju nikome i nastavili štrajk, očekujući da im ministri dođu „na noge“.

-Posle toga Vučić nije hteo doći u „Gošu“, jer su mu štrajkači iskazali nepoverenje – dodao je Todorović.- On je zapravo hteo u fabriku da uđe sa institucijama i reši situaciju u njoj. Štrajk je nastavljen, ali bez podrške države. Štrajk teče i ne zna se kako će se završiti i kada. Štrajkački odbor upravlja štrajkom i sam donosi odluke. U međuvremenu su usledile neke aktivnosti, štrajkači su izašli na ulicu, bilo je isterivanje vagona iz fabrike i vraćanje nazad, pojavili su se neki ljudi kao zastupnici vlasnika itd. Mi smo kao sindikat u dva navrata reagovali, tražeći samo dve stvari: prvo,  da dobijemo dokaz ko je vlasnik fabrike i drugo, dokaz da je država stala iza dogovora s prethodnim vlasnikom? Te dokaze nismo dobili.

Zašto je to za Samostalni sindikat bilo važno, Todorović je ovako objasnio:

-Zato što smo hteli da vidimo u kom pravcu da dalje delujemo. Ako između države i prethodnog poslodavca postoji sporazum onda mi treba da tražimo od države da na čistac istera dogovor iz sporazuma. Ako sporazum ne postoji, znači da se radnici sve vreme obmanjuju da će država rešiti nastali problem. I dok sindikati ne dobiju poziciju da sa državom pregovaraju na tu temu, tu nemamo šta da tražimo. U nemoći da dalje nešto preduzmemo, Štrajkački odbor je doneo odluku da formira četvrti sindikat u fabrici – ASNS, uz obećanja sa strane da će im se omogućiti odlazak u Ambasadu Slovačke, kod predsednika itd. Iza toga je usledio napad na Samostalni sindikat, traži se isčlanjenje iz njega i već petnaestak radnika je napustilo naš sindikat. Mi smo, uprkos tome, i dalje tamo većinski sindikat, ali sada taj četvrti sindikat ne može da se registruje, jer nema dokaz o članstvu. Direktor Fabrike šinskih vozila sada otvara pitanje legitimnosti aktuelnog štrajka i organa koji ga vode. Bojimo se da će nastati opšte rasulo. Ako je nelegitimni štajk, radnicima se tri meseca piše nula u zaradi, a to znači da su oni samim štrajkom izgubili najmanje po 100 hiljada dinara od plate, fabrika je izgubila poslove, nema kupaca vagona niti ima ugovora i fabrika praktično ide prema zatvaranju.

Samostalni sindikat je pre dva meseca na to ukazao. Međutim, Štrajkački odbor ima neku svoju logiku. Opada i interesovanje javnosti za njihov slučaj i jasno je da iza ovoga više ne stoji država.

-Mi pokušavamo da stvar vratimo na početak, dakle da sindikati preuzmu stvar u svoje ruke, da preko centrale u Beogradu, ponovo otvore vrata kod predsednika Vlade i predsednika države – zalaže se Todorović. – Cilj je da se u fabriku uvedu institucije i tako razotkriju nezakonite radnje u samoj fabrici. Umesto da radnici optuže poslodavca za neizmirivanje obaveza, oni optužuju državu. A naš sindikat već dve godine  pregovara sa državnim  sekretarima o statusu Fabrike šinskih vozila. To je sada problem koji traje.

Dragoljub Janojlić

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *