Reagovanje Strukovnog udruženja policije na izjavu patrijarha Irineja o Kosovu

imgresStrukovno udruženje policije se u najmanju ruku ne slaže i ne deli mišljenje patrijarha srpskog Irineja koje se već neko vreme navodi u medijima da ako dođe do sile Kosovo treba  vratiti milom ili silom!

Nesporno je da se na Kosovu i Metohiji nalaze naše svetinje, da je naša kultura usko vezana između ostalog i za Kosovo i Metohiju, ali ne smemo izgubiti iz vida da je prema podacima Fonda za humanitarno pravo navedeno da je u periodu od februara 1998. godine do 10. juna 1999. godine u oružanim sukobima na području Kosova i Metohije (Kosovski rat), uključujući i NATO agresiju,  poginulo ukupno 1.008 lica, od toga 659 vojnika i 349 policajaca dok je broj civilnih žrtava takođe prema Fondu za humanitarno pravo koji je napravio dosad najopsežniju i najprecizniju studiju o tom sukobu, naveo da je evidentirao sveukupno 13.535 žrtava od rata na Kosovu od 1.januara 1998. do 31. decembra 1999.

Strukovno udruženje policije smatra da se takva istorija ne sme ponoviti i da Srbija ne treba da se odrekne niti da odustane od borbe za Kosovo i Metohiju ali da ta borba mora biti pre svega diplomatska, u duhu međunarodnog prava i da se odvija u međunarodnim telima a ne na tlu Srbije.

Podsećamo da su svi poginuli vojnici i policajci bili nečiji očevi, sinovi, supružnici, nečija braća i rodbina. Nedopustivo je da se tretiramo kao broj na znački i kao broj koji će da vodi bitke, da pogine i bude ranjavan zbog tuđih ideala i diplomatske nesposobnosti.

Lako je podstrekivati na silu izolovan iz neposrednog događanja i govoriti kako je rešenje ponovna borba gde su izvesni gubici i stradanja koji bi opet, nažalost, bili sasvim uzaludni i besmisleni. Još je lakše kada taj isti inicijator neće biti učesnik, saborac, junak na delu već ideolog iz fotelje, zaštićen sistemom i daleko od žarišta bitke.

Glavno oružje, stoga, dolazi u obzir samo u obliku diplomatskih pregovora, iznošenja istorijskih činjenica, instituta međunarodnog prava u pogledu suverenosti i teritorijalnosti i opšte prihvaćenih međunarodnih normi i procedura!

INFO SUP

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *