ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Реаговање Струковног удружења полиције на изјаву патријарха Иринеја о Косову

imgresСтруковно удружење полиције се у најмању руку не слаже и не дели мишљење патријарха српског Иринеја које се већ неко време наводи у медијима да ако дође до силе Косово треба  вратити милом или силом!

Неспорно је да се на Косову и Метохији налазе наше светиње, да је наша култура уско везана између осталог и за Косово и Метохију, али не смемо изгубити из вида да је према подацима Фонда за хуманитарно право наведено да је у периоду од фебруара 1998. године до 10. јуна 1999. године у оружаним сукобима на подручју Косова и Метохије (Косовски рат), укључујући и НАТО агресију,  погинуло укупно 1.008 лица, од тога 659 војника и 349 полицајаца док је број цивилних жртава такође према Фонду за хуманитарно право који је направио досад најопсежнију и најпрецизнију студију о том сукобу, навео да је евидентирао свеукупно 13.535 жртава од рата на Косову од 1.јануара 1998. до 31. децембра 1999.

Струковно удружење полиције сматра да се таква историја не сме поновити и да Србија не треба да се одрекне нити да одустане од борбе за Косово и Метохију али да та борба мора бити пре свега дипломатска, у духу међународног права и да се одвија у међународним телима а не на тлу Србије.

Подсећамо да су сви погинули војници и полицајци били нечији очеви, синови, супружници, нечија браћа и родбина. Недопустиво је да се третирамо као број на значки и као број који ће да води битке, да погине и буде рањаван због туђих идеала и дипломатске неспособности.

Лако је подстрекивати на силу изолован из непосредног догађања и говорити како је решење поновна борба где су извесни губици и страдања који би опет, нажалост, били сасвим узалудни и бесмислени. Још је лакше када тај исти иницијатор неће бити учесник, саборац, јунак на делу већ идеолог из фотеље, заштићен системом и далеко од жаришта битке.

Главно оружје, стога, долази у обзир само у облику дипломатских преговора, изношења историјских чињеница, института међународног права у погледу суверености и територијалности и опште прихваћених међународних норми и процедура!

ИНФО СУП

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *