Trideset osma sednica Skupštine opštine: RASPRAVA O BUDžETU

1-Osnovana je nova odbornička grupa, „Pet do dvanaest“, od bivših odbornika SNS-a, DSS-a i URS-a

 

Pre početka rada po obimnom dnevnom redu, tridesetosme sednice Skupštine opštine Smederevska Palanka, predsednik SO obavestio je odbornike da je osnovana nova odbornička grupa od bivših odbornika SNS-a, DSS-a i URS-a.

Pod nazivom „Pet do dvanaest“, u ovu odborničku grupu ušli su Đorđe Majstorović, Slobodan Gajić, Slađana Rajčić, Dragan Nikodijević i Boško Vojinović. Odbornicima se odmah obratio šef nove odborničke grupe, Đorđe Majstorović, koji je izjavio da novoosnovana odbornička grupa u SO neće zastupati interese ni jedne partije, već, neposredno, građana Smederevske Palanke.

 

Rasprave

 

Do prve rasprave došlo je već tokom diskusije povodom prve tačke dnevnog reda, Predloga izveštaja o izvršenju budžeta Opštine Smederevska Palanka za peroiod od prvog januara, do tridesetog septembra tekuće godine. Prema ovom izveštaju, u proteklih devet meseci, ostvareni su budžetski prihodi u iznosu od 724.143.667,72 dinara, što u odnosu na celokupne planirane prihode za 2015. godinu predstavlja 55,7 procenata, odnosno 74,2 procenta planiranih prihoda za period od prvog septembra do tridesetog oktobra ove godine. U istom periodu zabeleženi su rashodi, u jednakom iznosu kao i prihodi, po raznim budžetskim stavkama. Korišćena je i tekuća budžetska rezerva, za realizaciju Ugovora o korišćenju sredstava za uređenje (revitalizaciju) poljskih puteva, za sanaciju rukometnog i košarkaškog terena i izgradnju tribina u okviru Osnovne škole „Radomir Lazić“ u Azanji, kao i za sanaciju oštećene noseće konstrukcije „TM 3 tavanica“, u Osnovnoj školi „Heroj Radmila Šišković“ u Smederevskoj Palanci.

2Najpre je šef odborničke grupe SNS-a, Radoslav Simić, izjavio da u materijalu ima „mnogo nebuloznih stvari“, i da je izveštaj rađen smišljeno i planski, radi „pljačkanja budžetskih sredstava“.

– Ovakav vid trošenja budžetskih sredstava neprihvatljiv je za odbornike Srpske napredne stranke – rekao je  Simić – koji je, takođe, predsednika Opštine prozvao da budžetski novac troši na stranačka putovanja po zemlji.

Na ovo je reagovao predsednik Opštine Smederevska Palanka, Radoslav Milojičić Kena, koji je između ostalog rekao:

– Gospodine Simiću, ja bih vas zamolio, pošto ste ozbiljan čovek, i u godinama, da više ne koristite neprimerene reči: pljačka, lopovluk, i ostalo. Jer, pod brojem jedan, da je nešto tako urađeno, svi mi bismo bili pohapšeni. Nemojte više da uzurpirate ovu govornicu i da kao papagaji ponavljate laži. A ja vam, eto, opet kažem: molim vas, uhapsite me! Imate predsednika Republike, predsednika Vlade, ministra policije, sve u ovoj zemlji vi vodite, za sve se vi pitate, pa daj, uhapsite me već jednom. Pa da li ima većih kriminalaca od vas. Od Andreja Vučića koji je ukrao 22 miliona evra, pa ispade da mu je neko falsifikovao ličnu kartu. Ima li većeg kriminalca od tog vašeg šefa u Smederevskoj Palanci, tog iz Azanje, Đavola? On je čovek već bio u zatvoru, zbog onoga što je radio. Dok građani nemaju hleba da jedu, i svakoga dana dolaze po socijalnu pomoć, za 2-3 hiljade dinara, da bi mogli da plate struju – Siniša Mali je ukrao 24 stana. Da li ima većih lopova od vas? O čemu vi pričate? O kakvim putovanjima?  Od 2010. godine ni jedan funkcioner nema dnevnicu u ovoj opštini. To kuda ja idem na račun svoje stranke, to je moj posao. To je moja briga, i briga moje stranke. Ali nikada u radno vreme. I uvek o trošku stranke, ili o mom ličnom trošku.

4Predsednik Opštine je zatim govorio o velikom nacionalnom dugu, koji je proizašao iz politike Vlade Srbije, koju predvodi SNS:

– Za četiri godine ste nas zadužili deset milijardi evra. Od Tita, pa preko svih predsednika vlada, do 2012. godine, dug Srbije je bio 15 milijardi. Za vreme vaše vlasti i vaših eksperata, vi ste nas zadužili deset milijardi. Da li znate da narodu seku struju za 2.000 dinara? Vaši, iz Elektroprivrede.

Kao što je i najavio na konferenciji za novinare posle 85. sednice Opštinskog veća, Radoslav Milojičić je naveo ime čoveka iz Ministarstva poljoprivrede, koji je smenjen  zato što nije popustio pod pritiscima da onemogući dobijanje sredstava za komasaciju Opštini Smederevska Palanka, na šta su ga, prema Milojičićevim rečima, primoravali članovi SNS-a iz Palanke:

– Da li znate ko je Zoran Knežević? Sram vas bilo Naprednjaci. Zoran Knežević je smenjen sa mesta direktora Sektora za poljoprivredu u Ministarstvu za poljoprivredu i zaštitu životne sredine. Taj čovek je smenjen zato što pod pritiskom Đavola iz Azanje nije hteo da povuče novac koji je Opština Smederevska Palanka dobila za komasaciju. Mi smo jedina opština južno od Save i Dunava koja je dobila ova sredstva. Ne zato što smo mi nešto pametni ili lepi, nego zato što smo imali projekte, i što smo radili stvari na vreme. Smenili ste čoveka, vi, Naprednjaci, zato što je našoj Palanci dao sredstva za komasaciju, od koje će svi građani katastarskih opština gde se komasacija sprovodi imati koristi.  I za vas da glasaju Palančani? Zato što ste im isključili struju? Zato što ste Zorana Kneževića smenili sa mesta direktora u sektoru Ministarstva poljoprivrede zbog toga što je dao novac našoj opštini? Ja se tom čoveku zaista zahvaljujem, i svaka mu čast, što nije hteo da povuče sredstva, i da podlegne vašoj partijskoj diktaturi – rekao je između ostalog predsednik Opštine.

Odbornici su većinom glasova usvojili Izveštaj o izvršenju budžeta za prvih devet meseci ove godine.

Rasprava je vođenja i u okviru druge tačke dnevnog reda, Predlogu rebalansa budžeta Opštine za 2015. godinu. Sagledavajući dosadašnje izvršenje budžeta,  rebalans podrazumeva usklađivanje i povećanje dela prihoda kako bi se pristupilo realizaciji planiranih kapitalnih investicija koje su neophodne lokalnoj samoupravi, s tim da se neophodne investicije sprovedu sa pozicija tekućih prihoda.

Radoslav Simić i Milivoje Petrović, kritikovali su opštinsko rukovodstvo, smatrajući da trošenje budžetskih sredstava nije izbalansirano.

Na to je reagovao šef nove odborničke grupe, „Pet do dvanaest“, Đorđe Majstorović, koji je naglasio da Simić i Petrović treba da se sete kako su koristili plate šest meseci posle odlaska sa funkcija u opštini, a da je taj novac bilo primerenije uložiti u infrastrukturu.

– Dok smo Boško i ja bili u SNS – u zalagali smo se da članovi stranke tih šest meseci ne primaju pare, nego da se one usmere u pametne stvari. Samo ti Miko – rekao je Majstorović odborniku Petroviću – primio si za šest meseci 700.000 dinara.

Predlog rebalansa usvojen je većinom glasova odbornika.

Tačke bez rasprave

 

Odbornici su na trideset osmoj sednici usvojili Predlog Odluke o izmenama i dopunama Plana detaljne regulacije Banje „Palanački kiseljak“, Celina III, Banja 2, koji omogućuje izgradnju banjskog kompleksa i smeštajnih kapaciteta u području u blizini sadašnjeg Olimpijskog bazena.

Odbornici su doneli i Odluku o izmenama i dopunama Odluke o držanju životinja na području Opštine Smederevska Palanka, o kojoj je bilo reči na prethodnoj sednici Veća, Odluku o opštinskim i nekategorisanim putevima na području Opštine, Odluku o angažovanju revizora za eksternu reviziju završnog računa za 2014. godinu, kao i mnoštvo odluka o postavljenju i imenovanju.

Umesto Ivana Pelikanta, dosadašnjeg direktora JKP „Opštinska groblja“, koji je podneo ostavku, na mesto direktora imenovan je Vladimir Radivojević, koji je potom vratio odbornički mandat.

Takođe, procedurom tajnog glasanja, umesto Slobodana Matorkića, koji je razrešen, za novog člana Opštinskog veća izabran je Slaviša Spasojević.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *