ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Политика

Тридесет осма седница Скупштине општине: РАСПРАВА О БУЏЕТУ

1-Основана је нова одборничка група, „Пет до дванаест“, од бивших одборника СНС-а, ДСС-а и УРС-а

 

Пре почетка рада по обимном дневном реду, тридесетосме седнице Скупштине општине Смедеревска Паланка, председник СО обавестио је одборнике да је основана нова одборничка група од бивших одборника СНС-а, ДСС-а и УРС-а.

Под називом „Пет до дванаест“, у ову одборничку групу ушли су Ђорђе Мајсторовић, Слободан Гајић, Слађана Рајчић, Драган Никодијевић и Бошко Војиновић. Одборницима се одмах обратио шеф нове одборничке групе, Ђорђе Мајсторовић, који је изјавио да новооснована одборничка група у СО неће заступати интересе ни једне партије, већ, непосредно, грађана Смедеревске Паланке.

 

Расправе

 

До прве расправе дошло је већ током дискусије поводом прве тачке дневног реда, Предлога извештаја о извршењу буџета Општине Смедеревска Паланка за пероиод од првог јануара, до тридесетог септембра текуће године. Према овом извештају, у протеклих девет месеци, остварени су буџетски приходи у износу од 724.143.667,72 динара, што у односу на целокупне планиране приходе за 2015. годину представља 55,7 процената, односно 74,2 процента планираних прихода за период од првог септембра до тридесетог октобра ове године. У истом периоду забележени су расходи, у једнаком износу као и приходи, по разним буџетским ставкама. Коришћена је и текућа буџетска резерва, за реализацију Уговора о коришћењу средстава за уређење (ревитализацију) пољских путева, за санацију рукометног и кошаркашког терена и изградњу трибина у оквиру Основне школе „Радомир Лазић“ у Азањи, као и за санацију оштећене носеће конструкције „ТМ 3 таваница“, у Основној школи „Херој Радмила Шишковић“ у Смедеревској Паланци.

2Најпре је шеф одборничке групе СНС-а, Радослав Симић, изјавио да у материјалу има „много небулозних ствари“, и да је извештај рађен смишљено и плански, ради „пљачкања буџетских средстава“.

– Овакав вид трошења буџетских средстава неприхватљив је за одборнике Српске напредне странке – рекао је  Симић – који је, такође, председника Општине прозвао да буџетски новац троши на страначка путовања по земљи.

На ово је реаговао председник Општине Смедеревска Паланка, Радослав Милојичић Кена, који је између осталог рекао:

– Господине Симићу, ја бих вас замолио, пошто сте озбиљан човек, и у годинама, да више не користите непримерене речи: пљачка, лоповлук, и остало. Јер, под бројем један, да је нешто тако урађено, сви ми бисмо били похапшени. Немојте више да узурпирате ову говорницу и да као папагаји понављате лажи. А ја вам, ето, опет кажем: молим вас, ухапсите ме! Имате председника Републике, председника Владе, министра полиције, све у овој земљи ви водите, за све се ви питате, па дај, ухапсите ме већ једном. Па да ли има већих криминалаца од вас. Од Андреја Вучића који је украо 22 милиона евра, па испаде да му је неко фалсификовао личну карту. Има ли већег криминалца од тог вашег шефа у Смедеревској Паланци, тог из Азање, Ђавола? Он је човек већ био у затвору, због онога што је радио. Док грађани немају хлеба да једу, и свакога дана долазе по социјалну помоћ, за 2-3 хиљаде динара, да би могли да плате струју – Синиша Мали је украо 24 стана. Да ли има већих лопова од вас? О чему ви причате? О каквим путовањима?  Од 2010. године ни један функционер нема дневницу у овој општини. То куда ја идем на рачун своје странке, то је мој посао. То је моја брига, и брига моје странке. Али никада у радно време. И увек о трошку странке, или о мом личном трошку.

4Председник Општине је затим говорио о великом националном дугу, који је произашао из политике Владе Србије, коју предводи СНС:

– За четири године сте нас задужили десет милијарди евра. Од Тита, па преко свих председника влада, до 2012. године, дуг Србије је био 15 милијарди. За време ваше власти и ваших експерата, ви сте нас задужили десет милијарди. Да ли знате да народу секу струју за 2.000 динара? Ваши, из Електропривреде.

Као што је и најавио на конференцији за новинаре после 85. седнице Општинског већа, Радослав Милојичић је навео име човека из Министарства пољопривреде, који је смењен  зато што није попустио под притисцима да онемогући добијање средстава за комасацију Општини Смедеревска Паланка, на шта су га, према Милојичићевим речима, приморавали чланови СНС-а из Паланке:

– Да ли знате ко је Зоран Кнежевић? Срам вас било Напредњаци. Зоран Кнежевић је смењен са места директора Сектора за пољопривреду у Министарству за пољопривреду и заштиту животне средине. Тај човек је смењен зато што под притиском Ђавола из Азање није хтео да повуче новац који је Општина Смедеревска Паланка добила за комасацију. Ми смо једина општина јужно од Саве и Дунава која је добила ова средства. Не зато што смо ми нешто паметни или лепи, него зато што смо имали пројекте, и што смо радили ствари на време. Сменили сте човека, ви, Напредњаци, зато што је нашој Паланци дао средства за комасацију, од које ће сви грађани катастарских општина где се комасација спроводи имати користи.  И за вас да гласају Паланчани? Зато што сте им искључили струју? Зато што сте Зорана Кнежевића сменили са места директора у сектору Министарства пољопривреде због тога што је дао новац нашој општини? Ја се том човеку заиста захваљујем, и свака му част, што није хтео да повуче средства, и да подлегне вашој партијској диктатури – рекао је између осталог председник Општине.

Одборници су већином гласова усвојили Извештај о извршењу буџета за првих девет месеци ове године.

Расправа је вођења и у оквиру друге тачке дневног реда, Предлогу ребаланса буџета Општине за 2015. годину. Сагледавајући досадашње извршење буџета,  ребаланс подразумева усклађивање и повећање дела прихода како би се приступило реализацији планираних капиталних инвестиција које су неопходне локалној самоуправи, с тим да се неопходне инвестиције спроведу са позиција текућих прихода.

Радослав Симић и Миливоје Петровић, критиковали су општинско руководство, сматрајући да трошење буџетских средстава није избалансирано.

На то је реаговао шеф нове одборничке групе, „Пет до дванаест“, Ђорђе Мајсторовић, који је нагласио да Симић и Петровић треба да се сете како су користили плате шест месеци после одласка са функција у општини, а да је тај новац било примереније уложити у инфраструктуру.

– Док смо Бошко и ја били у СНС – у залагали смо се да чланови странке тих шест месеци не примају паре, него да се оне усмере у паметне ствари. Само ти Мико – рекао је Мајсторовић одборнику Петровићу – примио си за шест месеци 700.000 динара.

Предлог ребаланса усвојен је већином гласова одборника.

Тачке без расправе

 

Одборници су на тридесет осмој седници усвојили Предлог Одлуке о изменама и допунама Плана детаљне регулације Бање „Паланачки кисељак“, Целина III, Бања 2, који омогућује изградњу бањског комплекса и смештајних капацитета у подручју у близини садашњег Олимпијског базена.

Одборници су донели и Одлуку о изменама и допунама Одлуке о држању животиња на подручју Општине Смедеревска Паланка, о којој је било речи на претходној седници Већа, Одлуку о општинским и некатегорисаним путевима на подручју Општине, Одлуку о ангажовању ревизора за екстерну ревизију завршног рачуна за 2014. годину, као и мноштво одлука о постављењу и именовању.

Уместо Ивана Пеликанта, досадашњег директора ЈКП „Општинска гробља“, који је поднео оставку, на место директора именован је Владимир Радивојевић, који је потом вратио одборнички мандат.

Такође, процедуром тајног гласања, уместо Слободана Маторкића, који је разрешен, за новог члана Општинског већа изабран је Славиша Спасојевић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *