ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Одлука о изборима у Самосталним синдикатима Србије: ПАЛАНКА И ПЛАНА ЈЕДНА ОРГАНИЗАЦИЈА  

IMG_0982Веће Самосталних синдиката Србије донело је одлуку о одржавању избора. Они ће се спровести за чланове органа и носиоце функција у синдикалним организацијама самосталних синдиката код послодаваца, самосталним синдикатима Србије, савезима самосталних синдиката на територији и Савезу самосталних синдиката Србије. Ова активност завршиће се одржавањем XВ  конгреса Савеза самосталних синдиката Србије.

У Савезу самосталних синдиката Србије избори се спроводе за делегате XВ конгреса и чланове Већа, Надзорног и Статутарног одбора. У саставу органа Савеза самосталних синдиката потребно је обезбедити и одговарајућу заступљеност жена и младих.

Петнаести конгрес бира председника Самосталних синдиката Србије, а на основу предлога најмање три највиша органа самосталних синдиката Србије, односно три највиша органа Савеза самосталних синдиката на територији, или 50 одбора синдикалних организација самосталних синдиката.

Кандидатом за председника Савеза самосталних синдиката сматра се онај кога предложи једна трећина органа  самосталних синдиката, односно једна трећина органа синдикалних организација, или веће Савеза самосталних синдиката, односно  виши орган Савеза самосталних синдиката. Веће Савеза самосталних синдиката Србије и већа Самосталних  синдиката на територији, на предлог председника, бирају секретара већа.

За чланове органа и носиоце функција у Савезу самосталних синдиката Србије и у Савезу самосталних  синдиката на територији  могу се предлагати кандидати из синдикалних организација и самосталних синдиката који поштују обавезе утврђене Статутом Савеза самосталних синдиката Србије.

Донета је и одлука о расписивању избора у Самосталном синдикату металаца Србије, који ће се окончати одржавањем В конгреса. Изборне активности спроводе се у следећим роковима: у синдикалним организацијама и ЈСО, у одборима металаца за општину, више општина и град, у организацијма  ССМС за град Београд до 15. јануара 2015. године, у организацијама за ССМС за регионе и покрајине до 15. марта идуће године, док би се Конгрес одржао до 15. априла.

У  овој синдикалној организацији бирају се повереници синдикалних подружница и чланови Скупштине синдикалне организације. У синдикалној организацији без синдикалне подружнице бира се председник, његов заменик и Надзорни одбор. Правилима синдикалне организације може се предвидети у великим синдикалним подружницама избор повереника организационих целина.

Скупштина Синдикалне организације бира председника, његовог заменика, чланове Надзорног одбора, делегате за  Скупштину ЈСО и представнике синдикалне организације у Одбору општина.

Многе синдикалне организације у Србији у току изборне активности траже помоћ синдиката „Гоше“ како би што јединственије наступили пред послодавцима. Божидар Тодоровић истиче да су ови избори прилика да се у њих укључе и млађи радници, што се посебно односи на Фабрику шинских возила у којој су управо млади радници заједно са старијим колегама штрајковали пуних сто дана.

Након избора у синдикалним организацијама „Гоше“ и у другим делатностима (просвета, пољопривреда, саобраћај, друштвене делатности, здравство, управа и правосуђе) приступиће се избору највишег руководства за општине С. Паланка и В. Плана, као једне организације.

У „Гоши“ делује јединстевна организација синдиката код више послодаваца. Декомпоновањем „Гоше“, на срећу, није декомпонован и синдикат што се у периоду реструктурирања и приватизације показало као добро решење, јер су сви запослени у једној организацији бринули о статусу својих фирми, па отуда и није било тешко организовати и спровести радничке конзорцијуме.

Д. Ј.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *