ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

ДруштвоКултура

Нова историографска књига Доње Јасенице: КАМЕНИ СТРАЖАРИ НАШЕ ПРОШЛОСТИ

Korice_1-1Општина и СУБНОР Смедеревска Паланка издали су нову историографску књигу Доње Јасенице „Споменици и личности завичајне историје“, коју су као аутори потписали Драгољуб Јанојлић и Миодраг Мода Лазић. Идеја за ово публицистичко дело потекла је од председника Општинског одбора СУБНОР-а, дипл. инжењера Миодрага Моде Лазића. Замисао је била да се истраже и попишу споменици на подручју општине, али је у међувремену тема проширена и на личности на које се та спомен-обележја односе.

-Са пажњом и задовољством прочитао сам рукопис ове књиге који сасвим одговара захтеву времена и друштвеним потребама народа који се враћа историјској истини о себи и прошлости –  истиче у рецензији проф. др Миодраг Зечевић.- Ова публикација подсећаће садашњу и будуће генерације на значајне личности и догађаје који су у времену обележили народно збивање и учинили га часним и за сећање. Споменици и спомен – обележја говоре о људима и догађајима и њиховој спремности  за борбу и отпор силнику кроз историјско трајање и постојања људи овог краја. Ти људи писали су својим делом историју без помпе, параде или патетике. Сви су они припадали народу и тој средини и несебично дали свој допринос када је залог био и живот. Народ је вредновао то дело, независно да ли је оно било ратно искушење, допринос развоју друштвене средине или су у питању културни, научни и народни посленици, али је сваки део доприноса обележавању времена.

Професор Зорица Грујић Милојевић, чије се име налази и у импресуму овог дела, изрекла је ласкаву оцену рада и постригнућа  аутора:

-Читам величанствене странице ове књиге и дивим се двојици највећих јунака овог дела: председнику Општинског одбора СУБНОР-а Смедеревске Паланке, дипл. инжењеру Миодрагу Моди Лазићу и књижевнику Драгољубу Јанојлићу.- Они су „јунаци на делу“. Овом књигом преузели су највишу одговорност, а ми смо добили све, јер оно што је сећање „избрисало“, сада је опет пред нама. У овој документарној књизи, истина нам је враћена на посебан начин, занимљиво, аутентично, као да је читалац и сам учесник свих збивања. Оно што сени је, управо, оно што је у самој књизи. Бурна историја коју су писали јунаци ратници на самом бојишту. Нису се вратили кућама, али су вечито камени стражари наше прошлости.

Ова књига не бави се споменицима културе у ширем смислу већ, пре свега, ратним спомен-белезима, али се дотиче и оних установа, фабрика, школа, културно-уметничких дружина, специјализованих организација, спортских и других колектива, који носе име неких од личности које су својим делом ушле у завичајну историју. Најчешће су то појединци који су играли значајну улогу у ослободилачким  ратовима, радничком покрету па и у култури Доње Јасенице. Укључени су и они, који су као представници народа имали знатан удео у стварању историје тог краја и шире, нарочито од Првог српског устанка па до завршетка Другог светског рата.

Дејан Црномарковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *