ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

IN MEMORIAMДруштвоСпорт

Одржан Први меморијални турнир „Слободан Мартиновић Шоћа“: ПОБЕДНИК – ИВАН ИВАНИШЕВИЋ

soca 1 -Слободан Мартиновић је био победник више десетина високорангираних шаховских турнира широм света и познати шаховски тренер, а остаће упамћен и по мечу са тадашњим светским прваком, Анатолијем Карповом, са ким је 1985. године, на ОХРА турниру у Амстердаму, ремизирао, у знатно повољнијој позицији

У организацији Maximedia Group из Београда и породице Мартиновић, а под покровитељством Општине Смедеревска Паланка, у великој банкет сали Мегамаркета одржан је Први меморијални турнир – Слободан Мартиновић – Шоћа, посвећен познатом шаховском велемајстору и једном од најзначајнијих спортиста у новијој историји Србије, који је трагично преминуо прошле године.

Победник је велемајстор Иван Иванишевић, који ће понети пехар Првог меморијалног турнира организованог у Мартиновићеву част. Титулу најбољег омладинца старости до 20 година понео је Младен Рајковић, а омладинке у истој категорији, Теодора Ињаћ. Најбољи ветеран је Милан Вукић, најбоља у категорији жена – Ирина Челушкина,  док је за најбољег кадета старости до 14 година проглашен Велимир Ивић

Турнир, на коме је учествовало 160 такмичара оба пола, почео је нешто после 11 часова, после свечаног отварања. Такмичаре и публику најпре је поздравио професор Драган Јоковић, а затим је ученик Паланачке гимназије, Лазар Кузмановић, прочитао сажету биографију Слободана Мартиновића.

Мартиновић је био победник више десетина турнира широм света – у Паризу, Берлину, Гронингену, Амстердаму, Варшави, Бакуу, Рију, Москви и на многим другим високо

soca 2рангираним шаховским такмичењима. Поред осталог, Мартиновић ће остати упамћен и по мечу са тадашњим светским прваком, Анатолијем Карповом, са ким је 1985. године на ОХРА турниру ремизирао, у знатно повољнијој позицији. Такоће, Мартиновић је био и веома успешаш тренер, а један од његових највећих тренерских успеха је сребрна медаља за нашу шаховску репрезентацију, освојена у Луцерну, тик иза шаховске велесиле, репрезентације СССР-а. Раме уз раме са Владом Дивцем, Дудом Ивковићем, Николом Грбићем и Бодирогом, Мартиновић добио је највише национално спортско признање.

naslovna fotografija

О Мартиновићу су, током церемоније отварања, говорили др Томислав Тадић, и шаховски судија, професор Бранислав Шуваковић, а први потез на турниру је повукао председник Општине, Радослав Милојичић Кена.

В.

ТИТУЛА ЗА НАЈБОЉЕ ПЛАСИРАНОГ ПАЛАНЧАНИНА

Судије Турнира прогласиле су и најбољег играча  из Смедеревске Паланке. Најпре је било саопштено да је ово признање добио Душан Ђорић. Међутим,  утврђено  је да је победник у овој категорији Властимир Стојановић, коме ће накандно  бити уручена диплома.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *