ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

ДруштвоКултура

Одржан састанак Организационог одбора Фестивала књижевног стваралаштва на селу и о селу у Републици Србији: „МОЈЕ СЕЛО У ПРИЧАМА И ПЕСМАМА“

IMG_8012У Смедеревској Паланци конституисан је Организациони одбор Фестивала књижевног стваралаштва на селу и о селу, „Моје село у причама и песмама“ – првог фестивала те врсте у Србији.

Седницом је председавао председник Скупштине општине Смедеревска Паланка, Славољуб Ђурић, који ће бити и предсеник Организационог одбора Фестивала. Чланови одбора су угледни научни и јавни радници, а заступљени су и новинари, из великих редакција, и са локалног и регионалног нивоа.

Према нацрту пројекта, који је изложио професеор др Милутин Матић, социолог села из Крагујевца, програм Фестивала обухватао би књижевно стваралаштво, текстове у новинама и на веб-сајтовима.

Када је реч о књижевном стваралаштву, у једној од фестивалских категорија биће бирана најбоља песма или поема о селу, затим збирка песама, збирка прича или новела, роман – а у посебним категоријама оцењивала би се набоља монографија села, студија или монографија о селу и слободни књижевни стил – „Село из дијаспоре“ – у коме би били оцењивани радови наших људи који живе и раде у иностранству.

Такође, када је реч о такмичарској категорији новина – оцењивале би се новине које излазе у селу, као и новине које искључиво или претежно пишу о селу, а на исти начин, у својој категорији, били би разврстане у такмичарске групе и веб сајтови (веб сајтови села који су у функцији, веб сајтови о селу са специјализованом тематиком и веб сајтови који се искључиво или претежно баве проблематиком села.

IMG_8014На овом, конститутивном састанку договорено је да председник жирија и главни промотер Фестивала буде Добрица Ерић, познати српски песник, а да Фестивал буде одржан 21. и 22. маја текуће године у Кусатку.

По завршеном Фестивалу, штампаће се збирка најбољих песама групе аутора, затим најбоља збирка песама једног аутора, најбоље приче и новеле, најбољи роман и зборник радова аутора из дијаспоре.

Састанку је присуствовао и будући члан жирија Фестивала, академик Раденко Круљ.

– Овај Фестивал допринео би афирмацији села, из кога потичу бројни представници врхунске културе и науке – рекао је, поред осталог, академик Круљ, који ће бити и ментор Фестивала у Кусатку.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *