Održan sastanak Organizacionog odbora Festivala književnog stvaralaštva na selu i o selu u Republici Srbiji: „MOJE SELO U PRIČAMA I PESMAMA“

IMG_8012U Smederevskoj Palanci konstituisan je Organizacioni odbor Festivala književnog stvaralaštva na selu i o selu, „Moje selo u pričama i pesmama“ – prvog festivala te vrste u Srbiji.

Sednicom je predsedavao predsednik Skupštine opštine Smederevska Palanka, Slavoljub Đurić, koji će biti i predsenik Organizacionog odbora Festivala. Članovi odbora su ugledni naučni i javni radnici, a zastupljeni su i novinari, iz velikih redakcija, i sa lokalnog i regionalnog nivoa.

Prema nacrtu projekta, koji je izložio profeseor dr Milutin Matić, sociolog sela iz Kragujevca, program Festivala obuhvatao bi književno stvaralaštvo, tekstove u novinama i na veb-sajtovima.

Kada je reč o književnom stvaralaštvu, u jednoj od festivalskih kategorija biće birana najbolja pesma ili poema o selu, zatim zbirka pesama, zbirka priča ili novela, roman – a u posebnim kategorijama ocenjivala bi se nabolja monografija sela, studija ili monografija o selu i slobodni književni stil – „Selo iz dijaspore“ – u kome bi bili ocenjivani radovi naših ljudi koji žive i rade u inostranstvu.

Takođe, kada je reč o takmičarskoj kategoriji novina – ocenjivale bi se novine koje izlaze u selu, kao i novine koje isključivo ili pretežno pišu o selu, a na isti način, u svojoj kategoriji, bili bi razvrstane u takmičarske grupe i veb sajtovi (veb sajtovi sela koji su u funkciji, veb sajtovi o selu sa specijalizovanom tematikom i veb sajtovi koji se isključivo ili pretežno bave problematikom sela.

IMG_8014Na ovom, konstitutivnom sastanku dogovoreno je da predsednik žirija i glavni promoter Festivala bude Dobrica Erić, poznati srpski pesnik, a da Festival bude održan 21. i 22. maja tekuće godine u Kusatku.

Po završenom Festivalu, štampaće se zbirka najboljih pesama grupe autora, zatim najbolja zbirka pesama jednog autora, najbolje priče i novele, najbolji roman i zbornik radova autora iz dijaspore.

Sastanku je prisustvovao i budući član žirija Festivala, akademik Radenko Krulj.

– Ovaj Festival doprineo bi afirmaciji sela, iz koga potiču brojni predstavnici vrhunske kulture i nauke – rekao je, pored ostalog, akademik Krulj, koji će biti i mentor Festivala u Kusatku.

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *