ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Одржан састанак са грађанима из поплављених подручја: СВАКОЈ КУЋИ 10.000 ДИНАРА ОД ОПШТИНЕ КАО ПРВА ПОМОЋ

242На жиро-рачуне грађана, чији су објекти претрпели штету од поплаве, биће исплаћена прва новчана помоћ, у износу од 10 хиљада динара. Ову одлуку јуче је грађанима из поплављеног подручја саопштио председник Општине и командант Штаба за ванредне ситуације, Радослав Милојичић Кена.

-Знате да сам био са вама на терену нон-стоп – рекао је Милојичић. – Жао ми је што вам се ово догађа други пут за последњих 15 година. Апеловаћемо и на републичке органе да, колико су у могућности, помогну, пошто ми не можемо сами да нађемо трајно решење, да вам се то више не би дешавало. Сигурно није лако да свакога дана гледате у небо и размишљате да ли ће то да вам се деси. На све што се догодило протеклих недељу и по дана, ја немам шта да додам. Све што смо као штаб могли да урадимо, урадили смо, а на вама је да судите да ли је то боље, исто, или горе него што је било 1999. године. Моје је мишљење, и мишљење људи који су у овоме учествовали да је то што смо урадили много боље. У сваком послу, наравно, има пропуста, али смо стварно дали све од себе да то приведемо крају. Морам да вам кажем и то да смо изнели преко 50 камиона ђубрета. Све то радили су волонтери, момци и девојке који су то радили без надокнаде. Јуче су то радили људи који су запослени у јавним предузећима. Има доле још ствари које треба да се изнесу, а тај посао завршићемо у понедељак. У понедељак у 9 часова поново ће да буде организовано чишћење, како бисмо све довели до краја. Ради се деконтаминација, коју обавља АБХ-вод војске Србије. Знате да смо урадили запрашивање, да смо воду за четири дана извукли из насеља, да смо прокопали брану на три места, а да то нисмо смели, да смо прокопали пут на четири места, а да то такође нисмо смели.

241Милојичић је окупљеним грађанима објаснио да је Општински штаб имао веома малу помоћ из Републике, и да је Штаб највећи део посла организовао и обавио сам.

-Још пре пет дана направљена је комисија за процену штете, и та ће комисија обавити посао у вашу корист – рекао је председник Општине и објаснио да ће штета бити реално процењена. – Ја не могу да се сложим да нечија кућа у насељу буде процењена на 5.000 евра. Само намештај вреди толико. Ја разумем да Влада Србије нема финансијских средстава, а са друге стране не могу да разумем, а сигуран сам да се и ви нећете сложити, да нечија кућа тамо доле буде процењена на 3, 4 или 5 хиљада евра. Општинска комисија је добила налог да све попише онако како заиста јесте. Ми ћемо наш коначан извештај да представимо вама.

Милојичић се још једном захвалио волонтерима и најавио завршну акцију чишћења за понедељак, а затим упутио грађане на који начин ће 26. маја бити уплаћена помоћ сваком пострадалом домаћинству.

– Донели смо одлуку јуче, да сваком домаћинству у понедељак буде уплаћено по 10 хиљада динара помоћи – рекао је  председник Општине, и објаснио да ће помоћ бити уплаћена на жиро-рачуне представника сваког домаћинства чија је кућа поплављена. – Наравно да то није све, али то је за ургентну употребу. Имаћемо састанак и следеће недеље и видећемо каквим средствима још располажемо.

24nfОдговарајући на питања грађана, Милојичић је нагласио да ова помоћ неће бити „одузимана“ од процењене штете, као и да ће општина размотрити и друге видове помоћи.

Било је и неумесних питања, као што је оно које је поставила грађанка из Насеља, а у вези са наводним протежирањем одређених појединаца и запостављања других у поплављеном подручју, на шта Милојичић није желео да одговори већ их је окарактерисао као потпуно нетачном констатацијом.

Најављена је и донација „Делта аграра“, који ће даровати сточну храну домаћинствима угроженим поплавом, која гаје стоку.

На овом састанку договорено је да грађани из поплављеног подручја одреде своје представнике, који ће учествовати у отганизовању доделе помоћи.

One thought on “Одржан састанак са грађанима из поплављених подручја: СВАКОЈ КУЋИ 10.000 ДИНАРА ОД ОПШТИНЕ КАО ПРВА ПОМОЋ

  • Kako mozete da kazete da su to Opstinske pare?Sramota!To su pare za vasu informaciju od ljudi kojima Predsednik nije hteo da isplati Jednokratnu pomoc,jos od prosle godine.Eto vam istine,cije su to pare…

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *