ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Одржани 13. Главашеви дани: МАРКО ПЕТРОВИЋ – ХАРАМБАША

Метеоролошке прилике знатно су утицале на програм овогодишњих Главашевих дана. Културно-уметнички програм и такмичења у традиционалним спортским дисциплинама, због врућине су померени на поподневне часове.

После свечаног отварања, у петак 4. августа, на бини у центру села наступила су Културно- метничка друштва, из Републике Српске, Новог Села и Глибовца, а овом програму претходило је књижењвно вече, у ОШ „Станоје Главаш“, коју је организовао Књижевни клуб 21 из Смедеревске Паланке.

У суботу, 5. августа, после парастоса Станоју Стаматовићу и посете гробу славног хајдука и учесника Првог српског устанка, у Баничини, одржано је такмичење за младог харамбашу, а потом и за титулу харамбаше 13. Главашевих дана.

Треће месо освојио је Александар Влајић, друго Ђорђе Пантић, док је титулу младог харамбаше ове године понео Немања Ђурђевић.

У хајдучком вишебоју, који обухвата борбу на греди, скок у даљ, бацање потковице, бацање камена, обарање руку и надвачење клипка, трећи је био Марко Николић, други Никола Степановић, а овогодишњи харамбаша је Марко Петровић.

После свечаног проглашења победника уследио је културно-уметнички програм, a манифестацију је и ове године обогатила изложба народне радиности и традиционалних јела.

И овогодишњи Дани Станоја Главаша организовани су захваљујући прилозима и даровима спонзора и пријатеља ове манифестације.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *