Održani 13. Glavaševi dani: MARKO PETROVIĆ – HARAMBAŠA

Meteorološke prilike znatno su uticale na program ovogodišnjih Glavaševih dana. Kulturno-umetnički program i takmičenja u tradicionalnim sportskim disciplinama, zbog vrućine su pomereni na popodnevne časove.

Posle svečanog otvaranja, u petak 4. avgusta, na bini u centru sela nastupila su Kulturno- metnička društva, iz Republike Srpske, Novog Sela i Glibovca, a ovom programu prethodilo je knjiženjvno veče, u OŠ „Stanoje Glavaš“, koju je organizovao Književni klub 21 iz Smederevske Palanke.

U subotu, 5. avgusta, posle parastosa Stanoju Stamatoviću i posete grobu slavnog hajduka i učesnika Prvog srpskog ustanka, u Baničini, održano je takmičenje za mladog harambašu, a potom i za titulu harambaše 13. Glavaševih dana.

Treće meso osvojio je Aleksandar Vlajić, drugo Đorđe Pantić, dok je titulu mladog harambaše ove godine poneo Nemanja Đurđević.

U hajdučkom višeboju, koji obuhvata borbu na gredi, skok u dalj, bacanje potkovice, bacanje kamena, obaranje ruku i nadvačenje klipka, treći je bio Marko Nikolić, drugi Nikola Stepanović, a ovogodišnji harambaša je Marko Petrović.

Posle svečanog proglašenja pobednika usledio je kulturno-umetnički program, a manifestaciju je i ove godine obogatila izložba narodne radinosti i tradicionalnih jela.

I ovogodišnji Dani Stanoja Glavaša organizovani su zahvaljujući prilozima i darovima sponzora i prijatelja ove manifestacije.

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *