„Palanačke“ s domaćinom svetosavske svečanosti u Vodicama: NIKOLA JE ODRŽAO REČ

IMG_1952-Preleteo 9.000 kilometara zbog školske slave – Svetog Save

 

Tridesetosmogodišnjeg Nikolu Stankovića iz Vodica deli 9.000 kilometara od radnog mesta do rodnog sela. Tolika udaljenost nije mu bila prepreka da se spakuje i dođe kući da sa svojom porodicom proslavi Svetog Savu. On je, naime, bio domaćin školske slave koja je protekla u najboljem redu i onako kako dolikuje velikom prazniku. Toga se prihvatio pre godinu dana kad je deo slavskog kolača i sveće primio od prethodnog svečara.

Njegovom pozivu da prisustvuju ovom događaju odazvali su se njegovi prijatelji i rođaci, među njima i predsednik Opštine Radoslav Milojičić – Kena, a bili su tu i štićenici iz  Dečjeg sela iz Sremske Kamenice. I sve je teklo po planu: prigodni govori, sečenje slavskog kolača, svetosavska akademija, podela paketića…

Zadovoljstvo se čitalo sa svakog lica.

Redovi koji slede naše je uzdarje Nikoli Stankoviću i njegovom lepom gestu, pohvala što je održao reč i ispunio preuzetu obavezu. U tome ga je svesrdno podržala supruga Nataša i njihovo dvoje dece: David i Ivona. Ovaj mladi čovek, idući trbuhom za kruhom, našao se u dalekom Sibiru. Tamo radi kao bravar na gasnom polju; angažovan je na izgradnji rezervoara. Posao je ugovorila jedna beogradska firma. Na njenom platnom spisku je skoro godinu dana.

Pre odlaska u Rusiju, radio je u Smederevskoj Palanci, u privatnim firmama.

-To nije bio stalan posao – veli Nikola.- S obzirom da je kod nas sada situacija takva kakva jeste, rešio sam da odem u inostranstvo. Sticajem okolnosti stigao sam u daleki Sibir. Tamo se uglavnom odlazi na tri meseca, ali sam ostao nešto duže da bih mogao doći kući za Svetog Savu. Tamo sam na radu proveo četiri i po meseca.

Nikola Stanković naglašava da je svetosavsku svečanost doživeo kao uzvišeni čin. Posebno mu je drago što se Sveti Sava ponovo vratio u školu. U tome veliku zaslugu ima vodički učitelj Milan Todorović.

-On je čovek izuzetnih organizatorskih sposobnosti koji se drži svetle tradicije  obeležavanja velikih praznika – predočava Nikola.- Mnogo toga lepog je učinio i još čini za naše selo. Retki su danas ljudi sa takvim osećanjem za negovanje najviših vrednosti. On ume da animira ljude na mnogim poljima života i rada.

Domaćin školske slave je četiri razredna osnovne škole završio u Vodicama. Posle toga je bio đak OŠ „Olga Milošević“ u Smederevskoj Palanci. U svet knjige i znanja uvela ga je učiteljica Nada Todorović. Sin mu je đak učitelja Milana, a ćerkica je u pretškolskom.

O poslu malo priča. U Sibir je otišao da zaradi. Uslovi nisu baš najbolji, jer se radi po velikoj hladnoći. I ne žali se. Firma mu je obezbedila odgovarajuću odeću. Ali, kad su minusi izrazito niski, ni to ne pomaže.

Na gradilištu, osim naših ljudi, prisutni su i predstavnici drugih nacija.

IMG_1951-Naše gradilište je na brisanom prostoru, nigde jednog drveta, nema tamo ni naselja, najbliže je nekoliko stotina kilometara – priča Nikola.- Loše je kad krenu vetrovi, a tada je automatski i mnogo hladnije nego inače. Ja sam u principu zadovoljan, što je -to je. Imamo i odgovarajuću zabavu, ako tako mogu reći – teretanu, teren za mali fudbal, čak i poslastičarnicu. Tu baš gde je gradilište, niče grad. Među izvođačima radova, najviše je Rusa, Srba, Francuza, Italijana…

Nikola se vraća u Sibir. Tamo će ostati još neko vreme. Koliko – to ne zna. Voleo bi da se kod nas nešto promeni, pa da radi kod kuće. Ima i neke planove. Bavio bi se izradom PVC i ALU stolarije. U tom poslu već ima iskustvo. Voleo bi da ima svoju radionicu. Ali, to su samo planovi čija realizacija zavisi od mnogo toga.

D. Janojlić

 

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.