ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Паланка пример добре праксе: ПОТПИСАН ПРОТОКОЛ О САРАДЊИ ИНСТИТУЦИЈА И УСТАНОВА У ЦИЉУ СПРЕЧАВАЊА НАСИЉА У ПОРОДИЦИ

naslovna fotografijaПредставници Општине Смедеревска Паланка, Центра за социјални рад, Основног суда, Прекршајног суда, Тужилаштва, Полицијске станице, Болнице „Стефан Високи“, Дома здравља, актива директора основних и средњих школа са територије паланачке општине и Удружења жена „Фемина“, данас су потписали Протокол о сарадњи у циљу борбе против насиља у породици. Овом догађају присуствовале су и представнице Женског аутономног центра из Београда.

Представнике потписника најпре је поздравила директор Центра за социјални рад у Смедеревској Паланци, Слађана Црномарковић.

-Општина Смедеревска Паланка је међу првим општинама у нашој земљи која је препознала проблем породичног насиља. Координираним радом владиног и невладиног сектора, подигнута је свест грађана о недопустивости породичног насиља, уз истовремено оснаживање појединаца да такве појаве и пријаве. Овом приликом посебно захваљујем Аутономном женском центру, на несебичној подршци и обуци коју је пружио нашим запосленима за рад са жртвама породичног насиља, као и локалној самоуправи која је од самог старта подржала и још увек подржава службу СОС телефона и остале услуге које су усмерене на помоћ жртвама насиља. Данас су се окупили представници најважнијих институција у нашој општини, да нашем дугогодишњем раду дамо и правни оквир, потписивањем протокола о сарадњи институција у заштити жртава породичног насиља, и на тај начин још једном сви заједно пошаљемо поруку нашим суграђанима, да и у најтежим тренуцима нису сами – рекла је Слађана Црномарковић уочи потписивања Протокола.

Председник Општине, Радослав Милојичић Кена, који је у име локалне самоуправе  потписао Протокол, поздрављајући присутне захвалио је свима који су помогли у досадашњој борби против насиља.

-Нажалост, суочавамо се са све већим степеном насиља, како на републичком, тако и на локалном нивоу. То говори о стању у друштву. У многим градовима и општинама у Србији, нажалост и у нашем граду, женска популација посматра се као она популација која код куће треба да спрема ручак, која нема много права да изрази своје мишљење. Надам се да ћемо се кроз институције у догледно време изборити да таквог мишљења више не буде, а камоли поступака – рекао је Милојичић и додао да ће Општина пружити допринос свакој акцији чији је циљ спречавање породичног насиља.

2Председница Аутономног женског центра, Јелена Кесеровић, је изразила задовољство што присуствује потписивању овог Протокола.

-Од 2006. године ми сарађујемо са паланачким Центром за социјални рад и локалном самоуправом, који су увек показивали степен више, што се тиче мотивације и посвећености овој теми, борби против насиља над женама. Драго ми је да је то и данас тако. У том смислу Смедеревска Паланка може да представља пример добре праксе, другим општинама и другим центрима – истакла је председница Аутономног женског центра, додавши да је значајно што у овом сложеном послу борбе против насиља учествује и невладина организација „Фемина“.

Потписивању Протокола присуствовали су и представници свих медија који делују на подручју Смедеревске Паланке, пружајући тако својеврстан допринос борби против насиља у породици.

В.Ђ.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *