Palanka primer dobre prakse: POTPISAN PROTOKOL O SARADNJI INSTITUCIJA I USTANOVA U CILJU SPREČAVANJA NASILJA U PORODICI

naslovna fotografijaPredstavnici Opštine Smederevska Palanka, Centra za socijalni rad, Osnovnog suda, Prekršajnog suda, Tužilaštva, Policijske stanice, Bolnice „Stefan Visoki“, Doma zdravlja, aktiva direktora osnovnih i srednjih škola sa teritorije palanačke opštine i Udruženja žena „Femina“, danas su potpisali Protokol o saradnji u cilju borbe protiv nasilja u porodici. Ovom događaju prisustvovale su i predstavnice Ženskog autonomnog centra iz Beograda.

Predstavnike potpisnika najpre je pozdravila direktor Centra za socijalni rad u Smederevskoj Palanci, Slađana Crnomarković.

-Opština Smederevska Palanka je među prvim opštinama u našoj zemlji koja je prepoznala problem porodičnog nasilja. Koordiniranim radom vladinog i nevladinog sektora, podignuta je svest građana o nedopustivosti porodičnog nasilja, uz istovremeno osnaživanje pojedinaca da takve pojave i prijave. Ovom prilikom posebno zahvaljujem Autonomnom ženskom centru, na nesebičnoj podršci i obuci koju je pružio našim zaposlenima za rad sa žrtvama porodičnog nasilja, kao i lokalnoj samoupravi koja je od samog starta podržala i još uvek podržava službu SOS telefona i ostale usluge koje su usmerene na pomoć žrtvama nasilja. Danas su se okupili predstavnici najvažnijih institucija u našoj opštini, da našem dugogodišnjem radu damo i pravni okvir, potpisivanjem protokola o saradnji institucija u zaštiti žrtava porodičnog nasilja, i na taj način još jednom svi zajedno pošaljemo poruku našim sugrađanima, da i u najtežim trenucima nisu sami – rekla je Slađana Crnomarković uoči potpisivanja Protokola.

Predsednik Opštine, Radoslav Milojičić Kena, koji je u ime lokalne samouprave  potpisao Protokol, pozdravljajući prisutne zahvalio je svima koji su pomogli u dosadašnjoj borbi protiv nasilja.

-Nažalost, suočavamo se sa sve većim stepenom nasilja, kako na republičkom, tako i na lokalnom nivou. To govori o stanju u društvu. U mnogim gradovima i opštinama u Srbiji, nažalost i u našem gradu, ženska populacija posmatra se kao ona populacija koja kod kuće treba da sprema ručak, koja nema mnogo prava da izrazi svoje mišljenje. Nadam se da ćemo se kroz institucije u dogledno vreme izboriti da takvog mišljenja više ne bude, a kamoli postupaka – rekao je Milojičić i dodao da će Opština pružiti doprinos svakoj akciji čiji je cilj sprečavanje porodičnog nasilja.

2Predsednica Autonomnog ženskog centra, Jelena Keserović, je izrazila zadovoljstvo što prisustvuje potpisivanju ovog Protokola.

-Od 2006. godine mi sarađujemo sa palanačkim Centrom za socijalni rad i lokalnom samoupravom, koji su uvek pokazivali stepen više, što se tiče motivacije i posvećenosti ovoj temi, borbi protiv nasilja nad ženama. Drago mi je da je to i danas tako. U tom smislu Smederevska Palanka može da predstavlja primer dobre prakse, drugim opštinama i drugim centrima – istakla je predsednica Autonomnog ženskog centra, dodavši da je značajno što u ovom složenom poslu borbe protiv nasilja učestvuje i nevladina organizacija „Femina“.

Potpisivanju Protokola prisustvovali su i predstavnici svih medija koji deluju na području Smederevske Palanke, pružajući tako svojevrstan doprinos borbi protiv nasilja u porodici.

V.Đ.

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.