ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Писмо Адвокатске коморе Србије председнику Врховног касационог суда

310233_1РЕПУБЛИКА СРБИЈА

ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД

Г. ДРАГОМИР МИЛОЈЕВИЋ, ПРЕДСЕДНИК СУДА

 

Поштовани господине Милојевићу,

Очекивали смо да ће Врховни касациони суд, као једна од највиших институција у Републици Србији, поступити по праву тако што ће се, због оправданих захтева адвокатуре, а због урушавања уставног поретка Републике Србије доношењем неуставних закона – Закона о јавном бележништву и сета пратећих закона, обратити Председнику Владе и Скупштини Републике Србије са захтевом да се хитно отклоне неуставности и незаконитости у донетим законима, а не да  се путем јавног саопштења подржава неуставност и незаконитост.

Адвокатура је када су била повређена уставна и законска права судија због неизбора судија, прва одреаговала, дајући пуну подршку неизабраним судијама, и то саопштењима, јавним подршкама, учешћем на скуповима судија и стручне јавности и пружањем уточишта неизабраним судијама уписом у именик адвоката како би могли да опстану у периоду док нису моглу да раде. Зато изненађује да се Врховни касациони суд ниједном није огласио дајући подршку адвокатури у погледу захтева за отклањање неуставности и незаконитости, нити се лично обратио адвокатури, већ се путем јавног саопштења обраћа Адвокатској комори Србије наводећи да адвокатура не поштује минимум рада, чиме се одговорност за проблеме у застоју рада судова пребацује на адвокатуру, а не на оне (Министарство правде и Владу Републике Србије) који су довели до проблема који је изазвао блокаду у правосуђу.

Адвокатура је утврдила минимум рада Одлуком Скупштине Адвокатске коморе Србије од 13.09.2014. и тај минимум рада се поштује на целој територији Републике Србије. Тај минимум рада очигледно не одговара извршној власти, зато што би извршна власт хтела да обесмисли протест адвоката, прављењем минимума рада по свом нахођењу, а Ви се сада појављујете као продужена рука извршне власти давањем оваквих саопштења.

Господине председниче Врховног касационог суда, одређивање притвора је могуће према Законику о кривичном поступку без присуства и тужиоца и адвоката. Што се тиче суђења боље  би било да о томе не говоримо, јер адвокатура још није видела да сте било који кривични предмет решили у року од 60 дана.

Зато Вас позивамо да Вашим ауторитетом и ауторитетом Врховног касационог суда станете иза оправданих захтева адвокатуре у погледу отклањања очигледних неуставности и незаконитости и упутите писмо Влади Републике Србије, као највишој институцији извршне власти и НСРС, као законодавној власти да се по хитном поступку измене Закон о јавном бележништву и пратећи закони како би се отклониле неуставности и незаконитости. Поступањем на тај начин Врховни касациони суд би као једна од најважнијих институција у правосуђу Републике Србије, показао грађанима Србије како таква институција треба да реагује када извршна власт преко својих представника у законодавној власти намеће и доноси неуставне законе.

Зачуђује и чињеница да се ниједног момента нисте огласили поводом доношења ових закона у делу где се супротно Уставу Републике Србије, оно што је у искључивој надлежности судова изузима из њихове надлежности и преноси онима који не могу, по Уставу РС, вршити судску власт у име судова.

Такође Вам указујемо на чињеницу да извршна власт има имало жеље да реши ово питање, све се може завршити за пет дана и не би било потребе за протестом адвоката у оволиком трајању, и не би било потребе да на овај начин се остварује комуникација између Врховног касационог суда и Адвокатске коморе Србије.

Поштовани господине Милојевићу, молимо Вас да у будуће све што желите да упутите Адвокатској комори Србије упутите лично, као што то ми у комуникација са Вама радимо, јер је то једини примерени начин комуникације.

С поштовањем,

Потпредседник Адвокатске коморе Србије

Зоран Јеврић, адвокат

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *