Pismo Advokatske komore Srbije predsedniku Vrhovnog kasacionog suda

310233_1REPUBLIKA SRBIJA

VRHOVNI KASACIONI SUD

G. DRAGOMIR MILOJEVIĆ, PREDSEDNIK SUDA

 

Poštovani gospodine Milojeviću,

Očekivali smo da će Vrhovni kasacioni sud, kao jedna od najviših institucija u Republici Srbiji, postupiti po pravu tako što će se, zbog opravdanih zahteva advokature, a zbog urušavanja ustavnog poretka Republike Srbije donošenjem neustavnih zakona – Zakona o javnom beležništvu i seta pratećih zakona, obratiti Predsedniku Vlade i Skupštini Republike Srbije sa zahtevom da se hitno otklone neustavnosti i nezakonitosti u donetim zakonima, a ne da  se putem javnog saopštenja podržava neustavnost i nezakonitost.

Advokatura je kada su bila povređena ustavna i zakonska prava sudija zbog neizbora sudija, prva odreagovala, dajući punu podršku neizabranim sudijama, i to saopštenjima, javnim podrškama, učešćem na skupovima sudija i stručne javnosti i pružanjem utočišta neizabranim sudijama upisom u imenik advokata kako bi mogli da opstanu u periodu dok nisu moglu da rade. Zato iznenađuje da se Vrhovni kasacioni sud nijednom nije oglasio dajući podršku advokaturi u pogledu zahteva za otklanjanje neustavnosti i nezakonitosti, niti se lično obratio advokaturi, već se putem javnog saopštenja obraća Advokatskoj komori Srbije navodeći da advokatura ne poštuje minimum rada, čime se odgovornost za probleme u zastoju rada sudova prebacuje na advokaturu, a ne na one (Ministarstvo pravde i Vladu Republike Srbije) koji su doveli do problema koji je izazvao blokadu u pravosuđu.

Advokatura je utvrdila minimum rada Odlukom Skupštine Advokatske komore Srbije od 13.09.2014. i taj minimum rada se poštuje na celoj teritoriji Republike Srbije. Taj minimum rada očigledno ne odgovara izvršnoj vlasti, zato što bi izvršna vlast htela da obesmisli protest advokata, pravljenjem minimuma rada po svom nahođenju, a Vi se sada pojavljujete kao produžena ruka izvršne vlasti davanjem ovakvih saopštenja.

Gospodine predsedniče Vrhovnog kasacionog suda, određivanje pritvora je moguće prema Zakoniku o krivičnom postupku bez prisustva i tužioca i advokata. Što se tiče suđenja bolje  bi bilo da o tome ne govorimo, jer advokatura još nije videla da ste bilo koji krivični predmet rešili u roku od 60 dana.

Zato Vas pozivamo da Vašim autoritetom i autoritetom Vrhovnog kasacionog suda stanete iza opravdanih zahteva advokature u pogledu otklanjanja očiglednih neustavnosti i nezakonitosti i uputite pismo Vladi Republike Srbije, kao najvišoj instituciji izvršne vlasti i NSRS, kao zakonodavnoj vlasti da se po hitnom postupku izmene Zakon o javnom beležništvu i prateći zakoni kako bi se otklonile neustavnosti i nezakonitosti. Postupanjem na taj način Vrhovni kasacioni sud bi kao jedna od najvažnijih institucija u pravosuđu Republike Srbije, pokazao građanima Srbije kako takva institucija treba da reaguje kada izvršna vlast preko svojih predstavnika u zakonodavnoj vlasti nameće i donosi neustavne zakone.

Začuđuje i činjenica da se nijednog momenta niste oglasili povodom donošenja ovih zakona u delu gde se suprotno Ustavu Republike Srbije, ono što je u isključivoj nadležnosti sudova izuzima iz njihove nadležnosti i prenosi onima koji ne mogu, po Ustavu RS, vršiti sudsku vlast u ime sudova.

Takođe Vam ukazujemo na činjenicu da izvršna vlast ima imalo želje da reši ovo pitanje, sve se može završiti za pet dana i ne bi bilo potrebe za protestom advokata u ovolikom trajanju, i ne bi bilo potrebe da na ovaj način se ostvaruje komunikacija između Vrhovnog kasacionog suda i Advokatske komore Srbije.

Poštovani gospodine Milojeviću, molimo Vas da u buduće sve što želite da uputite Advokatskoj komori Srbije uputite lično, kao što to mi u komunikacija sa Vama radimo, jer je to jedini primereni način komunikacije.

S poštovanjem,

Potpredsednik Advokatske komore Srbije

Zoran Jevrić, advokat

 

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *