ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Помоћ Данског савета за избеглице породицама из поплављеног подручја: ПОЧЕЛА ИЗГРАДЊА ПРВЕ МОНТАЖНЕ КУЋЕ  

1Поводом почетка радова на изградњи монтажних кућа за домаћинства која су претрпела највећи степен оштећења у мајској поплави, представници Данског савета за избеглице и представници локалне самоуправе Општине Смедеревска Паланка – данас су одржали конференцију за штампу. На конференцији је истакнуто да су у току радови на првом монтажном објекту,  да ће ускоро почети изградња још две монтажне куће, и  да постоје изгледи да буде изграђен и четврти монтажни објекат за становање.

Представнике Данског савета, у име Општине, поздравио је Живко Петровић, заменик председника СО Смедеревска Паланка.

– Морам да још једном захвалим Данском савету који нам је и овога пута изашао у сусрет и помогао у реконструкцији и изградњи нових кућа породицама чији су објекти страдали у мајској поплави – рекао је Петровић.

У оквиру програма помоћи Европске уније подручјима у Србији која су претрпела штете од овогодишњих великих поплава (обезбеђено је 30 милиона евра за 24 општине погођене поплавом), Дански савет за избеглице, у сарадњи са партнерском организацијом „Енека“, омогућио је реконструкцију и рехабилитацију 170 објеката, у седам општина у Србији (Чачак, Јагодина, Параћин, Велика Плана, Смедеревска Паланка, Уб и Коцељева). Такође, користећи средства Европске уније, Дански савет је омогућио изградњу 14 монтажних објеката за породице чије су куће претрпеле максималну штету, и заједно са „Енеком“ помоћи ће у консолидацији производње неколико малих привредних субјеката.

Детаљније о свему овоме говорила је Верица Речевић, менаџер програма Данског савета за избеглице.

– Овде у Смедеревској Паланци имали смо велику подршку локалне самоуправе, координатора пројектних активности и читавог тима који је помогао пре свега у идентификацији потреба и штете на терену, укључујући и делатности Центра за социјални рад и повереника за избеглице  – рекла Верица Речевић, нагласивши да је целокупан процес селекције текао транспарентно и детаљно, у сагласности са методологијом Данског савета и Делегације Европске уније. – Дошли смо до финалне листе корисника, а затим је рађена јавна набавка, што је веома значајна ставка, ради избора најквалитетнијег понуђача.

nfДвадесет четвртог октобра потписани су уговори са извођачима радова, који ће обављати послове на реконструкцији и изградњи објеката, а у последњој недељи октобра стручни тимови Данског савета за избеглице, извођача радова и општинског тима за надзор обишли су приоритетне локације, и извршили неопходне припреме за почетак радова.

У нашој општини радови на реконструкцији оштећених кућа почели су 3. новембра, а у овој фази реализације програма помоћи Европске уније, Дански савет за избеглице обновиће 20 стамбених објеката (укупна процењена вредност овог посла је 80.178.00 евра). Током прве недеље новембра почела је и припрема терена за изградњу једне од укупно три монтажне куће које су претрпеле максималну штету, а процењена вредност за сва три монтажна објекта је 60.000 евра.

Такође, завршен је процес одабира микро и малих предузећа која ће бити снабдевена репроматеријалом и опремом за поновно покретање посла, а три изабрана предузећа на подручју наше општине у ове сврхе добиће помоћ у укупној вредности од 15.000 евра.

2-Обезбеђена су средства за три монтажна објекта у Смедеревској Паланци. Четврти корисник са листе је још увек у процесу верификације, потврде свих основних услова и критеријума који морају да се стекну, тако да ћемо у наредним данима видети да ли ће бити изграђен и четврти монтажни објекат – истакла је Верица Речевић.

Начелник  Општинске управе, Драган Милић, нагласио је да се приликом одабира породица којима ће бити пружена помоћ, осим степена оштећења, обратила пажња и на социјални статус, односно материјални положај чланова домаћинстава чији су објекти тешко оштећени или уништени у поплави из маја текуће године.

-Ми смо једна од седам општина, од укупно стотину градова и општина, које су добиле средства донације из поменутих програма – изјавио је Милић, додавши да је целокупан рад на реализацији овог пројекта био у потпуности транспарентан, обављен уз поштовање одговарајућих процедура, а посебно параметара Центра за социјални рад.

3По завршеној конференцији за штампу, чланови делегације, представници локалне самоуправе и средстава јавног информисања посетили су домаћинства Жикице Уламовића, у коме се ради на рехабилитацији оштећеног објекта, и Павла Живановића, у чијем дворишту је почела изградња темеља за монтажну кућу.

Рок за завршетак радова на индивидуалним стамбеним објектима је 45 дана, а после тога ће почети снабдевање домаћинстава пакетима намештаја и кућних апарата. За ову сврху биће утрошено 50.600 евра.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *