Pomoć Danskog saveta za izbeglice porodicama iz poplavljenog područja: POČELA IZGRADNJA PRVE MONTAŽNE KUĆE  

1Povodom početka radova na izgradnji montažnih kuća za domaćinstva koja su pretrpela najveći stepen oštećenja u majskoj poplavi, predstavnici Danskog saveta za izbeglice i predstavnici lokalne samouprave Opštine Smederevska Palanka – danas su održali konferenciju za štampu. Na konferenciji je istaknuto da su u toku radovi na prvom montažnom objektu,  da će uskoro početi izgradnja još dve montažne kuće, i  da postoje izgledi da bude izgrađen i četvrti montažni objekat za stanovanje.

Predstavnike Danskog saveta, u ime Opštine, pozdravio je Živko Petrović, zamenik predsednika SO Smederevska Palanka.

– Moram da još jednom zahvalim Danskom savetu koji nam je i ovoga puta izašao u susret i pomogao u rekonstrukciji i izgradnji novih kuća porodicama čiji su objekti stradali u majskoj poplavi – rekao je Petrović.

U okviru programa pomoći Evropske unije područjima u Srbiji koja su pretrpela štete od ovogodišnjih velikih poplava (obezbeđeno je 30 miliona evra za 24 opštine pogođene poplavom), Danski savet za izbeglice, u saradnji sa partnerskom organizacijom „Eneka“, omogućio je rekonstrukciju i rehabilitaciju 170 objekata, u sedam opština u Srbiji (Čačak, Jagodina, Paraćin, Velika Plana, Smederevska Palanka, Ub i Koceljeva). Takođe, koristeći sredstva Evropske unije, Danski savet je omogućio izgradnju 14 montažnih objekata za porodice čije su kuće pretrpele maksimalnu štetu, i zajedno sa „Enekom“ pomoći će u konsolidaciji proizvodnje nekoliko malih privrednih subjekata.

Detaljnije o svemu ovome govorila je Verica Rečević, menadžer programa Danskog saveta za izbeglice.

– Ovde u Smederevskoj Palanci imali smo veliku podršku lokalne samouprave, koordinatora projektnih aktivnosti i čitavog tima koji je pomogao pre svega u identifikaciji potreba i štete na terenu, uključujući i delatnosti Centra za socijalni rad i poverenika za izbeglice  – rekla Verica Rečević, naglasivši da je celokupan proces selekcije tekao transparentno i detaljno, u saglasnosti sa metodologijom Danskog saveta i Delegacije Evropske unije. – Došli smo do finalne liste korisnika, a zatim je rađena javna nabavka, što je veoma značajna stavka, radi izbora najkvalitetnijeg ponuđača.

nfDvadeset četvrtog oktobra potpisani su ugovori sa izvođačima radova, koji će obavljati poslove na rekonstrukciji i izgradnji objekata, a u poslednjoj nedelji oktobra stručni timovi Danskog saveta za izbeglice, izvođača radova i opštinskog tima za nadzor obišli su prioritetne lokacije, i izvršili neophodne pripreme za početak radova.

U našoj opštini radovi na rekonstrukciji oštećenih kuća počeli su 3. novembra, a u ovoj fazi realizacije programa pomoći Evropske unije, Danski savet za izbeglice obnoviće 20 stambenih objekata (ukupna procenjena vrednost ovog posla je 80.178.00 evra). Tokom prve nedelje novembra počela je i priprema terena za izgradnju jedne od ukupno tri montažne kuće koje su pretrpele maksimalnu štetu, a procenjena vrednost za sva tri montažna objekta je 60.000 evra.

Takođe, završen je proces odabira mikro i malih preduzeća koja će biti snabdevena repromaterijalom i opremom za ponovno pokretanje posla, a tri izabrana preduzeća na području naše opštine u ove svrhe dobiće pomoć u ukupnoj vrednosti od 15.000 evra.

2-Obezbeđena su sredstva za tri montažna objekta u Smederevskoj Palanci. Četvrti korisnik sa liste je još uvek u procesu verifikacije, potvrde svih osnovnih uslova i kriterijuma koji moraju da se steknu, tako da ćemo u narednim danima videti da li će biti izgrađen i četvrti montažni objekat – istakla je Verica Rečević.

Načelnik  Opštinske uprave, Dragan Milić, naglasio je da se prilikom odabira porodica kojima će biti pružena pomoć, osim stepena oštećenja, obratila pažnja i na socijalni status, odnosno materijalni položaj članova domaćinstava čiji su objekti teško oštećeni ili uništeni u poplavi iz maja tekuće godine.

-Mi smo jedna od sedam opština, od ukupno stotinu gradova i opština, koje su dobile sredstva donacije iz pomenutih programa – izjavio je Milić, dodavši da je celokupan rad na realizaciji ovog projekta bio u potpunosti transparentan, obavljen uz poštovanje odgovarajućih procedura, a posebno parametara Centra za socijalni rad.

3Po završenoj konferenciji za štampu, članovi delegacije, predstavnici lokalne samouprave i sredstava javnog informisanja posetili su domaćinstva Žikice Ulamovića, u kome se radi na rehabilitaciji oštećenog objekta, i Pavla Živanovića, u čijem dvorištu je počela izgradnja temelja za montažnu kuću.

Rok za završetak radova na individualnim stambenim objektima je 45 dana, a posle toga će početi snabdevanje domaćinstava paketima nameštaja i kućnih aparata. Za ovu svrhu biće utrošeno 50.600 evra.

 

 

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.