Predavanje u organizaciji neformalne grupe „Saveznici prirode“ u Palanačkoj gimnaziji: NAŠ ZELENI KUTAK U NEKOLIKO SLIKA

12240426_977333825638984_8874187386029852219_o-Ovaj program mladima pruža priliku da se sami organizuju, da organizuju omladinske formalne ili neformalne grupe, i da na takav način artikulišu neke svoje ideje: od ekologije, preko humanizma, društveno-korisnih delatnosti – rekao je Dragan Vujanović, koordinator Kancelarije za mlade

 

U svečanoj sali Palanačke gimnazije, u okviru realizacije projekta grupe „Saveznici prirode“, održano je dvodelno predavanje o značaju čuvanja životne sredine i aktivizmu mladih.

– Projekat „Naš zeleni kutak u nekoliko slika“ nastao je u sklopu projekta „Mladi su zakon 2015.“, koji finansira Ministarstvo omladine i sporta, preko resurs-centra, Udruženja građana „Sunce“ iz Kragujevca – kaže Lazar Kuzmanović, učenik četvrtog razreda Palanačke gimnazije, koordinator projekta „Saveznici prirode“. – Današnje predavanje, jedan segment ovog projekta, baca akcenat na nemaran odnos čoveka prema prirodi, i govori o značaju građanskog aktivizma. Tako će jedan deo predavanja biti posvećen ekološkim problemima, kako lokalnim, tako i globalnim, dok drugi deo ima cilj da mlade upozna sa tim šta je građanski aktivizam, i kako se on ispoljava kod nas.

Na naše pitanje – kako bi on objasnio šta je to građanski aktivizam, Kuzmanović je odgovrio:

– Građanski aktivizam može da se definiše kao bilo koja akcija koja ima karakter opšteg dobra. U ovom slučaju – to je kada radimo nešto da bismo poboljšali našu životnu sredinu, od čega će mnogi ljudi imati koristi.

12247815_977333368972363_315222865218438335_oPredavanje o ekologiji, koje je privuklo znatnu pažnju učenika, održala je profesorka biologije, Biljana Ignjatović.

Realizacija projekta „Naš zeleni kutak u nekoliko slika“ obavlja se uz podršku Kancelarije za mlade iz Smederevske Palanke, koja je obezbedila infrastrukturu i neophodne tehničke uslove za osmišljavanje i pisanje projketa, a pruža pomoć i u njegovoj realizaciji. Jedan vid ove pomoći je predavanje o građanskom aktivizmu, koje je u sali Palanačke gimnazije održao Dragan Vujanović, koordinator Kancelarije za mlade, koja radi u sastavu palanačkog Kulturnog centra.

– Svake godine Ministarstvo omladine i sporta raspisuje konkurs i realizuje program „Mladi su zakon“ – naglasio je Vujanović. – Ovaj program mladima pruža priliku da se sami organizuju, da organizuju omladinske formalne ili neformalne grupe, i da na takav način 12238216_977333355639031_4537939281028336800_oartikulišu neke svoje ideje: od ekologije, preko humanizma, društveno-korisnih delatnosti. Uloga Kancelarije za mlade je da objavi konkurs, da pomogne onima koje Ministarstvo bira kao resurs centar, a to je ove godine Udruženje građana „Sunce“ iz Kragujevca. Kancelarija treba da bude dobar domaćin, da bude spona između mladih na lokalu i udruženja građana preko koga se realizuje projekat. Takođe, uloga Kancelarije je da kasnije sva dobra iskustva iz prethodnih godina prenese potencijalnim interesentima, koji žele da učestvuju u realizaciji programa „Mladi su zakon“, kako bi oni mogli da što bolje sagledaju o čemu se tu radi, da odaberu neku temu, oforme grupu i svoje ideje realizuju.

Vujanovićevo predavanje bilo je, u stvari, interaktivna radionica, u kojoj su živo učestvovali mladi ljudi, što pokazuje da među mladima raste interesovanje za neposredno delovanje u svojoj sredini, odnosno realizaciju projekata koji treba da obezbede bolji i kvalitetniji život ili otklone neke društvene nedostatke.

 

V. Đ.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.