ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

ДруштвоОбразовање

Предавање у организацији неформалне групе „Савезници природе“ у Паланачкој гимназији: НАШ ЗЕЛЕНИ КУТАК У НЕКОЛИКО СЛИКА

12240426_977333825638984_8874187386029852219_o-Овај програм младима пружа прилику да се сами организују, да организују омладинске формалне или неформалне групе, и да на такав начин артикулишу неке своје идеје: од екологије, преко хуманизма, друштвено-корисних делатности – рекао је Драган Вујановић, координатор Канцеларије за младе

 

У свечаној сали Паланачке гимназије, у оквиру реализације пројекта групе „Савезници природе“, одржано је дводелно предавање о значају чувања животне средине и активизму младих.

– Пројекат „Наш зелени кутак у неколико слика“ настао је у склопу пројекта „Млади су закон 2015.“, који финансира Министарство омладине и спорта, преко ресурс-центра, Удружења грађана „Сунце“ из Крагујевца – каже Лазар Кузмановић, ученик четвртог разреда Паланачке гимназије, координатор пројекта „Савезници природе“. – Данашње предавање, један сегмент овог пројекта, баца акценат на немаран однос човека према природи, и говори о значају грађанског активизма. Тако ће један део предавања бити посвећен еколошким проблемима, како локалним, тако и глобалним, док други део има циљ да младе упозна са тим шта је грађански активизам, и како се он испољава код нас.

На наше питање – како би он објаснио шта је то грађански активизам, Кузмановић је одговрио:

– Грађански активизам може да се дефинише као било која акција која има карактер општег добра. У овом случају – то је када радимо нешто да бисмо побољшали нашу животну средину, од чега ће многи људи имати користи.

12247815_977333368972363_315222865218438335_oПредавање о екологији, које је привукло знатну пажњу ученика, одржала је професорка биологије, Биљана Игњатовић.

Реализација пројекта „Наш зелени кутак у неколико слика“ обавља се уз подршку Канцеларије за младе из Смедеревске Паланке, која је обезбедила инфраструктуру и неопходне техничке услове за осмишљавање и писање пројкета, а пружа помоћ и у његовој реализацији. Један вид ове помоћи је предавање о грађанском активизму, које је у сали Паланачке гимназије одржао Драган Вујановић, координатор Канцеларије за младе, која ради у саставу паланачког Културног центра.

– Сваке године Министарство омладине и спорта расписује конкурс и реализује програм „Млади су закон“ – нагласио је Вујановић. – Овај програм младима пружа прилику да се сами организују, да организују омладинске формалне или неформалне групе, и да на такав начин 12238216_977333355639031_4537939281028336800_oартикулишу неке своје идеје: од екологије, преко хуманизма, друштвено-корисних делатности. Улога Канцеларије за младе је да објави конкурс, да помогне онима које Министарство бира као ресурс центар, а то је ове године Удружење грађана „Сунце“ из Крагујевца. Канцеларија треба да буде добар домаћин, да буде спона између младих на локалу и удружења грађана преко кога се реализује пројекат. Такође, улога Канцеларије је да касније сва добра искуства из претходних година пренесе потенцијалним интересентима, који желе да учествују у реализацији програма „Млади су закон“, како би они могли да што боље сагледају о чему се ту ради, да одаберу неку тему, оформе групу и своје идеје реализују.

Вујановићево предавање било је, у ствари, интерактивна радионица, у којој су живо учествовали млади људи, што показује да међу младима расте интересовање за непосредно деловање у својој средини, односно реализацију пројеката који треба да обезбеде бољи и квалитетнији живот или отклоне неке друштвене недостатке.

 

В. Ђ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *