ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

ДруштвоКултура

Представљен први број Билтена Подружнице ратних добровољаца 1912.-1918.: СВЕДОЧАНСТВО О СТРАДАЊУ И СЛАВИ СРБИЈЕ

IMG_1987-Херојска дела наших предака не смеју пасти у заборав – залаже се председник Жељко Поштић

 

Подружница Удружења ратних добровољаца 1912.-1918., њихових потомака и поштовалаца представила је први број свог Билтена. На његовим  страницама, како је рекао председник Жељко Поштић, пласирају се најразличитије теме. Нагласио је да Подружница, као своју мисију, има едукацију пре свега младих и упознавање са временом, које је давно прошло, односно са историјским догађајима из тог доба. То је – нагласио је, можда и најсветлије време које Србија памти.

У првом броју дата је историја настанка самог поменутог удружења и детаљи о настајању песме „Ој, Србијо, мила мати“, која је истовремено и његова свечана песма. У Билтену ће кренути и серијал текстова који подсећају на великане давног времена, о Србији и Србима, војној вештити, народној части и мислима великих људи. Говориће се и о ослобођењу Смедеревске Паланке у Првом светском рату о чему се у минулом времену није причало, или врло мало.

Први број доноси извештај о посети делегације Подружнице Француској, њиховим удружењима и могућностима сарадње. Билтен, такође, уводи и серијал о хероинама Првог светског рата – женама Српкињама, али и припадницама других народа које су се жртвовале помажући малу земљу Србију и њен народ у тренуцима када је свака помоћ била више него неопходна.

-Говоримо и о највећим биткама Првог светског рата и жртвама које су однеле на различитим  фронтовима тог злог времена – казао је Поштић.- Доносимо причу о великанима нашег краја, говорећи о величини и судбини армијског ђенерала Ђурђа Лазића из Селевца, описујемо уметнички доживљај о настанку спомен-обележја посвећеног српским и француским пилотима непосредно из пера самог уметника. Представљамо песме које говоре о  славној и суровој историји нашег народа. Казујемо судбине учитеља и учитељица који су били непосредни учесници крвавих догађаја и најчешће своје животе дали током њих, али оставили и дубок траг у просвећивању деце нашег краја.

IMG_1986У првом броју Билтена пишу Жељко Поштић, Предраг Торбица, Ана Лазић, Небојша Јовановић, Драгољуб Јанојлић, Зоран Аџић, Љуба Михајловић и др.

-Надамо се да ће и други имати шта да кажу – подвукао је Поштић. –Приче, сећања на претке, њихове  судбине, документација, или одликовања,  која појединци поседују, време проведено у заробљеништву, јунаштва предака…, не смеју потпуно да падну у заборав. Дакле, испричајмо причу о њима за будуће генерације.

Поштић је најавио отварање изложбе посвећене страдању српског народа и војске у северној  Африци што ће догодити 22.  фебруара у Народном музеју.

Д. Ј.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *