ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

ПРЕДСТАВЉЕНА СТРАТЕГИЈА РУРАЛНОГ РАЗВОЈА

IMG_0040Нацрт стратегије руралног развоја Браничевско-Подунавског округа, представљен је данас у малој сали Скупштине општине. У организацији Виолете Росић, задужене за питања руралног развоја у паланачкој општинској управи – Нацрт су представили његови ауотори из Регионалне развојне конференције, а после презентације организована је отворена дискусија, о Нацрту и проблемима пољопривредника у нашој општини.

– Наша презентација односи се на кључна питања руралног развија за Браничевски и Подунавски управни округ. Ми се у овој стратегији не бавимо искључиво пољопривредом, мада је она доминантна – јер рурални развој подразумева и друге аспекте развоја сеоских средина, унапређивање квалитета живота мештана наших села – изјавила је Ивана Антонијевић менаџер пројекта из Регионалне развојне агенције «Браничево-Подунавље».

– Покушаћемо, такође, да прикупимо мишљења житеља Смедеревске Паланке, пољопривредних произвођача и представника задруга и удружења – како би допринели квалитету Стратегије и отклонили евентуално направљене пропусте приликом приреме, а такође и утврдили приоритете за становнике паланачке општине.  Све коментаре узећемо у обзир, као и запажања и коментаре из других делова Региона. Коментари се могу послати и путем интернета, закључно са следећим петком, 5. августом – објаснила је Ивана Антонијевић, пре почетка презентације Нацрта стратегије руралног развоја.
IMG_0033Стратегија подразумева како општи оквир, и визију, према којој до 2020. године треба обезбедити услове за повећање пољопривредне производње и побољшање услова живота на селу – како би млади остајали у овим срединама и бавили се пољопривредном производњом, тако и прецизно дефинисану мисију, опште и специфичне циљеве.

По завршетку презентације развила се врло жива дискусија, у којој су своје примедбе и коментаре изразили пољопривредни произвођачи са подручја наше општине. Тако су посебно истакнути системски проблеми, који спречавају развој пољопривредне производње, од неконтролисаног увоза пољопривредних производа из околних земаља, у којима је производња, због боље инфраструктуре, знатно јефтинија, до лоше координације када је реч о улагању у село (на подручју наше општине села су «гасификована», а многа од њих немају водовод, или не поседују адекватну путну инфраструктуру), све до проблема пласмана робе (вишкова у пољопривредној производњи, за коју није обезбеђено тржиште).

IMG_0046Дискусија је указала на комплексност проблема, али и на потребу да иницијативе за развој пољопривреде потекну са локалног нивоа, а да се потом затражи подршка државе у њиховој реализацији.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *