PREDSTAVLjENA STRATEGIJA RURALNOG RAZVOJA

IMG_0040Nacrt strategije ruralnog razvoja Braničevsko-Podunavskog okruga, predstavljen je danas u maloj sali Skupštine opštine. U organizaciji Violete Rosić, zadužene za pitanja ruralnog razvoja u palanačkoj opštinskoj upravi – Nacrt su predstavili njegovi auotori iz Regionalne razvojne konferencije, a posle prezentacije organizovana je otvorena diskusija, o Nacrtu i problemima poljoprivrednika u našoj opštini.

– Naša prezentacija odnosi se na ključna pitanja ruralnog razvija za Braničevski i Podunavski upravni okrug. Mi se u ovoj strategiji ne bavimo isključivo poljoprivredom, mada je ona dominantna – jer ruralni razvoj podrazumeva i druge aspekte razvoja seoskih sredina, unapređivanje kvaliteta života meštana naših sela – izjavila je Ivana Antonijević menadžer projekta iz Regionalne razvojne agencije «Braničevo-Podunavlje».

– Pokušaćemo, takođe, da prikupimo mišljenja žitelja Smederevske Palanke, poljoprivrednih proizvođača i predstavnika zadruga i udruženja – kako bi doprineli kvalitetu Strategije i otklonili eventualno napravljene propuste prilikom prireme, a takođe i utvrdili prioritete za stanovnike palanačke opštine.  Sve komentare uzećemo u obzir, kao i zapažanja i komentare iz drugih delova Regiona. Komentari se mogu poslati i putem interneta, zaključno sa sledećim petkom, 5. avgustom – objasnila je Ivana Antonijević, pre početka prezentacije Nacrta strategije ruralnog razvoja.
IMG_0033Strategija podrazumeva kako opšti okvir, i viziju, prema kojoj do 2020. godine treba obezbediti uslove za povećanje poljoprivredne proizvodnje i poboljšanje uslova života na selu – kako bi mladi ostajali u ovim sredinama i bavili se poljoprivrednom proizvodnjom, tako i precizno definisanu misiju, opšte i specifične ciljeve.

Po završetku prezentacije razvila se vrlo živa diskusija, u kojoj su svoje primedbe i komentare izrazili poljoprivredni proizvođači sa područja naše opštine. Tako su posebno istaknuti sistemski problemi, koji sprečavaju razvoj poljoprivredne proizvodnje, od nekontrolisanog uvoza poljoprivrednih proizvoda iz okolnih zemalja, u kojima je proizvodnja, zbog bolje infrastrukture, znatno jeftinija, do loše koordinacije kada je reč o ulaganju u selo (na području naše opštine sela su «gasifikovana», a mnoga od njih nemaju vodovod, ili ne poseduju adekvatnu putnu infrastrukturu), sve do problema plasmana robe (viškova u poljoprivrednoj proizvodnji, za koju nije obezbeđeno tržište).

IMG_0046Diskusija je ukazala na kompleksnost problema, ali i na potrebu da inicijative za razvoj poljoprivrede poteknu sa lokalnog nivoa, a da se potom zatraži podrška države u njihovoj realizaciji.

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *