ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Представник арапских амбасада за инвестиције у Смедеревској Паланци: ХОЋЕ ДА УЛАЖУ У ТУРИЗАМ И ЗДРАВСТВО

IMG_0080Председник Скупштине општине Смедеревскла Паланка Славољуб Ђурић примио је у посету представника амбасада арапског света за инвестиције. Ово је његова друга посета Смедеревској Паланци, а први пут је био са амбасадором Палестине. Циљ је био да се на „ лицу места“ види где се све може постићи заједнички интерес кроз одређена улагањима. За тако нешто нарочито су заинтересовани, пре свега, из земаља Арапског залива, као што су Катар, Кувајт, Бахреин, Саудијска Арабија…

Улагања би се првенствено усмерила у оне области где се може постићи обострана корист и где би се у неком временском раздобљу могла враћати уложена средства и остваривати профит. Арапски свет је као перспективне области препознао здравство и туризам. Потенцијални инвеститори могли би доћи већ у августу, међу њима и један од 50 најбогатијих људи на свету. Дотле би требало припремити неку врсту понуде шта је то што би партнере из арапског света евентуално могло да привуче да улажу свој новац.
Представник арапског света за инвестиције изразио је мишљење да би требало уложити и у путеве који су, по његовој оцени, у јако лошем стању, а што је један од услова за страна улагања и оживљавање туристичких и других потенцијала. Пре доласка потенцијалних инвеститора из арапских земаља требало би обавити одређене припреме, како би се кандидовале конкретне теме за разговоре. Дотле би требало разрадити и модалитете улагања. Гост је инсистирао и на одређеној медијској промоцији улагања.
IMG_0079Захваљујући госту на издвојеном времену за ову посету, председник Скупштине општине Славољуб Ђурић је подвукао да су земље арапског света показале најозбиљније интересовање за улагање у овој средини и то од свих који су до сада долазили овде по том питању. Изнео је да је још прошле године на ту тему вођен разговор с представником палестинске амбасаде и да је импресиониран с коликом се озбиљношћу ушло у активности да се повуку и неки конкретни потези. Посебно радује сазнање да је арапски свет спреман да помогне и у решавању неких инфраструктурних потреба, затим у области школства, и што је најбитније, у развоју одређених привредних грана, посебно туризма за шта Смедеревска Паланка са околином има добре потенцијале. Очекује се и успостављање контаката у области пољопривреде.

Д. Јанојлић

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *