Predstavnik arapskih ambasada za investicije u Smederevskoj Palanci: HOĆE DA ULAŽU U TURIZAM I ZDRAVSTVO

IMG_0080Predsednik Skupštine opštine Smederevskla Palanka Slavoljub Đurić primio je u posetu predstavnika ambasada arapskog sveta za investicije. Ovo je njegova druga poseta Smederevskoj Palanci, a prvi put je bio sa ambasadorom Palestine. Cilj je bio da se na „ licu mesta“ vidi gde se sve može postići zajednički interes kroz određena ulaganjima. Za tako nešto naročito su zainteresovani, pre svega, iz zemalja Arapskog zaliva, kao što su Katar, Kuvajt, Bahrein, Saudijska Arabija…

Ulaganja bi se prvenstveno usmerila u one oblasti gde se može postići obostrana korist i gde bi se u nekom vremenskom razdoblju mogla vraćati uložena sredstva i ostvarivati profit. Arapski svet je kao perspektivne oblasti prepoznao zdravstvo i turizam. Potencijalni investitori mogli bi doći već u avgustu, među njima i jedan od 50 najbogatijih ljudi na svetu. Dotle bi trebalo pripremiti neku vrstu ponude šta je to što bi partnere iz arapskog sveta eventualno moglo da privuče da ulažu svoj novac.
Predstavnik arapskog sveta za investicije izrazio je mišljenje da bi trebalo uložiti i u puteve koji su, po njegovoj oceni, u jako lošem stanju, a što je jedan od uslova za strana ulaganja i oživljavanje turističkih i drugih potencijala. Pre dolaska potencijalnih investitora iz arapskih zemalja trebalo bi obaviti određene pripreme, kako bi se kandidovale konkretne teme za razgovore. Dotle bi trebalo razraditi i modalitete ulaganja. Gost je insistirao i na određenoj medijskoj promociji ulaganja.
IMG_0079Zahvaljujući gostu na izdvojenom vremenu za ovu posetu, predsednik Skupštine opštine Slavoljub Đurić je podvukao da su zemlje arapskog sveta pokazale najozbiljnije interesovanje za ulaganje u ovoj sredini i to od svih koji su do sada dolazili ovde po tom pitanju. Izneo je da je još prošle godine na tu temu vođen razgovor s predstavnikom palestinske ambasade i da je impresioniran s kolikom se ozbiljnošću ušlo u aktivnosti da se povuku i neki konkretni potezi. Posebno raduje saznanje da je arapski svet spreman da pomogne i u rešavanju nekih infrastrukturnih potreba, zatim u oblasti školstva, i što je najbitnije, u razvoju određenih privrednih grana, posebno turizma za šta Smederevska Palanka sa okolinom ima dobre potencijale. Očekuje se i uspostavljanje kontakata u oblasti poljoprivrede.

D. Janojlić

 

 

 

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.