ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Преиспитати уговор Града Крагујевца са РТ Крагујевац

radomir-nikolic-foto-dragan-kadic-1430095253-648943Коалиција новинарских и медијских удружења најоштрије протестује због незаконите одлуке Градске управе Крагујевца да буџетским новцем, нетранспарентно и без расписивања конкурса, високим износима плаћа медијско праћење активности Скупштине града. Одлуком да Град Крагујевац потпише уговор са недавно приватизованом Радио телевизијом Крагујевац, градске власти фаворизују један медиј и тиме најгрубље крше Закон о јавном информисању и Закон о јавним набавкама.

Коалиција подсећа да градске власти Крагујевца упорно игноришу Закон о јавном информисању, не поштујући јавни интерес грађана, чиме се обесмишљава и подрива медијска реформа. НУНС, УНС, НДНВ, АНЕМ И Локал прес зато позивају Министарство културе и информисања и Министарство државне управе и локалне самоуправе да реагују поводом скандалозне одлуке Градског већа Града Крагујевца о закључивању уговора са РТ Крагујевац, мимо законом прописаних процедура о суфинансирању производње медијских садржаја и јавним набавкама.

Уместо да распише јавни позив, Градска управа за ванпривредне делатности Града Крагујевца упутила је директно двема крагујевачким телевизијама, Радио телевизији Крагујевац и Телевизији „Канал 9“, захтеве за давање понуде за куповину телевизијског времена и програма. Одлука о избору РТ Крагујевац, која је у власништву крушевачког бизнисмена Радоице Милосављевића, донета је у крајње нетранспарентном поступку.

Спорно је и то што је намера да се на основу овог уговора, осим преноса скупштинских заседања, новцем грађана Крагујевца финансира преношење „изјава од представника одборничких група и других представника органа града, затим извештавање по позиву са седница Градског већа и узимање изјава од чланова градског већа и других представника органа града, као и извештавање по позиву са осталих догађаја од значаја за рад органа града“.

Подсећамо, локална самоуправа Крагујевцау 2015. години није издвојила ниједан динар за финансирање јавног интереса у области јавног информисања. Практично, сва средства из буџета опредељена за јавно информисање слила су се прошле године на рачун једног јединог одабраног медија – Радио телевизије Крагујевац.

Коалиција новинарских и медијских удружења ће о овом случају обавестити Државну ревизорску институцију и међународне организације – Савет Европе и Мисију ОЕБС.

 

Коалиција новинарских и медијских удружења:

Независно удружење новинара Србије

Удружење новинара Србије

Независно друштво новинара Војводине

Асоцијација независних електронских медија

ПУ ‘’ Локал прес’’

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *